• AndreaBD

    Andra-vågen-tråden

    Anonym (Prestige) skrev 2020-11-24 09:23:05 följande:

    En annan aspekt tror jag också kan vara att OM myndigheten skulle införa krav på munskydd i kollektivtrafik, så skulle de även bli tvungna att tillhandahålla dessa vilket blir dyrt och kanske även problematiskt gällande tillgång.


    DET har jag trott från början. Jag köpte in en del masker, men det fanns ju bara på nätet, det var slut i alla apotek OCH i byggmarknaderna. Fast det har funkat i andra länder. Och det verkar finnas nu också. 

    Sedan är det ju tveksamt om det gör skillnad och det är bättre att hålla avstånd. 
  • AndreaBD
    Paganini skrev 2020-11-24 09:27:10 följande:

    Ja man har hittat tecken på att virus burits med luften. Men man har inte lyckats visa att det viruset man stött på är fortfarande aktivt (Man har vad jag vet inte heller visat motsatsen, att det är inaktivt/dött).

    Skulle det vara aktivt så tror jag dock smittspridningen varit mycket kraftigare än i länder där man har munskydd och man inte har full lockdown. Med all den data som finns idag skulle jag gissa att munskydd har på sin höjd en marginell effekt. Men det är inte fel att använda det om man bär dem rätt. (av de få jag ser med munskydd bär drygt hälften av dem fel.)


    Precis. Ett luftburet men inaktivt virus är ju lite speciellt..... 
  • AndreaBD
    Anonym (Prestige) skrev 2020-11-24 15:48:40 följande:

    Förövrig anser jag att vi från och med nu och fram till jul borde köra toklockdown. Nu när vi är så jävla nära ett vaccin så borde vi göra allt för att kväsa skiten radikalt nu när vi sannolikt vet att vi inte behöver hålla ut i flera år framåt. Det här tramset att man inte kan hålla på och öppna upp och stänga ned hela tiden tror jag inte på. Varför skulle man inte kunna göra det. Måste vara mycket bättre och mer förutsägbart för exempelvis restaurangägare etc att veta att de kan stänga helt i december för att sedan ha öppet som vanligt i januari, stängt i feb etc. Då kan de säga upp sin personal och ta in vikarier de öppna månaderna istället för att sitta med personalkostnader, råvaror som ruttnar månad ut och månad in..

    Blmz

    Total nedstängning av skolor och allt utom livsmedelsaffärer och apotek. Köra så varannan månad tills vi vaccinerat färdigt riskgrupper och vårdpersonal om ca ett halvår.


    Nej. Det har stora konsekvenser, framför allt kan man inte stänga ner skolorna.  Och det är knepigt om många blir arbetslösa. Dessutom kan vi få ungefär lika bra effekt om vi bara är jätteförsiktiga. Bara går till jobbet, handla mat när det behövs och inte går någon annanstans om det inte är jätteviktigt. Då minskar smittspridningen ungefär lika mycket, utan att det tar många år att komma igen ekonomiskt. 

    Visserligen, vi påverkas mycket av Tysklands ekonomi och om de stänger ner, köper/säljer mindre så drabbas vi också. Fast de har inte heller stängt ner skolorna eller alla affärer nu. 
  • AndreaBD
    Kermit1561 skrev 2020-11-24 17:20:40 följande:

    Jag förstår inte att folk fortfarande tror på hård lockdown och munskydd. Titta på aktuella siffror för de europeiska länderna så ser man att många av de som det gick bra för i våras (fd östatsländer) nu har liknande siffror som vi trots hård lockdown. Det är väl uppenbart att det är nått annat som gör att det sprider sig i vissa länder och inte i andra..


    Polen, ja. WHO berömde dem, men jag är inte säker på att de vet vad de gör. Kab hända att det finns faktorer som vi inte har tänkt på. Jag kan tänka mig att det kan spela roll hur äldrevården - och sjukvården - är organiserade. Men det kan finnas andra faktorer. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-24 19:31:13 följande:
    Jo man kan stänga skolorna, många gör det. Hemskt med arbetslöshet, men om du kommer ihåg BNP siffrorna du klistrade in, går det inte bättre med Sveriges ekonomi än grannländerna, som varit mer restriktiv. Om vi bara är jätteförsiktiga ... men folk är ju inte det.
    Det är klart att Sverige inte KAN klara sig bättre än Tyskland, hela ekonomin hänger ihop med Tyskland, som är största handelspartner. Tyvärr så hänger allt ihop här. 

    Däremot är arbetsplatser inte internationella. Och det tar många år att bygga upp igen det som kan läggas ner på några månader. Och många länder stänger inte ner skolorna nu under andra vågen. Däremot lägger Tyskland jullovet en vecka tidigare. Det är egentligen en bra idé. Skulle vi kunna göra. 

    Även vid lockdown missköter många det. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-11-24 20:25:18 följande:
    Det funkar i andra länder. Man kan investera i ett bra munskydd i tyg, och tvätta i hett vatten eller koka. Är svenskar så mycket fattigare än folk i Spanien, Polen, Nederländerna, Frankrike, England, USA, Slovakien etc?
    De i tyg måste ha tyget i 12 lager för att göra som helst nytta. Hur många har det? Enda skydd i tyg som jag sett var på Lidl. Och de hade inte så många lager.....
  • AndreaBD

    Belgien verkar vara klar med sin andra våg! Helt plötsligt! Har de gjort nåt särskilt eller tog det slut bara? 

    Frankrike också. 

    Israel är klar med sin tredje våg. De har haft två eller tre lockdowns. Folk sköter sig inte och tror inte alls på vad myndigheterna säger, fick jag höra av någon som bor där. 

  • AndreaBD
    Kermit1561 skrev 2020-11-24 23:19:00 följande:
    Polen, Tjeckien, Slovakien.. de hade liknande siffror som Norge/Finland i våras, väldigt få fall men nu är de ifatt och i Tjeckiens fall har de tom gått om oss i döda/capita. De hade ännu hårdare lockdown i höst än i våras men ändå drog det iväg. Det är uppenbarligen nått annat som påverkar hur det går..
    Japp. Det finns ju inga verkliga sammanhang med strategierna. Det måste vara andra faktorer. Samtidigt så rör sig Tyskland bort ifrån att deras perfekta plan löser allt - numera poängterar man mycket att var och en måste hjälpa till, och stänger inte skolorna. De närmar sig Sverige. 
  • AndreaBD
    Anonym (Tiger) skrev 2020-11-24 23:53:54 följande:
    Otydlig jag var, det handlar om hur effektiva munskydd är...
    Jag kommer inte dit, kan inte länkar via facebook heller...
  • AndreaBD
    Tow2Mater skrev 2020-11-24 23:33:21 följande:
    Det är inte alls sant. Visa mig den studien tack om du har en som säger så.

    Ju fler lager ju bättre, men ett lager är bättre än inget säger de flesta studier jag läst.
    Tror du jag hittar på? Det här kom i juli och har diskuterats tidigare, tror jag. Fast jag menade inte att lite mindre är helt meningslöst, alltså under 12 lager. Jag mindes bara det där med 12 lager, att det sas att man då borde ha så många. 

    www.firstpost.com/health/new-study-reveals-how-many-layers-of-face-masks-are-needed-to-be-effective-against-covid-19-8644441.html

    www.minnpost.com/second-opinion/2020/07/which-cloth-masks-are-best-the-more-layers-the-better-a-new-study-suggests/
Svar på tråden Andra-vågen-tråden