• Anonym (anony­m)
    Tue 24 Nov 2020 21:08
    1978 visningar
    89 svar
    +1
    89
    1978

    han vill köpa bil, hur mycket ska jag betala?

    Hej. min sambo vill köpa bil och bilen kommer stå på honom. Jag har inget körkort. Vi har ett barn tillsammans. Han tjänar 10.000 mer än mig i månaden. Han vill att jag är med och betalar en summa i månaden på bilen. Vi är inte överens om den ekonomiska biten och hur mycket etc. Vi är alltså inte gifta. 

    behöver tips och tankar om vad som är rimligt.... 

  • Svar på tråden han vill köpa bil, hur mycket ska jag betala?
  • Anonym (C)
    Tue 24 Nov 2020 22:27
    #21
    Anonym (anonym) skrev 2020-11-24 21:54:20 följande:
    nej inte för jobbpendling. Inte vad jag vet. Bilar är stort intresse för honom och det är lite av en hobby. Han saknar verkligen att ha bil.
    När jag skrev mitt första inlägg såg jag inte att du hunnit svara på flera saker. Du verkar ha många kloka tankar och är med all rätt tveksam.

    En av anledningarna till att vi delar upp vår ekonomi som vi gör (delar på utgifterna för hemmet, mat, barn etc) men sen ser till att vi har ungefär lika mycket kvar att spendera själva som vi vill (eller spara) är just att sambon har bilar som hobby. Han vill kunna köpa de bilar han vill utan att behöva fråga mig. Men då har jag haft råd att ha en egen billigare bil. Sen turas vi om vilken bil vi tar på gemensamma tripper.

    Så jag tycker inte heller att du ska betala på en bil som är hans. Kanske stå för lite drivmedel beroende på vad ni gör för tripp. Men det beror också på hur ni valt att lägga upp er ekonomi mellan er. Du ska inte tvingas betala för en bil du inte tycker att du har råd med.
  • Anonym (Kvinn­a)
    Wed 25 Nov 2020 00:07
    #22
    -1 +2

    Min man har körkort.
    Han äger en bil.
    Jag betalar NOLL och inget på den bilen.
    Den är inte min ens.
    Visst jag åker men nope, det skulle aldrig ens komma på tal att jag skulle betala på den.

  • Anonym (bidra­)
    Wed 25 Nov 2020 00:24
    #23

    Om han tänker använda bilen till att hjälpa till med familjen och inte bara ha det som en hobbygrej tycker jag det är rimligt att du bidrar lite till driftkostnader. Inte bidra till att köpa bilen, avbetalningar eller sådant utan bidra en mindre del till saker som bensin och försäkring. För det underlättar ju för er som familj att ha bilen och du lär kunna dra nyttja av det genom att han skjutsar dig, lättare att handla osv. Dock ingen stor del för det är han som vill ha bilen, det verkar inte vara ett behov utan ett intresse, han tjänar mer och det är han som kommer använda den till allra största del. 

  • Anonym (.)
    Wed 25 Nov 2020 05:26
    #24

    Hur åker ni till era familjer idag, buss, tåg? Hur långt är det? Med tanke på coronan så kan bil mycket väl vara motiverat för en barnfamilj även om man har gångavstånd till mataffär, skola mm.

    Kommer du övningsköra? Hur dyr bil pratar vi om och hur ska bilen finansieras? Vad har ni för deal kring ekonomin generellt?

  • Anonym (Y)
    Wed 25 Nov 2020 05:48
    #25
    +1

    Är ni ÖVERRENS om att skaffa bil, eller tänker han skaffa bil och då får du gå med på det?

    Och får du vara med och bestämma vad ni har för kriterier på bilen?

    Men hälften av bensinen när ni åker gemensamt och 200kr extra per månad för underhåll och reperation och värdeminskning.

  • Anonym (Ö)
    Wed 25 Nov 2020 06:35
    #26

    Om du inte vill ha bil så betala inte. Men har du behov av den kan du ju tanka ibland kanske.

  • Anonym (Bilbu­ren)
    Wed 25 Nov 2020 07:23
    #27

    Precis som många andra skriver är frågan om ni är överens om inköpet viktigt.

    Hur mycket har du att säga till om i köpet? Blir det en hobbybil eller en familjebil? Pratar vi ny bil eller en gammal för några tusen? Ska du övningsköra och har du som plan att ta körkort och sedermera använda bilen?

    Med den informationen du har gett hittills hade jag bidragit med max några hundralappar plus halva bränslekostnaden på de gemensamma resorna. Anledningen till det är att du inte ser ett akut behov av bil och att han bara längtar efter att ha en bil. Bilen behövs ju inte mer än att den kommer att förenkla vissa saker såsom handling och utflykter.

    Det hade varit en annan sak om bilen skulle behövas för att ta sig till jobbet och det inte fanns några kommunala färdmedel.

    Här hemma behöver vi våra bilar, både jag och mannen har våra jobb några mil hemifrån (dessutom i olika riktningar) och här saknas kommunala färdmedel, det finns bara under juni-augusti och då bara tider som passar lediga sommargäster. Vi har dessutom gemensam ekonomi och likvärdiga bilar och allt betalas ur samma lönepott.

    Stå inte för hans hobby, en bil är en pengaslukande plåtlåda. Tänk även igenom att ni ska betala skatt, försäkring, reparationer, servicekostnader, nya däck (två uppsättningar; sommar och vinter) och annat som tillkommer. Räkna även in värdeminskningen och bränslet.

  • Ess
    Wed 25 Nov 2020 08:08
    #28

    Bilen är hans, så det enda jag tycker du behöver betala är bensinpengar om ni åker någonstans.

  • Wed 25 Nov 2020 08:13
    #29

    En bil kostar ganska mycket.

    Har ni inte större behov av den än nån gång i veckan kanske det är bättre att hyra en bil vid de tillfällena?

    Vill han ha bil för att han tycker det är kul så är det hans intresse och hans utgifter. Det (Y) skrev om hälften när ni åker nånstans plus symbolisk summa låter då rimligt.

  • Wed 25 Nov 2020 08:21
    #30
    +1

    Jag tycker att eftersom du och ert gemensamma barn också gynnas av att ha bil så ska ni äga bilen "tillsammans". Självklart kan man inte stå 2st på ett lån utan en av er får stå som ägare och stå som ansvarig på lånet.
    Räkna ut vad bilen kostar i månaden i fasta kostnader såsom lån, ränta, skatt, försäkring, slitage, reparationer.
    Sedan får ni göra en procentuell fördelning av hur mycket ni ska äga var och således betala de fasta kostnaderna efter.
    De gemensamma resorna är ju oftast ert barn med och där är ni hälften ansvariga båda två.

    Samma med bensinen. Ni får räkna på förbrukningen de gemensamma resorna och betala hälften var av dem och så får han betala resten av bensinen som går åt till hans jobbpendlande.


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
Svar på tråden han vill köpa bil, hur mycket ska jag betala?