Inlägg från: Anonym (myself) |Visa alla inlägg
  • Anonym (myself)

    Hur funkar smittspårning för covid?

    EpicF skrev 2020-11-25 08:15:15 följande:
    Brukar vara lite olika. Men oftast de man träffat senaste 7-10 dagarna samt de man haft nära kontakt med senaste 48h.
    Anonym (Anna) skrev 2020-11-25 06:24:52 följande:

    Vi har ingen smittspårning för covid. 


    Självklart har vi det. Det är till för att begränsa att smitta sprids ännu mera.
    Märks inte - min kollegas fru har varit covid-positiv (hon själv valde att göra ett test trots att flera av hennes kollegor var smittade, ingen kontaktade henne för testning) och han har varken blivit kontaktat eller erbjuden testning trots att de bor tillsammans. Det är i Stockholm...
  • Anonym (myself)
    Paganini skrev 2020-11-25 11:10:55 följande:
    Jo det har vi verkligen! Det har kommunicerats hur tydligt som helst att det åligger var och en att själva kontakta de man varit i kontakt med. Precis som andra skrivit.
    Fast det kan ju knappt räknas som smittspårning om man bara meddelar runt till folk själv utan att nån registrerar nåt - hur kan man komma fram till några slutsater att man t ex mest smittas på jobbet eller skolan eller kollektivtrafiken. Väldigt ensidigt och knappt ger nåt, tycker jag.
  • Anonym (myself)
    Anonym (Mia) skrev 2020-11-25 11:56:20 följande:
    Smittspårning när någon inom vården ringde runt skedde i våras när det var få som var smittade sen blev för många smittade för det nu är det för många som är smittade, finns inte personal som kan sitta och ring runt till folk när någon testat positivt när den personen själv kan göra och ska det.
    Det har varit ganska så tydligt med att testar du positivt ska du meddela dom du umgåtts med som arbetskollegor, vänner, familj, jobbar du i skola eller förskola, sjukhus mm ska du meddela elever, lärare, patienter osv.
    Det är din skyldighet att göra det, sen ska dom som fått veta att det finns personer i sin närhet som testat positivt vara uppmärksamma på minsta symtom och då testa sig.
    I skolan behöver man inte säga vilken elev som har testat positivt i en klass men alla elever och berörda lärare och föräldrar ska informeras om det och som sagt vara vaksam och testa vid symtom.

    Varför ska någon annan ringa till dina arbetskollegor och säga att du testat positivt när du kan göra det själv eller om du vill vara anonym ska din chef meddela att någon på arbetsplatsen testat positivt.
    Det skulle ju behövas tusentals personer till det och det skulle ta längre tid innan informationen kom ut då dom inte skulle hinna ringa runt på en gång som man själv kan göra, man själv kan  ju maila ut info så fort man testat eller be t ex chefen.

    Infon har varit klar stanna hemma vid minsta symtom, ta test och informera dom du har umgåtts med.

    Det kan ta dagar innan du fått svar på testet och då är du hemma förstås.
    Man behöver väl inte vara så 1900-tal i detta fall - de flesta länder som tillämpar riktig smittspårning använder sig av appar där allting sköts per automatik (har man testat positivt, så alla som du varit i närheten av under en viss period meddelas via appen om smittorisken). Så nära som våra norska grannar gör så, varför måste Sverige alltid utmärka sig på konstiga sätt?
  • Anonym (myself)
    Paganini skrev 2020-11-25 12:29:36 följande:
    Det är en annan sak, smittspårningen syftar inte (i detta läge) till att hitta källan för spridningen. Men precis som med veneriska sjukdomar är du skyldig att berätta för de som du potentiellt skulle kunna ha smittat.
    Och då igen - vad är syfte med smittspårningen i så fall? Och då är det väl fel begrepp som används, för detta är inte smittspårning utan nåt mer åt förebyggande hållet.
  • Anonym (myself)
    Anonym (Mia) skrev 2020-11-25 14:09:11 följande:
    Ja fast vi i Sverige har ju resan passerat den största smittspridningen, i början kunde man spåra efter varje möjlig smitta.
    Där jag bor i ett villaområde utanför Stockholm och där många familjer tillhör dom som åkte till alperna på sportlovet (inte vi dock) bad rektorerna på skolorna alla som varit där där lovet att stanna hemma en vecka även fast det inte var något egentligen direktiv då. Så fort någon i familjerna som varit där blev sjuk kom det faktiskt hem folk till dom i full mundering och tog tester.
    Av dom jag vet hade ingen covid. Men sen när det blev för stor spridning gick det inte längre att genomföra det.

    I fallet med din kollegas fru, hon blev informerad om att kollegor var smittade på jobbet, då skulle hon vara uppmärksam på symtom och stanna hemma omedelbart, helst jobba hemifrån om det gick. När hon fick symtom skulle hon testa sig och vara hemma tills hon fick svaren och när det visade positivt skulle hon meddela folk hon umgåtts med. 
    Hennes man då dvs din kollega skulle då naturligtvis också stanna hemma när hon har testat positivt, om han kunde jobba hemifrån var det bäst men han skulle i alla fall inte gå till jobbet (hoppas att han inte gjorde det) . Det bästa vore ju förstås att han också testade sig även utan symtom men om eller när han fick symtom skulle han testa sig så fort det gick och då meddela dom han varit i kontakt med.
    Han måste alltså ta sitt ansvar, ingen kontaktar honom för att hans fru testat positivt det ska hon göra.

    Det har blivit en sådan spridning att man inte längre letar källan till smittan utan man gör som jag beskrivit för att stoppa smittan.
    Det är allas ansvar och skyldighet.

    Appar kan absolut funka men nu har vi ju inte det utan måste försöka stoppa spridningen så fort som möjligt och då måste alla ansvara för att meddela dom man umgåtts med.

    Det är ju också en fördel då du får veta att smittan t ex finns på din arbetsplats och att du då är försiktig, en del appar visar ju bara att du varit nära en smittad och då är det inte alltid du vet vart du har träffat den personen.
    Det är ju bra om du vet vart smittan finns så du vet vad du ska undvika.
    Det låter ju jättebra i teorin, men i praktiken är det annorlunda. FHM uppmanar att inte testa sig om man inte har symptom. Knappt frun som hade symptom kunde hitta ett sätt att testa sig (så enkelt var det faktiskt inte).
    Hon blev frisk snabbt och återgått till sitt arbete då 8 andra personer var också sjuka på hennes arbetsplats och därmed var det kris.
    Man i bästa fall gör så gott man själv kan utifrån sin egen sund förnuft och förmåga, men det pratas knappt nånstans hur man bör göra i sådana situationer. Man kan inte stanna hemma bara för att nån anhörig är sjuk i covid - de får inte betald för det helt enkelt, så det uppmanas knappt heller.
    Tidigare hade man ingen smittspårining alls - som Tegnell själv pratat om det, det spelade ingen roll varifrån smittan kommer, det viktigaste har alltid varit att plana ut kurvan (notera - inte stoppa smittspridningen utan sakta ner den!).

  • Anonym (myself)
    Pope Joan II skrev 2020-11-25 14:40:07 följande:
    Vad menar du? Har familjekarantänen som infördes och ersättningen till de berörda tagits bort? Det har jag helt missat. 

    När någon i hushållet är sjuk i konstaterad covid-19

    När en person i ditt hushåll är sjuk och har fått ett provsvar som visar att hen har covid-19 ska alla i hushållet, både sjuka och friska, förutom barn som inte har börjat förskolan bli kontaktade av vården och få förhållningsregler. Du som har fått förhållningsregler ska följa dem, stanna hemma, undvika kontakter med andra och i övrigt agera som att du har testats positivt för covid-19. Var uppmärksam på symtom på covid-19, om de uppstår ska du gå in på webbplatsen 1177.se för att se vad som gäller för provtagning för covid-19 i den region du bor.

    Tja, ingen har kontaktat dem och givit några förhållningsregler. Den ersättning som man kan få i familjekarantän är knappt ens värd att nämna, tyvärr.

  • Anonym (myself)
    Anonym (Mia) skrev 2020-11-25 15:17:48 följande:
    Kollegans fru fick väl instruktioner när hon fick det positiva svaret.
    Varför ska hon kontaktas igen?
    Det är precis som det står, alla vuxna och äldre barn ska vara hemma när någon fått covid, den som inte insjuknat ska om möjligt jobba hemifrån, man kan även söka ersättning och det är väl bättre än ingenting när man är hemma.

    Du återger ju precis den info som alla upprepat och som står i det du återger.
    Kollegans fru fick antagligen den infon när hon testades.
    Vad är det mer hon ska kontaktas för tycker du?
    Hon ska informera sin man och han ska göra precis det som står.
    Det är just det - hon fick ingen information om vad de andra i hushållet ska göra, endast sms om positiva svaret. Jag trodde att man skulle bli kontaktad av vården (dvs inte hon, utan hennes man) för att också testa sig och få förhållningsregler vilka inte han har fått.
  • Anonym (myself)
    Anonym (Norge) skrev 2020-11-25 16:36:45 följande:

    Kan berätta att här i Norge så är smittpsårningen väldigt effektiv. Alla kommuner har egna smittapårningsteam. Dessa teamen tar kontakt med de som testat positivt, kartlägger deras umgänge 48h före syntomer till dagarna för positivt test. Alla närkontakter blir i karantän i minst 10 dagar eller (antingen i hemmet eller karantänhotell) och ska testas på dag 6-8 oberoende om de får syntomer räknas från när karantänen startade, dvs sista dagen man hade närkontakt med den smittade efter syntomdebyt hos smittade. Får närkontakter symtomer så ska de testas snarast och sätta i isolation i minst 10 dagar (antingen i hemmet eller i isolationshotell). De som är positiva isoleras i minst 10 dagar och ska vara syntomfria in2 dygn innan de avisoleras.

    Vid misstanke om att man har haft närkontakt med positiv (ex om den positiva ska testas på nytt eftersom man är osäker på svaret) sätts närkontakterna i tillfällig karantän fram tills nytt testsvar.

    Skolor, restauranger, träningsanläggningar, flyg, buss etc får besked via sms om att de ev har varit i närkontakt med smitta. De sätts antingen i karantän eller tillfällig karantän (beroende på hur nära man kan tänkas ha varit den smittade, avgörs av smittöverläkare och smittapåring) eller bes om att vara obs på syntomer. Alla rekomenderas/krävs att ta test på dag 6-8 ränknat dagen karantänem startade, dvs den dagen man var på aktuellanställe). Alla positiva följs nogrannt upp av smittspårning och smittöverläkaren i kommunen.

    Är också strängare restriktioner för att begränsa smittspridningen. Bla ska alla som ankommer Norge från utlandet uppvisa negativa testas samt i 10 dagar karantän på karantänhotell. Är man norsk stadsborgare och äger hus/lägenhet så kan man i vissa fall få karantäntiden där om den bedöms som karantänvänlig (studenter kan ha karantän hemma hos föräldrarna). Är också krav med munnbind på buss och offebtligeheten i många städer. Också restriktioner på hur många man kan umgås när med.

    Jobbar själv i kommunens smittspårningstream.


    Just det jag menade att smittspårningen är och inte det som tillämpas i Sverige. Ja, och man ser tydliga resultat på det här...
Svar på tråden Hur funkar smittspårning för covid?