• Anonym (Mia)

    Hur funkar smittspårning för covid?

    Anonym (myself) skrev 2020-11-25 09:56:28 följande:
    Märks inte - min kollegas fru har varit covid-positiv (hon själv valde att göra ett test trots att flera av hennes kollegor var smittade, ingen kontaktade henne för testning) och han har varken blivit kontaktat eller erbjuden testning trots att de bor tillsammans. Det är i Stockholm...
    Fast det är ingen som kontaktar dig utan du ska själv kontakta dom du har umgåtts med.
    Vi bor också i Stockholm och har barn i två skolor, dom har gått ut med att man ska kontakta skolan vid positivt test, sen kontaktar skolan klassen, berörda lärare osv och då ska alla vara uppmärksamma på symtom.
    T ex hörde ena barnets musiklärare ifrån kulturskolan av sig (där barnet spelar instrument på fritiden) om att han testat positivt och därför måste gå ut till alla kollegor och elever så att alla skulle vara uppmärksamma på minsta symtom.
    På våra arbetsplatser gäller samma sak, man ska informera dom man har umgåtts med ett par dagar innan och när man har blivit sjuk.
    Din kollegas fru ska alltså kontakta dom som hon umgåtts med dagarna innan och efter hon insjuknat.
    Din kollega stannade väl hemma när hans fru testat positivt?
    Hade han insjuknat efter ett par dagar och testat positivt skulle han ha kontaktat er på arbetsplatsen som han jobbar i hop med.
  • Anonym (Mia)
    Anonym (myself) skrev 2020-11-25 11:36:35 följande:
    Fast det kan ju knappt räknas som smittspårning om man bara meddelar runt till folk själv utan att nån registrerar nåt - hur kan man komma fram till några slutsater att man t ex mest smittas på jobbet eller skolan eller kollektivtrafiken. Väldigt ensidigt och knappt ger nåt, tycker jag.
    Smittspårning när någon inom vården ringde runt skedde i våras när det var få som var smittade sen blev för många smittade för det nu är det för många som är smittade, finns inte personal som kan sitta och ring runt till folk när någon testat positivt när den personen själv kan göra och ska det.
    Det har varit ganska så tydligt med att testar du positivt ska du meddela dom du umgåtts med som arbetskollegor, vänner, familj, jobbar du i skola eller förskola, sjukhus mm ska du meddela elever, lärare, patienter osv.
    Det är din skyldighet att göra det, sen ska dom som fått veta att det finns personer i sin närhet som testat positivt vara uppmärksamma på minsta symtom och då testa sig.
    I skolan behöver man inte säga vilken elev som har testat positivt i en klass men alla elever och berörda lärare och föräldrar ska informeras om det och som sagt vara vaksam och testa vid symtom.

    Varför ska någon annan ringa till dina arbetskollegor och säga att du testat positivt när du kan göra det själv eller om du vill vara anonym ska din chef meddela att någon på arbetsplatsen testat positivt.
    Det skulle ju behövas tusentals personer till det och det skulle ta längre tid innan informationen kom ut då dom inte skulle hinna ringa runt på en gång som man själv kan göra, man själv kan  ju maila ut info så fort man testat eller be t ex chefen.

    Infon har varit klar stanna hemma vid minsta symtom, ta test och informera dom du har umgåtts med.

    Det kan ta dagar innan du fått svar på testet och då är du hemma förstås.
  • Anonym (Mia)
    Anonym (myself) skrev 2020-11-25 12:54:52 följande:
    Man behöver väl inte vara så 1900-tal i detta fall - de flesta länder som tillämpar riktig smittspårning använder sig av appar där allting sköts per automatik (har man testat positivt, så alla som du varit i närheten av under en viss period meddelas via appen om smittorisken). Så nära som våra norska grannar gör så, varför måste Sverige alltid utmärka sig på konstiga sätt?
    Ja fast vi i Sverige har ju resan passerat den största smittspridningen, i början kunde man spåra efter varje möjlig smitta.
    Där jag bor i ett villaområde utanför Stockholm och där många familjer tillhör dom som åkte till alperna på sportlovet (inte vi dock) bad rektorerna på skolorna alla som varit där där lovet att stanna hemma en vecka även fast det inte var något egentligen direktiv då. Så fort någon i familjerna som varit där blev sjuk kom det faktiskt hem folk till dom i full mundering och tog tester.
    Av dom jag vet hade ingen covid. Men sen när det blev för stor spridning gick det inte längre att genomföra det.

    I fallet med din kollegas fru, hon blev informerad om att kollegor var smittade på jobbet, då skulle hon vara uppmärksam på symtom och stanna hemma omedelbart, helst jobba hemifrån om det gick. När hon fick symtom skulle hon testa sig och vara hemma tills hon fick svaren och när det visade positivt skulle hon meddela folk hon umgåtts med. 
    Hennes man då dvs din kollega skulle då naturligtvis också stanna hemma när hon har testat positivt, om han kunde jobba hemifrån var det bäst men han skulle i alla fall inte gå till jobbet (hoppas att han inte gjorde det) . Det bästa vore ju förstås att han också testade sig även utan symtom men om eller när han fick symtom skulle han testa sig så fort det gick och då meddela dom han varit i kontakt med.
    Han måste alltså ta sitt ansvar, ingen kontaktar honom för att hans fru testat positivt det ska hon göra.

    Det har blivit en sådan spridning att man inte längre letar källan till smittan utan man gör som jag beskrivit för att stoppa smittan.
    Det är allas ansvar och skyldighet.

    Appar kan absolut funka men nu har vi ju inte det utan måste försöka stoppa spridningen så fort som möjligt och då måste alla ansvara för att meddela dom man umgåtts med.

    Det är ju också en fördel då du får veta att smittan t ex finns på din arbetsplats och att du då är försiktig, en del appar visar ju bara att du varit nära en smittad och då är det inte alltid du vet vart du har träffat den personen.
    Det är ju bra om du vet vart smittan finns så du vet vad du ska undvika.
  • Anonym (Mia)
    Anonym (AI) skrev 2020-11-25 14:01:17 följande:
    Och det är väl därför som många länder använder sig av teknologi och appar, som faktiskt har en möjlighet att genomföra uppgiften. Som privatperson (eller för den delen undersköterska) är det i princip omöjligt att kontakta alla som du har delat hiss, buss eller affär med. 
    Det är bara personer du har umgåtts med en längre tid nära, typ 30 minuter, alltså inte folk på bussen eller hissen eller i en affär.
  • Anonym (Mia)
    Anonym (myself) skrev 2020-11-25 14:34:56 följande:
    Det låter ju jättebra i teorin, men i praktiken är det annorlunda. FHM uppmanar att inte testa sig om man inte har symptom. Knappt frun som hade symptom kunde hitta ett sätt att testa sig (så enkelt var det faktiskt inte).
    Hon blev frisk snabbt och återgått till sitt arbete då 8 andra personer var också sjuka på hennes arbetsplats och därmed var det kris.
    Man i bästa fall gör så gott man själv kan utifrån sin egen sund förnuft och förmåga, men det pratas knappt nånstans hur man bör göra i sådana situationer. Man kan inte stanna hemma bara för att nån anhörig är sjuk i covid - de får inte betald för det helt enkelt, så det uppmanas knappt heller.
    Tidigare hade man ingen smittspårining alls - som Tegnell själv pratat om det, det spelade ingen roll varifrån smittan kommer, det viktigaste har alltid varit att plana ut kurvan (notera - inte stoppa smittspridningen utan sakta ner den!).
    Jo alla vuxna och barn i gymnasiet ska vara hemma när någon i hushållet testat positivt. Det har gällt i ett antal veckor. 
  • Anonym (Mia)
    Anonym (myself) skrev 2020-11-25 14:54:38 följande:

    När någon i hushållet är sjuk i konstaterad covid-19

    När en person i ditt hushåll är sjuk och har fått ett provsvar som visar att hen har covid-19 ska alla i hushållet, både sjuka och friska, förutom barn som inte har börjat förskolan bli kontaktade av vården och få förhållningsregler. Du som har fått förhållningsregler ska följa dem, stanna hemma, undvika kontakter med andra och i övrigt agera som att du har testats positivt för covid-19. Var uppmärksam på symtom på covid-19, om de uppstår ska du gå in på webbplatsen 1177.se för att se vad som gäller för provtagning för covid-19 i den region du bor.

    Tja, ingen har kontaktat dem och givit några förhållningsregler. Den ersättning som man kan få i familjekarantän är knappt ens värd att nämna, tyvärr.


    Kollegans fru fick väl instruktioner när hon fick det positiva svaret.
    Varför ska hon kontaktas igen?
    Det är precis som det står, alla vuxna och äldre barn ska vara hemma när någon fått covid, den som inte insjuknat ska om möjligt jobba hemifrån, man kan även söka ersättning och det är väl bättre än ingenting när man är hemma.

    Du återger ju precis den info som alla upprepat och som står i det du återger.
    Kollegans fru fick antagligen den infon när hon testades.
    Vad är det mer hon ska kontaktas för tycker du?
    Hon ska informera sin man och han ska göra precis det som står.
  • Anonym (Mia)
    EpicF skrev 2020-11-25 15:04:56 följande:
    Mer än 15 min med mindre än än 1-2 meters avstånd räknas som närkontakter. Så jo, även folk på buss, affärer eller i hissar kan tänkas som närkontakt
    Fast du behöver inte kontakta bussbolag och andra för att informera utan enbart dom  personer du vet vilka dom är.

    Det säger sig självt att man inte kan kontakta bussbolag, affärer mm då dom inte kan meddela resenärer och kunder, dom har ju ingen aning vilka som handlat eller åkt buss.
  • Anonym (Mia)
    Pope Joan II skrev 2020-11-25 14:36:12 följande:
    Fast du har fel. Det är inte den enskilda individens skyldighet att informera andra än sina hushållskontakter. 
    Nej vi har fått direktiv både i från barnens olika skolor och våra arbetsplatser om att vi omedelbart ska informera om positiva tester.

    Skolan har även skickat ut information om att så fort dom får veta att någon elev eller lärare har testats positivt kommer dom att informera resp klass och berörda lärare dock kommer man inte meddela vem som testat positivt.

    Som sagt ena barnets musiklärare var också tvungen att informera om att han insjuknat i covid, nu valde han själv att kontakta sina elever annars hade musikskolan gjort det. Det för att elever och föräldrar skulle vara vaksamma på symtom. Han tom skrev att han var skyldig att informera eftersom han kunde ha kunnat smittat ner många musikelever.

    Man behöver inte personligen gå ut med information men här hos oss har skolorna begärt att alla ska meddela när någon är sjuk så dom kan meddela vidare.
    Likadant på våra vänners barns skolor och förskolor, liksom på våra arbetsplatser.
    Alla uppmanas att informera så att alla kan vara observanta, annars får man aldrig slut på spridningen.
    Har man vissa jobb ska man informera arbetsgivaren.

    Det här är ifrån Folkhälsomyndigheten:
    Sammanfattning

    Covid-19 är klassificerad som en allmänfarlig sjukdom och är därmed smittspårningspliktig. Det innebär att smittspårning vid covid-19 alltid behöver göras. Smittspårningens omfattning och innebörd kan dock variera beroende på omständigheterna i det enskilda fallet samt den fas i pandemin som landet eller regionen befinner sig i.


    Vid stor samhällssmitta måste resurserna i första hand koncentreras till att identifiera nära kontakter som exponerats i miljöer där man vet att det finns en hög risk för smittspridning och till miljöer där spridning skulle få stora konsekvenser.


     
Svar på tråden Hur funkar smittspårning för covid?