• Anonym (ts)

    Borde Sverige börja med gratis mensskydd?

    Vad tycker ni? Varför/Varför inte?

  • Svar på tråden Borde Sverige börja med gratis mensskydd?
  • Majakarlsson05

    Jag fick gratis menskopp när jag va 12-13. Kom med posten tror det var från landstinget??

    Så här får alla det redan. Och även om man inte fått det så kostar en menskopp under 100kr och håller i många år. Så det är knappast någon stor kostnad.

  • Anonym (I)

    Nej. Det kommer kosta staten flera miljoner. Höj istället sjukpenningen och det ekonomiska biståndet.

  • Anonym (å)

    Nej
    Varför behandla kvinnor som de var särskilt hjälpbehövande?

  • Anonym (Tycka)
    Anonym (I) skrev 2020-11-25 19:29:32 följande:

    Nej. Det kommer kosta staten flera miljoner. Höj istället sjukpenningen och det ekonomiska biståndet.


    Miljarder till och med.

    Stod i tidningen att Skottland inför gratis skydd och det skulle kosta en kvarts miljard per år. Och deras befolkning är ca hälften än Sveriges och då kanske hälften är kvinnor.
  • Anonym (guzz)

    Ja. En gratis menskopp. Duger inte det så får man betala själv.

  • Anonym (Ekonomi)
    Anonym (ts) skrev 2020-11-25 14:32:58 följande:

    Vad tycker ni? Varför/Varför inte?


    Nej, skattepengar rätt ner i tillverkarnas fickor.
  • mari123

    Ja vi har ju en feministisk regering så det vore väl PRECIS vad man skulle satsa på!? Kasta med lite gratis trosor också för det kan ju hända olyckor!

  • Anonym (eller?)

    Detta kan diskuteras i evigheter och man kan jämföra detta med alla saker som är värre och "mer behövligt". Men för att göra alla nöjda så ska jag kompromissa lite här.

    Om mensskydd inte ska göras gratis så borde man åtminstone informera mer om mens koppar i skolan och överlag. Tamponger och bindor är de vanligaste mensskydden men det blir så himla dyrt i längden! Man kan köpa en mens kopp för 59 kr på cdon, sen vet jag inte hur bra den är, men man kan ha mens koppar i år, det blir mycket billigare i längden. Så man borde börja informera om bättre/billigare alternativ.

    Tamponger kan omöjligt kosta så mycket att tillverka, man tar ut snöret från bottnen av tampongen och halva tampongen följer med. Istället för att använda mensskydd som något att försörja sig på, varför inte bara göra det för att personer som får mens behöver det. Ta bort den där extra kostnaden. Det är säkert pink tax på mensskydd också, skulle verkligen inte förvåna mig. 

    Dela ut gratis på ställen som, skolsköterskan, umo, bup, och andra ställen där personer som har mens går. Inte affärer däremot. Om mensskydd skulle varit gratis i affärer skulle någon hamstra allt så fort affären öppnat. Istället så är de gratis på vissa ställen så de som behöver och kanske inte har råd att köpa de har en chans att få de gratis. 

    Såna saker kan man göra, informera om bättre alternativ, ta bort extra kostnader, sluta försörja sig på mensen, ge ut gratis på vissa ställen. Ger möjligheten för de som inte har tillgång till mensskydd av olika anledningar.

    Tycker själv att det suger att behöva betala för mensskydd. Hade nyss mens i 10 månader i sträck och kunde inte ta ut min p stav på grund av corona. Spenderade minst 1300 kr på mensskydd under den perioden. Om inte mer. I detta sammanhanget får jag väl "skylla mig själv" eller det går åtminstone inte att skylla på min kropp och cykel. 

    En annan sak man kanske hade kunnat göra är att sänka priset för de under 21. Eller göra det gratis för de. Precis som det är med glasögon, medicin osv (18/20/21 år, beror på vilken kommun man bor i) och om min mamma ska köpa mensskydd till mig så kan hon köpa de billigare, eftersom det ändå handlar om vad jag som "barn" behöver.

    Ingen utav oss har bett om att ha mens, det suger. Jag hatar att ha mens men det finns tyvärr inte mycket vi kan göra åt saken just nu iallafall. I framtiden så kanske det är möjligt att mensskydd ska vara gratis men just nu så ser det inte rimligt ut. Alla tar sina chanser att tjäna pengar, även om det kanske inte är "moraliskt rätt" att tjäna pengar på vissa saker. Tex mensen och mediciner. Men vårt samhälle ser ut som det gör just nu och det är synd. Men vi får se vad som händer i framtiden.

Svar på tråden Borde Sverige börja med gratis mensskydd?