• Wed 25 Nov 2020 22:18
    3024 visningar
    23 svar
    23
    3024

    bortskämd tonåring?

    Hög tid att han inser att pengar är en begränsad tillgång. Han får helt enkelt spara tills han kan köpa det han vill ha. Låter helt sjukt att få hela studiebidraget och samtidigt inte ens betala sin mobilräkning. Har ni kollat Konsumentverkets beräkningar för vad summan han får borde räcka till?

  • Wed 2 Dec 2020 12:39
    #21
    TvillingmammaVästgöte skrev 2020-12-02 09:30:42 följande:

    Jag är mer rädd för typ droger men risken är minimal , mina barn är förståndiga. Men risken finns, många köper ju idag. Jag skulle aldrig låta mina omyndiga barn som går i gymnasiet gå med dåliga kläder, så ditt förslag skulle inte fungera för oss, tyvärr.  Vore ju oerhört pinsamt för mig, vi har det gott ställt och vänner, bekanta och grannar skulle ju undra. Vårt problem är snarare att barnens vänner får väldigt stora summor att röra sig med. Mycket mer pengar än studiebidraget. Jag såg när barnen var små att de barn som fick mycket veckopeng köpte massor med godis och läsk .  Mina barn fick därför inte veckopeng förrän de var lite större. Att de slösar pengar gör ju inte så mycket , värre är om man får hål i tänderna, övervikt eller dålig hälsa. För oss fungerade det, de har inte vant sig vid att köpa godis och äter inte så mycket sådant, har därför inga problem med tänder och övervikt. Själv har jag haft problem både med övervikt och karies så det har varit viktigt för mig att hjälpa barnen att inte börja äta en massa godis, för det är väldigt lätt att vänja sig vid. Men jag ser förstås också fördelen med veckopeng Och månadspeng som skall räcka till allt. Det är inte svart eller vitt. En modell fungerar nog inte för alla. Jag pratar mycket ekonomi med våra barn, så att de är medvetna. De frågar ofta varför vi konsumerar så lite, jämfört med grannarna och kompisarnas föräldrar, är vi fattiga? Nej , vi är inte fattiga , men vi är inte heller rika. Vi har inget företag och hundratals miljoner som många av grannarna. Jag säger att de kan inte jämföra sig med de rikaste fem procenten, som våra grannar ofta tillhör. Och dessa rika ger idag väldigt mycket pengar till sina tonåringar upplever jag. Tusentals kronor i månaden, ny mopedbil eller lyxvarianter av EPA traktor vid femton, och kanske en liten BMW på artonårsdagen. 


    Du tror inte det blir svårt för dem att hantera alla pengar själva den dagen de fyller 18 år om de inte tidigare tagit ansvar för sin ekonomi och tränat på det under några år?

    Det är så annorlunda mot hur jag växte upp. Fick tillgång till barnbidraget och ansvarade för mina inköp från jag var 14 år.
Svar på tråden bortskämd tonåring?