• sextiotalist

    Snälla använd munskydd

    Nej, jag håller avstånd och undviker ställen med mycket folk.

    Går självklart inte någonstans om jag har symptom på infektion i kroppen.

  • sextiotalist
    Johannus skrev 2020-12-04 17:12:00 följande:

    Jag har börjat använda munskydd sen september och även handskar då jag inte vill ta med bara händer i kundvagnen eller scannaren. Spritar ändå både kundvagn och scanner. Folk håller avstånd när man bär munskydd vilket är på alla sätt bra.

    Ni som trotsar munskydd gnäll inte sen om ni blir sjuka och måste belasta sjukvården.


    Jag har hållt avstånd och är fortfarande frisk
  • sextiotalist
    Johannus skrev 2020-12-04 18:09:44 följande:

    Det låter bra att du fortfarande är frisk, men även som frisk kan man smitta andra vilket jag ser till att undvika.


    Genom att hålla avstånd så ser jag till att inte smitta andra. När jag är ute och springer så gör jag en omväg på 2-3meter när jag möter andra. Om jag går förbi någon något för nära så vänder jag ryggen till den andra.
  • sextiotalist
    mammabitch skrev 2020-12-06 08:51:58 följande:

    Jag tror tyvärr att många ser munskydden som någon sorts talisman som ska skydda dem mot olycka...

    Munskydd kan väl enligt alla seriösa källor ha en funktion i situationer där människor måste stå tätt tillsammans som t.ex kollektivtrafiken , men då skyddar de främst. som redan skrivits här, bäraren av munskyddet från att sprida virusfyllda droppar till sin omgivning då de tex hostar till, Och det krävs då att skyddet bärs korrekt över både mun och näsa samt sluter tätt!

    Att bär munskydd när man t.ex. cyklar till jobbet är totalt meningslöst och stor risk är att munskyddet är genomdränkt  och helt verkningslöst när man kommer fram.

    Att bära visir på stan är inte heller relevant - det skulle möjligen skydda om någon hostar en rakt i ansiktet - vid närkontakt som i vård och omsorg är det ju en annan sak.

    Och visst är det bra att tvätta händerna och även sprita dem, men knappast avgörande för att stoppa just den här pandemin då covid främst smittar genom att man får in  smittade stänk , areosoler och ev viruset genom luften på nära håll.

    Visst kan man bli smittad genom att ta i en  virussmittad yta och sen peta sig i näsan eller ögonen, men då måste ju den virussmittade handen, elelr föremålet inom en relativ kort tid komma i kontakt med smittbara områden då viruset faktiskt "dör" efter en tid utanför kroppen - att det är påvisbart på olika ytor betyder inte att det är aktivt och smittsamt.

    Om man ändå vill säkra händerna så är det bra att sprita då man går in i tex affären för att själv ha rena händer då man ska ta i saker och sprita sig när man går ut för att få bort ev smitta man fått på händerna inne i affären (tvätta händer fungerar förstås ännu bättre)  och låta bli att pilla sig i ansiktet under mellantiden så kan man lugnt ta i kundvagnar mm. Tyvärr - och det vet jag av erfarenhet- så är det ganska lätt att man far upp med händerna i ansiktet för att rätta till ett munskydd om man bär det under en längre tid då det skaver och om man har glasögon så immar de lätt igen hur tätt man än försöker sätta skyddet.


    Instämmer med talisman. Finns absolut tillfällen där munskydd ger ett extra skydd från att själv sprida eventuell smitta men jag tror mer på avstånd och undvika nära ansiktskontakter. Jag vänder alltid ryggen till om det är för trångt.

    Apropå cykla och munskydd. Det är inte bara en gång jag sett folk cykla i trafiken utan vare sig hjälm eller hövding, men med munskydd, riskbedömningen känns inte rätt gjord
  • sextiotalist
    Johannus skrev 2020-12-10 23:51:00 följande:

    Jag undrar om någon som är med på FL lyssnar på nyheterna eller är läskunniga för att läsa tidningar eftersom alla verka VETA BÄST här på tråden vad som är rätt eller fel.

    Kanske ni också kan förklara varför Sverige har så många smittade och så många smittas varje dag. Varför så många ligger på intensiven, varför så många Covid patienter dör.

    Så många experter som sitter här och skriver att man inte behöver använda munskydd, man kan springa på gym, bio, krogar, och gud vet allt utan att skydda sig.....Kan ni förklara varför Sverige har så många smittade medans andra länder som skyddar sig och ser till att deras länder har Lock Down har mindre fall än Sverige.


    Men det är ju inte så. De länder som har lockdown och krav på munskydd har lika tufft.

    Däremot är det idioti att uppsöka ställen där det är mycket folk och där man är nära andra.

    Det som kommit fram är att folk smittas mest hemmavid och hemmafester.

    Jag lever nästan som vanligt i vardagen.

    Men har inte varit på gymmet sedan januari. Undviker att vara nära folk. Inga hemmafester. Arbetar på kontoret, men åker inte kollektivtrafik

    Men jag låser inte in mig. Passerar folk i butiken med ryggen till och håller mig hemma om jag har symptom.

    Tränar utomhus.

    Att vi har höga dödstal kommer nog många undersöka.

    Det finns teorier om genitiken. Blodgrupp, neandertalgener är vissa teorier.

    Att vi fått in det på boenden är för att vi slog sönder äldreomsorgen via ädelreformen och tappade kunskap och kontinuitet
  • sextiotalist
    Anonym (realist) skrev 2020-12-11 08:26:18 följande:

    Men andra länder har INTE lika tufft. Sverige är hårdast drabbad i västeuropa nu. Andra vågen startade senare i norr. Andra länder har varit hårt drabbade men fått ner spridningen med restriktioner och munskydd, i Sverige går det bara upp.

    Här har du en karta hur det ser ut, som du ser är Sverige mycket hårdare drabbad än de flesta europeiska länder.

    www.nytimes.com/interactive/2020/world/coronavirus-maps.html


    Jag följer själv utvecklingen, men problemet med lockdown är att smittan kommer igång när man släpper den.
Svar på tråden Snälla använd munskydd