• Mascar­aklump­ar
    Sat 12 Dec 2020 10:10
    419 visningar
    4 svar
    4
    419

    Covid-19 risk?

    Man kan tycka att ansvaret borde ligga på arbetsgivaren, rektorerna på våra barns skolor, folkhälsomyndigheten, företagen, regeringen eller någon annan, men den krassa verkligheten är att om du vill skydda dig från viruset så får du lösa det själv. Att man generellt skulle anse att vi som jobbar inom vården inte ?får? smittas stämmer inte. Vissa av oss har vettiga chefer som är måna om vår och våra patienters säkerhet och som hanterat situationen väldigt bra, men det ser väldigt olika ut på olika arbetsplatser.

    På med ett andningsskydd om du inte vill bli smittad!

  • Mascar­aklump­ar
    Sat 12 Dec 2020 12:19
    #4
    Anonym (Anonym) skrev 2020-12-12 11:53:29 följande:

    Men suck. Det hjälper inte om alla andra INTE använder skydd. 

    Visst det minskar risken, men inte för allt. Alla måste ha munskydd för att minska risken att smitta andra.


    Bra att du tar upp detta. Man får skilja på munskydd och andningsskydd här. Vanliga tunna pappersmunskydd (sk kirurgmunskydd) sänker risken för bäraren med ca 10%, däremot har de större effekt när det gäller att förhindra att bäraren smittar andra. Har alla dem på sig blir skyddseffekten alltså relativt hög, men är man den enda som har dem på sig tjänar de tyvärr inte så mycket till för egen del.

    Andningsskydd av typen ffp2 eller ffp3 skyddar däremot bäraren själv och har relativt hög effektivitet. Det är dessa skydd som vi som jobbar med covid-patienter använder (åtminstone BÖR använda). Huruvida de skyddar omgivningen eller inte beror på om de har ventil. Har de det så åker utandningsluften rätt ut.

    Sedan finns det mellanting. Det går att sy egna munskydd med flera lager av olika tyger som ger ett bättre skydd för bäraren än pappersmunskydden. WHO har en del tips om vad man ska tänka på där. Tror det ska vara bomull längst in, sen typ fleece och sen någon vattensvstötande tyg typ polyester.
Svar på tråden Covid-19 risk?