Inlägg från: Mobilsnack |Visa alla inlägg
  • Mobilsnack

    Skärmtid för barn

    Hej!
    När det gäller skärmtid ska du tänka på två saker:

    1. Vad gör de med sin skärmtid? Precis som med kost finns det lämpligt och olämpligt innehåll. Det kan också bero på sammanhanget. Låt mig utveckla.

    Att en 6-åring fritt klickar runt på youtube eller TikTok och tittar på klipp efter klipp är inte lämpligt. Förr eller senare kommer de i kontakt med något (mycket) olämpligt material som de inte borde se. De borde heller inte ha möjlighet att lägga ut egna saker via sin mobil. Varken på sociala medier eller i snapchat eller andra chatt-appar. De har helt enkelt inte mognaden som krävs för att hantera det på ett bra sätt.

    2. Allt tid de lägger på sin skärm gör att de dels utvecklar ett osunt beroende av den. Med hjälp av algoritmer ser teknikföretagen till att kartlägga ditt barn och mata det med ännu mer av det som skapar klick. Tiden framför skärmen innebär också missad tid att aktivera sig fysiskt och kreativt vilket är ett barns naturliga beteende. 

    Sammanfattningsvis föreslår jag följande. Hänvisa skärmtid (Mobil, TV-spel och liknande) till helgerna som ett nöjesinslag och då under begränsade former. Vi har gjort så med våra barn i alla år och det fungerar utmärkt. Man har alltid möjligheten att göra enstaka undantag då och då.

    Jag driver en sajt som heter Mobilsnack.nu där jag belyser den ökade digitaliseringen och hur den påverkar våra barn. I bloggen där finns mycket matnyttig läsning kring mobilvanor.

Svar på tråden Skärmtid för barn