• Link92

    BIM Februari 2021 - första barnet

    Hej! Skriver in mig i listan, BIM ungefärlig då ÄL varierar lite. Tänkte också testa rosenrot och bisolvon om jag hinner köpa det idag, så får se vad det kan göra med min cykel som bara verkar bli längre och längre..

    KNAS2, 3/2, 31 år (7:e försöket)

    MsTintin 8/2 28 år (10:e försöket)

    Mizzi26,?/2 (4:e försöket)

    Link92, 10/2, 28 år (19:e försöket)

  • Link92
    Mizzi26 skrev 2021-01-13 15:50:58 följande:

    Jag har bestämt mig för att köpa en basaltemp men undrar om ni kan rekommendera någon och en app som är lättförståelig?

    Jag tänkte om man kanske skulle köpa nc tempen för hittar bara svindyra på andra sidor.

    Vill inte betala för nc appen.. tänker att man lätt kan räkna ut det själv om man har översikt eller är det svårt?


    Jag använder NCs termometer men en app som heter Fertility Friend, tycker den är jättebra och går att använda både gratis eller betala och få fler tolkningsfunktioner. Det går att ladda hem mallar om man vill skippa appar och följa temperaturen analogt :)

    Vill du lära dig mer om loggning av basaltemperatur finns flera bra Instagramkonton, bla @vulverinekoos och @fertilityawarenessproject
  • Link92
    Mizzi26 skrev 2021-01-13 17:06:07 följande:

    Tack för tipset! Hoppas att det kan hjälpa mig eftersom jag har så oregelbunden menstruation. Tror inte ens jag hade ägglossning förra månaden. Blir ju svindyrt om man ska använda ägglossningstest. Önskar jag började tidigare med tempning haha!


    Hoppas du tycker att det funkar! :) Viktigt för mig är att mäta samma tid varje morgon, oavsett när jag somnar.

    Och ja, det var därför jag började tempa. Minns det som att jag aldrig minns när jag skulle ha mens innan jag började med preventivmedel (hade hormonspiral i sju år och ingen blödning alls de sista åren) men när jag väl slutade var den ganska punktlig! :) Men det är kul att lära sig tycker jag, hur kroppen fungerar och att det så här enkelt går att se om/när man ägglossat! Lycka till!
  • Link92
    Mizzi26 skrev 2021-01-13 20:14:05 följande:

    Tänkte också att det kanske är bäst att sätta alarm och ta tempen samma tid varje morgon då jag sover så olika länge jämt men alltid lägger mig samma tid. Jag tror min stress kommer lägga sig lite och jag inte behöver fokusera 100% på alla symtom och gissa hela tiden. Klickat hem nc tempen nu ????


    Ja jag tycker att det hjälper mot det!

    Annat viktigt att tänka på är att inte kliva upp eller dricka nåt eller så innan man tar tempen. Jag har min termometer på nattduksbordet eller under kudden så jag snabbt kan somna om när jag får ;)

    Kul att du ska testa! Jag vet att en del börjar tempa med sin vanliga termometer, men de är inte alltid så noga med avrundning så har man en "slow rise" vid ÄL är det inte alltid den märks :)
  • Link92
    Mizzi26 skrev 2021-01-13 22:53:05 följande:

    Ja nu blev jag taggad! Hoppas bara inte denna cykel strular som den senaste gjort för då blir jag nog gråhårig snart haha... nej tänkte att det måste vara lite svårare med en vanlig temp.

    Tänkte på temperaturen i sovrummet... kanske den stör lite för vi har väldigt olika temperaturer då vi inte har någon riktig värme i huset än (renovering) om ens egen temperatur går upp o ner massor då. Nu ska det bli 10 minus ute så lär bli väldigt kallt i sovrummet. Får hoppas det funkar bra ändå.


    Vi har aldrig på elementen i sovrummet och jag brukar inte märka någon skillnad på temperaturen om det är minusgrader eller inte. Däremot är nog överlag mina temperaturer lägre på vintern än sommaren, men det brukar inte variera på en cykel :) Du får väl se hur du reagerar! I FF (och säkert andra appar också) går det att notera om rummet man sov i varit varmt eller kallt, så kan du ju hålla koll på det om du vill :)
  • Link92
    KNAS2 skrev 2021-01-22 09:09:09 följande:

    Relaterar!

    Här visade ÄL-testet en glad gubbe igårkväll, testade I morse igen men då blev det inget positivt utslag. Har märkt att vid användning av CB glad gubbe test borde man testa både morgon och kväll för att inte missa stegringen. Vi har lyckats ligga:

    17:e - sex

    18:e - sex

    19:e - inget

    20:e - sex

    21:e - positivt Äl-test + sex

    Hoppas på att få till det ikväll också :)

    Hur går det för er andra som är kring ÄL?


    Jag kör ju rosenrot+bisolvon denna månad och har haft fertilt sekret ett par-tre dagar! Hade sex igår och fick ett nästan positivt ÄL-test imorse, så ska ta ett till i eftermiddag. De senaste månaderna har positiva ÄL-test dykt upp först på CD 19 och idag är det CD 14, så hoppas på en lite tidigare ägglossning nu än runt CD20 :)

    Min man har varit väldigt trött och nere senaste veckan så har inte blivit så mycket ligg, men hoppas få till det igen ikväll eller imorgon bitti så får vi se om det räcker, och kommer ingen temphöjning får vi fortsätta ligga antar jag. Ni verkar ju ha haft ett riktigt bra liggmönster för att lyckas! :) Hoppas!
  • Link92
    Vickan31 skrev 2021-01-29 09:15:26 följande:

    Fråga om temp: Jag har precis börjat tempa för första gången och har väntat med det så pass länge för att jag trodde att det inte skulle passa mig som den morgontrötta zombie jag är. Mycket riktigt är jag lite förvirrad på morgonen, så jag vaknade någon gång i natt/morse och tog tempen: 36:35. Somnade om, har ingen aning om vad klockan var, och när jag sen vaknade av väckaren så tänkte jag: jaha det är nu det är morgon! Tempade igen: 36:51. Frågan är då vilken jag ska gå på tycker ni? Är ganska stor skillnad ändå, men vet inte om jag ska räkna den då jag vaknade första gången (jag tror att det var morgon och inte natt) eller om jag ska räkna den när väckaren ringde och jag skulle kliva upp?


    Jag skulle ha tagit den som är närmast den tiden du brukar tempa, så att du får samma klockslag på alla temperaturer denna cykel. Brukar visa mest rätt för mig! I framtiden skulle jag råda att bara ta tempen den tid du har tänkt, och inte tempa om du vaknar mitt i natten, det förvirrar bara tycker jag :)

    För mig är 36,51 över cover line och 36,35 under, var i cykeln är du? :)
  • Link92
    zelling skrev 2021-01-29 12:06:29 följande:

    Håller med Link92, den som är närmast när du brukar vakna borde vara bäst. 

    Ni kanske redan tänker på det här, men jag hörde på nån podd att man borde ha termometern i munnen 10 min innan man mäter. Spontant känns det som evighet :P men jag värmer den en stund mellan knäna, och väntar kanske 3-5 min efter att jag stoppat den i munnen innan jag startar termometern. Kurvorna känns lite mer rimliga efter att jag började med det. 

    För mig verkar 36,60 vara gränsen för ägglossning. Bara mätt i tre cykler, så har inte så mkt att gå på än. Link92, har du mätt länge? 


    Jag har också hört de som har termometern i munnen ett par minuter innan de startar den, men jag tänker att bara man gör på samma sätt varje dag så borde det inte vara så stor skillnad. Jag brukar värma den i munnen några sekunder innan jag startar.

    Jag har mätt sedan juni 2019, har alltid haft cover line mellan 36,45-36,55. Sånt är ju så individuellt och kan diffa litegrann mellan cykler också :)
  • Link92
    Vickan31 skrev 2021-01-29 12:09:42 följande:

    Bra tänkt, tack! Haha nä jag kommer inte medvetet att ta tempen på natten eller när jag inte vet vad klockan är, jag gjorde det halvt i sömnen och trodde i mitt zombie-liknande tillstånd att det var morgon och att klockan hade ringt trots att den inte hade det, haha :) 

    Jag är väldigt nära ägglossning, egentligen beräknas den vara idag eller imorgon men tempen kan tyda på att den redan varit då jag tidigare dagar legat mellan 36,10 och 36,20. Eller vad tror du som tempat längre än vad jag gjort (bara ett par veckor)?


    Okej! När du ser ett tempskifte på ca 0,3 grader (alltså vid 36,50 för dig då) och temperaturen fortsätter hålla sig över den nivån i tre dagar brukar man säga att man kan bekräfta att ägglossning skett. Då räknar man att ÄL skedde den sista dagen med lägre temperatur. Sedan håller sig temperaturen vanligtvis ovan cover line tills mensen dyker upp. Har man blivit gravid sjunker inte temperaturen under cover line igen :)
  • Link92
    zelling skrev 2021-01-29 13:46:32 följande:

    Jag brukar ligga runt 36,5 i follikulärfasen (innan ÄL) och går (typ) aldrig över 36,6 då. Sen får jag en dipp några dagar innan ÄL och är nere runt 36,4. Dagen efter ÄL är jag uppe på minst 36,6 och den temperaturen går uppåt i typ en vecka. Hoppas det blev lite tydligare :)  Inga dummar frågor alls, Vickan31! Bättre att vi delar med oss om funderingar så vi kan hjälpa varandra. Jag tror det blir lite enklare oxå när man har några stycken egna cykler att titta på, så kan man enklare se samband. 

    Ja, håller med dig Link92 om att det såklart blir rätt om man alltid gör på samma sätt. Jag kände mest att jag ville få resultat närmare den faktiska temperaturen eftersom väldigt låga temperaturer under follikulärfasen skulle kunna vara tecken på problem med sköldkörteln. 


    Jag testar slänga in en bild här på månadens cykel ifall Vickan31 vill se :)



    Jag skulle också gärna testa värma termometern mer innan men har så himla lätt att somna om så tror inte det skulle funka tyvärr. Har också rätt låga temperaturer generellt (känner mig tex febrig när morgontemperaturen är över 36.9) men har kollat sköldkörteln och värdena ser bra ut som tur är :)
Svar på tråden BIM Februari 2021 - första barnet