• Fia92

    Mormor hemma med barnet innan start på förskola. Fördelar? Nackdelar?

    Hej!

    Vi väntar vårt första barn i mitten på april och börjar nu fundera kring föräldraledighet. Vår tanke är att skola in henne på förskola januari 2023 (då är hon 20-21 månader). Vi vill gärna försöka spara lite föräldradagar och skulle därför kunna få hjälp av min mamma. Hon är då nybliven pensionär och bor på samma gata. Tanken är i sådana fall att hon kan vara hemma 1-2 månader i slutet, innan inskolningen på förskola.

    Tar jättegärna emot tankar kring detta upplägg. Vad ser ni för fördelar och nackdelar?

  • Svar på tråden Mormor hemma med barnet innan start på förskola. Fördelar? Nackdelar?
  • Fia92
    Anonym (Mamma) skrev 2021-01-10 15:10:03 följande:

    Jag ser bara fördelar så länge mormor orkar med barnet. Små barn ska inte in på fsk redan runt ett års ålder, då är det mycket bättre att vänta till den ålder ni tänkt er och ännu längre helst.

    Barnet kommer att få mycket mer fokuserad uppmärksamhet, närhet, hon kommer att ha en vuxen som pratar med henne mycket mer så hon får ett språkligt försprång också.


    Mormor är mycket pigg och väldigt pedagogisk. Hon skulle uppmuntra till läsning, språklig utveckling, pyssla m.m. Tror verkligen att barnet skulle ha roligt och vara stimulerad hos henne.
  • Fia92

    Tack för alla bra tips!

    Att dela lite med mormor låter som en väldigt bra idé, i alla fall under en period när jag är hemma. Vet dock att min arbetsgivare är emot att man jobbar några dagar i veckan. De som går ner i tid är tvungna att jobba mån-fre men kortare dagar. Men de kanske inte kan säga något om det om man är föräldraledig?

    Gällande att spara på mormors krafter så skulle det bli ganska korta dagar hos henne. Min sambo börjar tidigt och slutar tidigt så mormor skulle kanske behövas 7:30-14:00 ungefär.

    Vi ska fundera på hur vi lättast sparar dagar under det första året. Mormor går i pension någon gång mellan juli och november i år så lite stöttning kan vi få i slutet av året.

  • Fia92

    Tack för ALL input! Känns som att vi bara behöver sätta oss och fundera på ett upplägg som passar just oss.

    Mormor skulle säkert vilja vara hemma med barnet på heltid flera år (om hon fortsatt är så här pigg) men vi har inga kusiner eller andra barn i närheten i nuläget och jag känner att det är viktigt att hon får träffa kompisar i förskolan. Upplägg med kortare dagar och/eller färre dagar/vecka i förskolan skulle nog kunna bli helt perfekt för oss.

    Även morfar bor i närheten och är pigg. Han jobbar dock fortfarande heltid trots pensionsålder men kommer garanterat också slåss för att få ta hand om sitt enda barnbarn så småningom.

Svar på tråden Mormor hemma med barnet innan start på förskola. Fördelar? Nackdelar?