• Anonym (Qwerty)

    Vill verkligen så många människor bo i lägenhet?

    Jag bor i en av Stockholms kranskommuner i vad jag tror man från början kallade för en villastad. Man har nu byggt massor av lägenheter vid kommunens större centrum och även i villastaden ska det byggas ett 5-våningskvarter med lägenheter vilket så klart alla fastighetsägare som bor i närheten har motsatt sig. Flera av grannfastigheterna har också bytt ägare senaste året innan bygget kom igång.

    Det byggs så tätt och gärna också högt idag att jag därför undrar om folk egentligen vill bo så eller om det så gott som alltid är en nödlösning för det är vad man har råd med fast å andra sidan är nybyggt så gott som alltid svindyrt också så det går inte riktigt ihop. Tycker inte det borde finnas SÅ många människor som är beredda att betala så mycket pengar för att bo i lägenhet. Drömmer

    Så hur ligger det till? Vill verkligen väldigt många som bor i lägenhet bo just i lägenhet eller är det bara i väntan på nåt bättre? Vi skaffade hus när vi bildade familj och nu skulle jag ha väldigt svårt att gå tillbaka till lägenhetsliv. Om maken hade dragit och barnen flyttat ut så det bara var min vilja som gällde så skulle jag helt klart fördra att bo i ett tämligen litet hus men med lite tomt istället för att bo i en större lägenhet även om det innebär mer "jobb" och man blir kanske mer bunden till hemmet. Känner flera singlar som alla bor i lägenhet som vill bo i hus, men endast om dom lyckas skaffa sig en respektive först. Hur resonerar ni andra?

  • Svar på tråden Vill verkligen så många människor bo i lägenhet?
  • Jonnynilsson
    Anonym (Mitt emellan) skrev 2021-01-11 22:32:25 följande:

    Många vill inte bo i villa/radhus eftersom de helt enkelt inte vill ha trädgård eller för att de inte själva vill stå för större engångskostnader om ett stuprör går sönder eller om värmepannan pajar.


    Själv har vi hittat det optimala boendet för oss som egentligen är "lägenhetsmänniskor." Vi bor nu i en lägenhet på 110 kvadratmeter med balkong. Ute på gården har vi en egen liten stensatt trädgård med plats för grill, utemöbler och odlingslådor och med staket runt om så att ingen ska kunna ta sig in i vår lilla trädgård. Samtliga lägenheter i huset har en likadan trädgård som oss.

    Fler sådana lägenheter borde faktiskt byggas. Man får det bästa av två världar: lättheten med lägenhet, men ändå med en liten egen uteplats.


    Det är nått liknade jag funderar på att flytta till när vi är färdiga med villalivet. Det som tar mest energi idag vår trädgård och skötseln av huset som har träpanel.
  • LFF
    Anonym (Qwerty) skrev 2021-01-11 19:21:13 följande:
    Jag tror inte att ALLA som bor i lägenhet inte vill bo i lägenhet men när man ser på mängden lägenheter som byggs i jämförelse med ex.vis hus så blir man lite fundersam över fördelningen när det ändå är så många som helst vill bo i hus.
    Fast bostadsbolagen skiter i vad "folk vill". De vill ha ut maximal peng och då är lägenheter betydligt mer lönsamt att bygga än villor och radhus. Kommunerna vill också ha in maximalt med boende (rent generellt) och tomterna som bostäderna byggs på är oftast för små för att det ska få plats speciellt många villor och radhus. 

    Själv bor jag i ett nybyggt (2016) BRF-radhus med pytteliten plätt. Jag skulle absolut vilja flytta till hus men jag vill bo kvar i min kommun och jag vill ha en tomt på minst 2000 kvm. Det är få hus som säljs med stora tomter och de kostar mer än jag skulle ha råd med. Så jag "nöjer" mig med att bo ett område som jag drömt om sen jag först såg att det planerades bostäder där och hur de skulle se ut (en sisådär 10 år innan vi faktiskt flyttade dit), ett område som jag aldrig trodde att jag skulle ha råd att bo i. Har havsutsikt från vardagsrummet och två av rummen på övervåningen.

    Anledningen till att jag vill ha ett hus är att jag vill ha en tomt där jag kan ha ett ordentligt växthus, det ska finnas yta för barnen att leka på ordentligt (eller bygga upp en skottramp och yta för barnen att träna mer hockey på om de så önskar) och jag vill inte ha grannen precis exakt inpå husknuten. Kanske kunna bygga ett Attefallshus att ha som gästhus eller hyra ut till en lugn student också. 
  • Mint
    Anonym (Ja) skrev 2021-01-12 07:47:38 följande:

    Bostadsrätt går bort. Typiskt svensk jante-lösning med en förening som äger lägenheten åt en i nåt slags förmyndarskap. Förklara bostadsrätt för en utlänning och han skakar på huvudet.


    Men vad är hyresrätt då? Bo på nåder hos ett företag som vill tjäna pengar på en!?

    I bostadsrätt äger man ändå fastigheterna tillsammans och de boende bestämmer själva om eventuella förbättringar. Avgiften speglar de gemensamma kostnaderna och går inte till vinst i något bostadsbolag.

    Dissar inte hyresrätt helt, förstår poängen med det bekymmersfria och att ha koll på kostnader. Men samtidigt, man är helt utlämnad till hyresvärdens godtycke och vad hen tycker är lämpligt i fråga om hur ofta det ska tapetseras om, om den gamla spisen ska bytas ut, vilket bredband som ska erbjudas osv.

    Kände en stor befrielse när jag flyttade från hr till br och ännu större iom flytt från br till villa
  • LFF
    Anonym (Villaägare) skrev 2021-01-12 01:46:51 följande:
    Bor man i radhus är det väl lika lyhört som i en lägenhet då man bor vägg i vägg. Nä, jag tror att det handlar om att man så gärna vill bo i hus men inte har råd och då blir radhus/parhus/kedjehus en kompromiss. Men det skulle ju ingen erkänna såklart.
    Hellre radhus än en villa på en liten pyttetomt på mindre än 2000kvm. De flesta tomter som säljs i vår kommun (och många befintliga villor) har små tomter. Du kan inte bygga varken växthus eller något annat eftersom du hamnar för nära tomtgränsen tex. Du har grannen näst intill i din egen trädgård i vilket fall som helst så vad är skillnaden då mot ett radhus/parhus? Du får ju ingen "privacy" på en pyttetomt heller.
  • sextiotalist
    Anonym (Ja) skrev 2021-01-12 07:47:38 följande:

    Ja vi som vill bo i lägenhet finns.

    Jag ser ingen optimal boendeform. Allt är ju kompromisser, men hyreslägenhet är den kompromissen som passar just mig bäst. För stunden!

    Hade dock gärna haft en LITEN sommarstuga eller kolonilott iofs.

    Bostadsrätt går bort. Typiskt svensk jante-lösning med en förening som äger lägenheten åt en i nåt slags förmyndarskap. Förklara bostadsrätt för en utlänning och han skakar på huvudet.

    Men livet i lägenhet ger frihet och spontanitet. Har nära vänner som köpt radhus eller hus och efter att de flyttat dit så har umgänget upphört. De har aldrig tid längre, de håller bara på och fixar med husen. En av dem blev dessutom lämnad av sin fru eftersom han aldrig hade tid för henne heller.

    Kanske om vi inte hade haft en helt dysfunktionell och genomreglerat bostadsmarknad och en bostadsbubbla att jag valt en annan boendeform.


    Bostadsrätt är väldigt svenskt (inget med jantelagen att göra). I andra länder är det ägandelägenheter som gäller.

    Gillar inte heller bostadsrättkonceptet, då hyr jag hellre
  • Anonym (Mi2)

    Jag vill bo i lägenhet. Hus tar för mkt av min fritid.

  • PH76
    LFF skrev 2021-01-12 08:39:28 följande:
    Hellre radhus än en villa på en liten pyttetomt på mindre än 2000kvm. De flesta tomter som säljs i vår kommun (och många befintliga villor) har små tomter. Du kan inte bygga varken växthus eller något annat eftersom du hamnar för nära tomtgränsen tex. Du har grannen näst intill i din egen trädgård i vilket fall som helst så vad är skillnaden då mot ett radhus/parhus? Du får ju ingen "privacy" på en pyttetomt heller.
    Det är väl inga större problem, vi har bara 1750kvm och planerar att bygga växthus till sommaren (15kvm friggebo med öppenspis), samt ett poolhus med bastu (attefall 25kvm). 

    Huset är på 290kvm och vi tycker att det räcker gott och väl i storlek både gällande tomt och hus.
  • Anonym (Yttis)

    Hade gärna bott i hus istället. Men det är bara själva grejen att bo där som jag vill. Jag vill inte ha lånet, gräsklippningen, renoveringarna, snöskottningen, beroendet av bil mm. Som någon skrev väljer jag då hellre att betala tjänster som snöskottning, renovering och gräsklippning med min hyra. Samma kostnad varje månad. Min själ mår bättre av det. Och det där med bilen är faktiskt en stor grej. Att inte kunna gå eller cykla till jobbet skulle sänka min livskvalitet mycket.

    Någon föreslog att man bor i hyresrätt av ekonomiska skäl. Det är en halvsanning för vår del. Vi skulle ju ha råd att köpa ett hus längre från centrum. Men då blir det genast långa avstånd till jobb mm och det vill vi inte ha. Det tar mig 5-10 minuter att cykla till centrum, jobbet, simhallen, ishallen, skogen, biblioteket mm. Ännu närmare till badstranden. Det ska mycket till för att jag ska byta ut det läget. Husen (4-5 rok) i vårt område kostar 5-7 milj, och så mycket har vi inte råd med.

    Men om jag hade råd att köpa grannvillan, köpa all gräsklippning, hantverkare, snöskottning mm. Då hade jag gärna bott i hus.

  • Anonym (H)

    Jag tror många väljer lägenhet för att slippa allt merjobb som hus innebär, måla om huset, sköta trädgård osv. Vi bor i hus, men kommer flytta till lägenhet när alla barn är utflygna - dock är då balkong/terrass ett krav.

  • LFF
    PH76 skrev 2021-01-12 09:13:24 följande:
    Det är väl inga större problem, vi har bara 1750kvm och planerar att bygga växthus till sommaren (15kvm friggebo med öppenspis), samt ett poolhus med bastu (attefall 25kvm). 

    Huset är på 290kvm och vi tycker att det räcker gott och väl i storlek både gällande tomt och hus.
    Ja, det är din åsikt. Min åsikt är att JAG inte vill ha en tomt på mindre än 2000kvm. 
Svar på tråden Vill verkligen så många människor bo i lägenhet?