• Anonym (.)
    Tue 12 Jan 2021 20:06
    876 visningar
    12 svar
    12
    876

    Kan ni som förälder se ett samband mellan ert barns användning av sociala medier och psykisk ohälsa? (Ålder 14-19)

    Anonym (Samma) skrev 2021-01-12 19:57:08 följande:
    Har en familjemedlem som också har överlevt psykisk sjukdom tack vare onlinevärlden. Synd att det är sån rädsla kring internet och skärmar. Det är inte alla människor som klarar eller orkar vanligt umgänge och för dem kan skärmen vara enda livlinan.
    Är det hållbart i längden, för ett lyckligt och välmående liv, tror du, att hålla sig borta från den verkliga världen?
  • Anonym (.)
    Wed 13 Jan 2021 08:21
    #9
    Anonym (Samma) skrev 2021-01-12 21:11:06 följande:
    Vadå den verkliga världen? Det är ju vi människor som är online, alltså är onlinevärlden verklig. Det är ju människor man chattar

    /spelar med, inte robotar. Så gammaldags att tänka att bara fysiskt umgänge räknas. Se på onlinemöten nu under coronapandemin. Innan pandemin sa man alltid att vanliga möten var oerhört viktiga för att få jobbet att funka, nu säger i princip alla att zoom-möten funkar precis lika bra. Onlinevärlden är lika verklig som den fysiska världen. Den har bara en annan form.
    Ja, du vet, den verkliga världen. Där vi ser varandra, rör varandra, läser av kroppsspråk, interagerar, umgås, leker, sportar osv.

    Människan är ett flockdjur, en social varelse och hjärnan ser ut ungefär som på stenåldern. Vi är inte skapade för ett digitalt liv. 

    Och nej, alla säger inte att zoom fungerar lika bra som riktiga möten, tvärtom faktiskt. Det kan vara bra till en viss del, men inte som ersättning för allt. 

    Dessutom, tror du på allvar att människor mår bra av att inte träffa folk IRL nu under covid-19? 

    Anledningen till psykisk ohälsa bland barn är just den digitala världen, inte det faktum att man är på internet, utan det faktum att man inte lägger lika mycket tid på att umgås IRL. Föräldrar hänger där lika mycket som barnen, de har inte tid med sina barn, de pratar knappt med sina barn. Och framförallt, föräldrar vet inte vad deras barn gör på nätet, vilket näthat som finns.
  • Anonym (.)
    Wed 13 Jan 2021 22:02
    #12
    Anonym (Samma) skrev 2021-01-13 11:15:05 följande:
    Förr trodde man att världen var platt också, men nu vet man bättre. Digitaliseringen är här för att stanna, inte för att skärmar styr våra liv, utan för att de flesta människor ser den som en stor fördel och gillar det skärmar ger. Annars hade digitaliseringen dött ut för länge sen. Eller hur? Jag antar f.ö att du inte umgås digitalt nu under pandemin då, eftersom det är så farligt ;)
    Var har jag skrivit att jag är emot all digitalisering? 

    Felet är att det redan styr väldigt mångas liv, dvs det är inget komplement, utan det är folks hela liv. 

    Tror du på allvar att det är en slump att så många människor mår psykiskt dåligt, även barn och ungdomar?
Svar på tråden Kan ni som förälder se ett samband mellan ert barns användning av sociala medier och psykisk ohälsa? (Ålder 14-19)