• Anonym (Vanligt?)

    Människor som inte har några vänner

    Har aldrig tänkt på det förut, men min man har inga vänner alls. Hans enda kontakter i telefonboken är (enligt honom själv, har ej kollat) mig, chefen, mamma, pappa och brorsan. Mitt ex har inte heller några andra vänner än mig och sina föräldrar och syskon.

    Båda har haft vänner som barn, men glidit isär från dessa i vuxen ålder. De ser normala ut och har lyckats bilda familj. Hur vanligt (eller ovanligt) är detta? Har du som vuxen vänner som du träffar i vardagen? Är du man eller kvinna?

  • Svar på tråden Människor som inte har några vänner
  • Anonym (Mamma)
    Anonym (Lo) skrev 2021-01-16 16:32:58 följande:
    Det är ganska enkelt. Människor som är levnadsglada och dessutom har förmågan att känna den de pratar med som unik får många som vill ha dem som vänner. Även social status spelar in viss mån.

    Vanligtvis är de som vill men inte får vänner för tråkiga helt enkelt. Jag ser detta överallt.

    Den glada skvallerkärringen är den optimala vännen om vi går efter vad gemene man väljer.
    Social status spelar stor roll. Jag ser i mitt område att alla vill vara vänner med de som är rika och därför lite lokala kändisar. 
  • Postman
    hammarhajen skrev 2021-01-16 18:32:18 följande:

    Eller så blir man utan vänner för att man anser andras samspel "ytligt och påklistrat"... De allra flesta relationer börjar för övrigt ytligt. Väldigt få är bekväma med att släppa en ny person tätt inpå alldeles på direkten. Man börjar väl oftast en vänskap med kallprat, sedan lite mer personligt, sedan ännu mer personligt och filosofiskt när man känner varandra bättre och vet mer var man har varandra.Jag skulle dra mig undan om helt ny kollega eller främlingen vid skåpet bredvid på gymmet började prata djupa känslor... Handlar om social kompetens snarare än spel och också om respekt för den andre. Den andre kanske inte alls vill veta hemligheter om mig, det tar ju ett tag att både vilja ge och ta emot förtroenden.Även med mina närmaste och bästa vänner pratar vi vänder och vind och middagsrecept ibland. Allt kan inte vara djupt och väldigt privat eller filosofiskt, livet är ju både vardag och drömmar. Är det någon ny person med i sällskapet undviker vi kanske de mest privata samtalsämnena och sparar dem tills vi är på tu man hand.


    Javisst är det så men det var också det jag skrev. Vill man inte spela med i teatern i början så riskerar man bli utan. I förlängningen blir teatern ibland fortsatt ytlig eller djupare som du skriver.
  • Postman
    Mandel skrev 2021-01-16 18:43:21 följande:

    Fast jag bryr mig på riktigt och gläds med folk. Är givmild, generös, omtänksam , driftig osv. Men ingen vill vara min vän ändå. Jag är bara slasktratten och den som ställer upp när folk behöver hjälp.

    Sedan får jag klara mig själv...


    Då kan du mer har blivit deras terapeut. Jag hamnar många gånger i den situationen. Man vill gärna prata av sig på mig men det är bara enkelriktat. Det blir aldrig mer sen.

    Jag har hållit upp dörren till många men det är aldrig någon som har hållit upp den för mig.
  • Postman
    Anonym (Mamma) skrev 2021-01-16 18:49:27 följande:

    Social status spelar stor roll. Jag ser i mitt område att alla vill vara vänner med de som är rika och därför lite lokala kändisar. 


    Oja instämmer i detta. Ser samma här. Eller dessa dinner-safari, klubben för inbördes beundran där bara vissa plockas med.
  • Anonym (G)

    Jag är kvinna, 40 år gammal. Har inte direkt några vänner. Är gift och har barn. Separerad från mina barns pappa. Precis som din man och ditt ex hade jag vänner när jag var yngre, men jag tappade kontakten med dem i vuxen ålder. Eller ja, jag blev utfryst ur tjejgänget. Jag är introvert, så jag lider inte jättemycket av att inte ha vänner. Tycker om att vara ensam. Vore jag dock singel skulle jag lida något enormt. Fast ibland tänker jag att det vore roligt att ha en bästa vän. Jag har inte haft det sedan de tidiga vuxenåren. Nu är ju min man den enda vuxna personen som står mig nära.

  • Anonym (Mamma)
    Carolatom07 skrev 2021-01-16 18:11:15 följande:

    Svårare att få vänner ju äldre man blir tycker jag. När man är uppemot 30-40 har ju alla stadgat sig och umgås mest bara inom sina familjer och respektives familjer och släktingar. När man var ung fick man ju vänner spontant iom att man gick i samma skola eller möttes på praktikplatser m.m.

    Dessutom känns det som att det blivit svårare att komma inpå människor de senaste 20 åren. Alla tänker bara på sitt, hälsar inte när man möter dem trots att man sett varandra ett antal gånger, stirrar bara ner i sina smartphones m.m. Jag minns att det var annorlunda så sent som på 90-talet. Då var det tvärtom att man sågs som konstig och lite udda om man inte umgicks med folk eller sökte kontakt på något sätt. Det har ändrat sig på ett par decennier.

    Numer är det så man blir väldigt glad när någon människa visar att han/hon tänker på en. När någon uppmärksammar att man finns, bara för att det känns så udda och ovanligt numera. Har ett fåtal vänner sedan ungdomen kvar och ett par som bor på långt håll som jag fått i vuxen ålder. Vi pratar ibland men det blir alltmer sällan.

    Tror att folk ikring där jag bor tror att jag är en sådan som inte har några vänner. Men det kan man ju tro om många idag då det är vanligare att folk går för sig själva.


    Läste en internationell undersökning, baserad på Expats, folk som jobbar utomlands ett tid för ett företag. Det land som det var svårast att få vänner i hela världen var Sverige. Vi svenskar stod ut med logik,kyla, rationalitet och avståndstagande. Norge och Danmark låg nära oss men var lite bättre, lite varmare och mer välkomnande. 

    Jag undrar, även om svenskar alltid varit kyliga och reserverade om det inte blivit värre på sistone. Känns som om halva Sveriges befolkning är utbrända och går på antidepressiva. Allt i vår jakt på välstånd och självförverkligande och pensionspoäng.
  • Anonym (Friendzone)

    Vet inte. Tycker att det blivit allt lättare att få vänner. Mina allra bästa har jag träffat i vuxen ålder, och har träffat ett par stycken vänner senaste åren också.

    Det allra viktigaste är att vara uppriktigt intresserad av andra människor

  • Anonym (Mamma)

    Den trevligaste jag träffar varje vecka är vår brevbärare som är från Turkiet. Min turkiske skräddare är också väldigt trevlig. Tänker på detta eftersom Turkarna i Expatundersökningen rankades som de mest varma och välkomnande i Europa. 

  • Anonym (Mamma)
    Anonym (Friendzone) skrev 2021-01-16 19:20:13 följande:

    Vet inte. Tycker att det blivit allt lättare att få vänner. Mina allra bästa har jag träffat i vuxen ålder, och har träffat ett par stycken vänner senaste åren också.

    Det allra viktigaste är att vara uppriktigt intresserad av andra människor


    Jag har varit intresserad av andra människor men jag har tröttnat. Klagomålen tar kajutan aldrig slut, alla tycker att det är mest synd om dem. Mest klagar de som har det jättebra , med god ekonomi och villa och familj.
  • Anonym (Friendzone)

    Träffade min allra bästa vän när hon var 46 och jag 38, en annan på en föräldragrupp

Svar på tråden Människor som inte har några vänner