• Anonym (Arg)

    Får skolan kräva betalt för försvunna böcker?

    Barnet går i trean och kom idag hem med ett meddelande från skolan om att vi är skyldiga att betala för böcker barnet lånat på skolbiblioteket och som sedan inte kommit tillbaka. Böcker vi vare sig godkänt lånet för eller kände till innan nu.

  • Svar på tråden Får skolan kräva betalt för försvunna böcker?
  • Ess
    Anonym (Herregud) skrev 2021-01-14 18:39:48 följande:
    Det stod tidigare att det handlade om en bok för 120:- ny eller motsvarande begagnad. Och jo, att lära barn ta ansvar för beslut de själva tar är ändå en rätt grundläggande sak för att kunna fungera i vuxenlivet? Spelar ingen roll om det handlar om böcker, nycklar, telefoner, leksaker - om barnet tappar bort det får man lära barnet vad konsekvensen blir det vill säga ersätta det borttappade föremålet: speciellt om det inte är ditt.
    Jag har nämnt summan 160 kr, det är vad vi fått betala.
  • Anonym (Herregud)
    Anonym (Arg) skrev 2021-01-14 18:53:29 följande:

    Nej, jag har inte sagt något pris.


    Någon nämnde ett pris, men vad var är summan på?
  • Anonym (Herregud)
    Ess skrev 2021-01-14 18:55:32 följande:

    Jag har nämnt summan 160 kr, det är vad vi fått betala.


    Är en rimlig summa för en borttappad bok
  • mari123
    Anonym (Herregud) skrev 2021-01-14 18:52:55 följande:
    "Låna böcker hejvilt"... Vi snackar om kanske någon bok varannan vecka som barnet får ansvar att hålla koll på. Du utgår också från att alla föräldrar går med biblioteket med sina barn, vilket är långt ifrån hur verkligheten ser ut. Utgången blir att inga barn får låna böcker i skolan om systemet med skolbibliotek inte funkar = barnen tappar så många möjligheter till kunskap gällande bland annat läsförståelse och ordförråd.
    JO alla barn kan få låna i skolbiblioteket och SKOLAN ska ta ansvar och tala om för barnen hur viktigt det är att ta hand om böckerna de lånar. Förklara för barnen att en bok som försvinner kostar pengar för skolan. Föräldrarna ska inte ta ansvar för den delen.
  • Anonym (.)
    Anonym (Lampan) skrev 2021-01-14 15:27:37 följande:
    Vårdnadshavarna är ansvariga för att barn med skolplikt kommer till skolan. I skolan är det huvudmannen som har ansvar för barnen; tillsyn, att barnet inte skadas eller skadar, får mat i magen och den utbildning som är lagstadgad. I huvudmannens uppgift ingår inte att bestämma att vårdnadshavaren ska få oväntade fakturor för böcker som lånats ut utan vårdnadshavarens godkännande.

    Enligt bibliotekens regler kan man bara få ett lånekort om vårdnadshavaren har godkänt detta. Om det är skolan som har bestämt att barnen har fått låna är det fel från början. Skolan kan inte köpa/hyra/låna saker i barnets namn och skicka en faktura till vårdnadshavarna. Barn kan inte ingå avtal på egen hand.
    Du blandar ihop saker och ting.
    Vilket är typiskt för människor av idag, att  man alltid hittar någon annan att skylla på och vägrar ta eget ansvar.
    För enligt ditt sätt att resonera så ska varenda förälder mista vårdnaden om sitt barn!
    För du menar att skolan är totalt ansvariga för barnen så fort de vistas i skolan och föräldrarna har inget som helst ansvar.

    Skulleintetrodet.

    Skolan har tillsynsansvar. Tillsyn. Fundera på ordet en stund.
    Skolan ska göra det du säger, se till att de inte ställer till för allt för mycket jäkleskap OM de kan det.
    Ibland gör ungar jäkelskap ändå för att skolan kan inte övervaka varenda unge vareviga sekund. Sådant har inte skattebetalarna lust att finansiera.

    Föräldrarna är ALLTID ansvariga för sina barn. ENLIGT LAG!!!!!
    Hittar ungen på jäkelskap så är föräldrarna ansvariga och får betala för jäkelskapet oavsett om det sker på fritiden eller i skolan.

    Att det är så här beror på att för många år sedan, ca 30? eldade ett par snorungar upp centrumet i området jag bodde i då. Det ledde till ett  prejudikat som sa att föräldrarna skulle betala det uppeldade centrumet, 10-tals miljoner om jag inte minns helt galet. Dert ledde senare till en lagändring att föräldrar ASLLTID är skadeståndskyldiga till det deras änglar hittar på.

    Så sluta skrika på att vi skattebetalare - skolan - ska betala för vad era ungar hittar på.

    Ni som kräver att skolan - samhället  och skattebetalare - ska stå för notan menar samtidigt att ni inte klarar av att vara föräldrar. Ni bör således inte ha vårdnaden eftersom ni inte klarar av det ansvaret föräldraskap innebär. Ni bör vända er till soc och be om råd och stöttning så att ni i framtiden klarar av att axla ansvaret.

  • Anonym (Ghost)
    Anonym (Arg) skrev 2021-01-14 18:12:18 följande:
    För dig kanske det är ett litet pris, för andra kan det vara skillnaden mellan att kunna handla mat för veckan.
    Är det så för dig ts? Annars känns det inte särskilt relevant.
  • Ess
    Anonym (Herregud) skrev 2021-01-14 18:58:47 följande:

    Är en rimlig summa för en borttappad bok


    Ja, det tycker jag med.
  • TvillingmammaVästgöte

    Jag tycker inte att man ä4 skyldig att betala om man 8nte godkänt lånet eller ens fått information från skolan om lånet. Ett sådant litet barn kan inte ta detta ekonomiska ansvar. Sen kanske jag hade betalat ändå för att slippa diskutera detta med löraren, men skyldig att betala tycker jag inte att man är.

  • Anonym (mamma)
    Anonym (Herregud) skrev 2021-01-14 18:47:29 följande:
    Hur vet du att jag är en dömande person? Jag är snarare trött på föräldrar som hela tiden kräver att skolan ska "ta ansvar" när de redan tar mer ansvar än de borde! Föräldrar som inte kan lära sina barn något sånt enkelt som "låna inte böcker om du inte kan hålla koll på dem". Förstår ni föräldrar ens hur svårt det är i praktiken att en lärare ska hålla koll på en hel skolklass och vem i den klassen som ska få låna böcker eller inte ovanpå allt annat extra-arbete som läggs på deras axlar?
    Det räcker att läsa dina inlägg här för att dra den slutsatsen, jag verkar inte vara ensam om den åsikten om jag läser mellan raderna på andras svar till dig. Jag jobbar själv inom skolan så ja, jag vet hur svårt det är att hålla koll på en hel skolklass. Jag vet också att om en lärare går över förälderns huvud gällande saker som att ge barnet något som en förälder uttryckligen sagt nej till (som ärligt talat inte är nödvändigt för undervisningen) så är det inte förälderns ansvar. Mitt barn sa att det inte fick låna böcker, läraren sa att det var ok ändå...barnet har förtroende för läraren och litar på det läraren säger. Mitt barn försökte vara ansvarsfull där och då men blev överkörd. 
  • TvillingmammaVästgöte
    mari123 skrev 2021-01-14 19:00:47 följande:
    JO alla barn kan få låna i skolbiblioteket och SKOLAN ska ta ansvar och tala om för barnen hur viktigt det är att ta hand om böckerna de lånar. Förklara för barnen att en bok som försvinner kostar pengar för skolan. Föräldrarna ska inte ta ansvar för den delen.
    I vår låg och mellanstadieskola fick de inte låna hem böcker från skolbiblioteket, de fick endast användas i skolan. 
Svar på tråden Får skolan kräva betalt för försvunna böcker?