Inlägg från: Anonym (Yyyy) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Yyyy)

    Tråd utan elaka kommentarer: Ni som tycker att "någon annan" ska betala för era barns slarv - hur tänker ni?

    Har också undrat över det. Barnet har med flit sönder något i skolan och föräldern blir helt kränkt över att det kommer en faktura!?

    Jobbar själv bl a med skolbibliotek och alla föräldrar skriver på att de är betalningsskyldiga om barnet har sönder eller slarvar bort en bok. Kan väl säga att det är extremt sällsynt att vi faktiskt skickar en faktura trots många försvunna böcker men om vi gör det är ofta responsen att ?varför ska vi betala, barnet lånade boken med skolan!??

    Ehh, slutar föräldraansvaret när barnet går utanför dörren? Vad sönder det för signaler om barnet kan förstöra och slarva bort hur som helst och någon annan alltid får stå för det?

  • Anonym (Yyyy)
    Anonym (IB) skrev 2021-01-14 05:37:15 följande:

    När barnet är i skolan är barnet skolans ansvar så då tycker jag inte att föräldrarna ska betala. Om barnet r själ eller med föräldern däremot bör föräldern betala.


    Det finns såklart massor med gråskalor och skolan har givetsvis ansvar att inreda med hållbara möbler osv men om barnet med flit kastar t ex en sten på ett fönster eller gör stopp i ett handfat eller sätter eld på klasskompisens skolväska, så kan jag personligen inte tycka annat än att det bör vara barnet (och då i förlängningen föräldrarna) som blir betalningsskyldiga. Tycker inte det har att göra med att skolan ska vara kostnadsfri. Det är den ändå, men att förstöra egendom är inte kostnadsfritt.

    En jämförelse: en tågbiljett kostar 50 kr. Jag drar i nödbromsen och blir bötfälld med 5000 kr. Jag kan inte hävda att boten ska rivas med hänvisning till att priset för tågresan ska vara 50 kr.

    Går bandyklubban sönder under lek (exempel) - skolans ansvar

    Medveten vandalism - barnet/förälderns ansvar
  • Anonym (Yyyy)
    Anonym (S) skrev 2021-01-14 06:11:40 följande:

    Vad händer om man som förälder inte skriver på?


    Vill föräldern inte att barnet ska ha lånekort, så blir det inget lånekort.
  • Anonym (Yyyy)
    Anonym (Försvunna böckerna - mamman) skrev 2021-01-14 06:23:22 följande:

    . Framför allt inte när mitt barn är bestämd med att böckerna är tillbakalämnade. Felet kan lika väl ligga på biblioteket, att det inte registrerats eller att något annat gått fel i processen.

    Jag har aldrig skrivit på papper om att vi är betalningsskyldiga för datorerna skolan kräver att barnen använder heller. Det är deras idé att de ska ha dem, då får de ta ansvaret för det också.


    Kan väl säga baserat på erfarenhet, att om barnet säger att boken är lämnad, så visar jag en bild på den, då säger barnet nio av tio gånger ?Jaså DEN... den är i bänken/hos mamma/den läser min kompis just nu?

    Står barnet på sig att den är lämnad så går vi och kollar i hyllan. Står den där är det ju inget konstigt, då avregistrerar vi den bara och så är saken ur världen. Annars får barnet leta lite till. Ofta kommer böckerna tillbaka vid terminsslutet när de städar klassrummen.
  • Anonym (Yyyy)
    Anonym (S) skrev 2021-01-14 07:02:38 följande:

    Ok. Vad händer då om barnen ska läsa boken de lånat på skoltid? Om ett barn inte har kunnat låna en bok?


    Ja, det får ju läraren klura ut på något sätt. Skulle gissa att barnet får läsa en bok som finns i klassrummet eller låna på lärarens kort.
  • Anonym (Yyyy)
    Anonym (S) skrev 2021-01-14 07:13:48 följande:

    Ok. Tack för svar.

    Får föräldrarna info om att det går att lösa på annat sätt med skolläsning om de inte vill att barnen lå ar böcker på egen hand (utan att föräldern är med och vet vad som lånats)?


    Jag är inte lärare, så jag vet inte hur de informerar om det. Varje skola/klass/bibliotek kan ju ha egna rutiner.
  • Anonym (Yyyy)
    Jemp skrev 2021-01-14 11:07:22 följande:

    Jag tänker (nej jag har inga sådana trådar eller händelser själv) att det dels kan handla om familjer med ont om pengar där dessa kostnader inte bara är tråkiga utan ett riktigt problem, och dels det faktum att det inte alltid ska betalas av föräldrarna: skolan ska vara avgiftsfri, förskolan har försäkringat för åtminstone glasögon lärde jag mig nyligen. Osv.


    Att skolan är avgiftsfri är inte detsamma som att det ska vara fritt fram att försnilla eller ha sönder skolans egendom.
  • Anonym (Yyyy)
    Anonym (!!) skrev 2021-01-14 17:05:28 följande:

    Åh vad smart - och barnet tappar massor med potentiell kunskap i form av läsförståelse, ordförråd, eget ansvar, möjlighet att utforska den litterära världen, gemenskap, kreativitet och fantasi utvecklande tillfällen. Rimligt!


    Som tur är skriver alla föräldrar på (som jag varit med om iaf). Sen kanske de bråkar om det kommer en faktura eller påminnelse men det brukar ordna sig ändå.

    Föräldrars asociala och rättshaveristiska beteende ska inte behöva gå ut över barnen.
Svar på tråden Tråd utan elaka kommentarer: Ni som tycker att "någon annan" ska betala för era barns slarv - hur tänker ni?