Inlägg från: Anonym (lärare) |Visa alla inlägg
  • Anonym (lärare)

    Är detta en rimlig läxa för en i åk 2?

    2 A4-låter lite mycket för så unga barn men man kanske kan ha stor text? Själva läsningen ser jag enbart som positivt, men du kan ringa läraren och beskriva just det du skrivit här. Just ditt barn kanske behöver längre tid eller tydligare hjälp med strukturen, så att läsningen fungerar. Ni som föräldrar kanske också behöver lite tips från skolan hur ni bäst kan stötta barnet vid hemuppgifter. 

    Jag som jobbar på gymnasiet har ju sett de sista drygt 10 åren hur det verkligen är sant att läsförståelsen har dalat, så jag har ont i hjärtat var och varannan dag när jag ska hjälpa människor som snart är myndiga, men som har ett rätt skralt ordförråd. Bara de ska läsa en lite längre tidningsartikel så är det tufft för somliga (då pratar jag om helt "vanliga" ungdomar på tex samhällsprogrammet) och det visar sig att det är många ord i artikeln de är osäkra på. När jag frågar dem om deras läsvanor så är det många (trots att de alltså valt att gå teoretiskt program) som knappt läser alls, utom det de "måste" i skolan. 

  • Anonym (lärare)

    Glömde: med tanke på att barnet har diagnos också (nu har du inte berättat vilken) men det ska ju skolan känna till? Har ni talat om att det är så mycket svårare att få uppgifter gjorda hemma? De kanske kan göra om så att just ert barn inte får hem så mycket, utan gör mer i skolan. 

    Jag tänker lite tillspetsat, att om man vet att barnet i princip kommer misslyckas för att man väljer att lägga upp arbetet på ett visst sätt - och ändå gör det - då blir det väldigt kontraproduktivt av skolan. Samtidigt vill säkert skolan att även ert barn ska bli bättre på att kunna göra vissa saker hemma. Jag tänker bara att det kanske inte är just NU det är läget för det. Viktigt med sådana här barn att man gör en deal med dem som de själva säger att de accepterar. Då kan det fungera trots diagnos, och det kan vara små små myrsteg framåt. Det här måste läraren som gett läxan prata mer noggrant med er och barnet om, tänker jag. 

Svar på tråden Är detta en rimlig läxa för en i åk 2?