• Anonym (ts)

    Skyldighet när bilist möter häst?

    Har man någon skyldighet enligt trafikreglerna att sakta ner eller liknande när man möter en häst? 

    Hade en diskussion med min sambo, som jag i detta fall tycker beter sig som en idiot. 
    Han kom hem och var otroligt irriterad på en hästägare som hade stått och vinkat när han blåste förbi i lite för hög hastighet på en 70- eller 90-väg. En rätt liten väg på landet. Han ansåg att om hästen inte klarar av den satta hastighetsgränsen så har den inget där att göra. Jag anser att man saktar ner när man kör förbi en häst. Punkt. Om inte annat så blir det ju otroligt otrevligt OM den hoppar ut i vägen.

    Med tanke på hur folk kör här så verkar han inte vara den enda som resonerar sådär, vilket är anledningen till att jag inte är ute och går med barnvagn eller barn efter vägen.. Har man verkligen ingen skyldighet som bilförare eller är det hastighetsgränsen som gäller? Sunt förnuft verkar ju många sakna så det räcker ju inte... 

  • Svar på tråden Skyldighet när bilist möter häst?
  • Anonym (ts)
    Anonym (va) skrev 2021-01-27 13:28:45 följande:

    När man läser teori under sin utbildning för att ta sitt körkort så står det TYDLIGT att man ska visa hänsyn till hästar efter vägen!

    Vilket as du bor med.... hur fixar du bo med en sån iq-befriad individ?


    Har ej körkort så har själv dålig koll, tyvärr. Det är ju alltid lättare att argumentera när man har fakta.

    Jadu, ibland undrar man ju. Tack och lov så är han ju vettig absoluta majoriteten av tiden, men ibland dyker det upp sådana här saker som får en att undra vem i helvete jag egentligen gift mig med...... 
  • Anonym (ts)
    Anonym (va) skrev 2021-01-27 13:28:45 följande:

    När man läser teori under sin utbildning för att ta sitt körkort så står det TYDLIGT att man ska visa hänsyn till hästar efter vägen!

    Vilket as du bor med.... hur fixar du bo med en sån iq-befriad individ?


    Har ej körkort så har själv dålig koll, tyvärr. Det är ju alltid lättare att argumentera när man har fakta.

    Jadu, ibland undrar man ju. Tack och lov så är han ju vettig absoluta majoriteten av tiden, men ibland dyker det upp sådana här saker som får en att undra vem i helvete jag egentligen gift mig med...... 
  • Anonym (ts)
    Anonym (Idioti) skrev 2021-01-27 13:31:59 följande:

    Fråga honom om han kör lika fort förbi en älg som står vid vägkanten.

    Exakt samma skador orsakar en häst som hoppar ut i vägen, och med största sannolikhet får han ett människoliv på samvetet åxå.

    Idioti är vad det är. Du kan ha en häst som tål krig men det är djur med flyktbeteenden och det behöver inte i sig betyda att hästen reagerar på bilen, utan på något helt annat som gör att den tar ett steg ut i vägen.

    Och ja, de är reglerat i lag. Köp honom en körkortsbok, det låter som idioten behöver uppdatera sig lite.


    Jo jag frågade honom det. Hans svar var att om hästen inte klarar av att vara vid vägen, dvs blir störd av bilarna, så ska den inte vara där. En häst kan man med andra ord välja att inte ha vid vägen, vilket man inte kan med en älg. Jag håller så klart inte med honom utan tycker resonemanget är idiotiskt. 
    Frågade honom om han blåste förbi en barnvagn sådär också. "Barnvagnar hoppar inte ut i vägen". Att annat kan hända, som att man måste väja för ett rådjur eller liknande gick tydligen inte in för jag fick inget direkt svar på det. 
  • Anonym (ts)
    Anonym (M) skrev 2021-01-27 13:36:40 följande:

    Om man har lite vett så saktar man ner och väjer lite om man kan när man kör förbi en häst på vägen. Även om hästen är van vid trafik kan den ju ändå plötsligt bli rädd för något i diket och kasta sig ut i vägen eller vad som. Jag tänker även om man skiter i hästen och ryttaren borde man tänka att en häst är stor och gör rätt mycket skada om man skulle krocka med en sån.


    Precis min tanke! 
  • Anonym (ts)
    fjanten skrev 2021-01-27 14:10:22 följande:
    Föräldrar som knallar med barnvagn på en 90-väg borde få barnet omhändertaget.
    Då är det nog ingen 90-väg. Det är en liten "vanlig" landsväg ute på vishan där folk promenerar. Enda vägen man kan ta sig till busshållplatsen tex. 
  • Anonym (ts)
    Gameofthrones skrev 2021-01-27 14:33:25 följande:

    Häst och ryttare räknas som fordon. Vet inte varför men det gör det. Häst och vagn hade jag inte tyckt att det var konstigt =)

    Bilister har ett ansvar med körhastighet. Så är det bara.

    Asså fan cyklister som inte kan cykla, gående oxh barnvagnar som går på gatan är fan puckade i huvudet. (-ni som går på gatan med barnvagnar och gående på gatan hur fan tänker ni?)

    Ibland tänker jag - seriöst är ni helt från vettet, hoppas att det händer ngt. Jag fattar inte varför man går på gatan! - shit skaffa lite mer hjärna!

    Återgå till det här. Man får inte hålla på skylla på andra. När man inte kan trafikreglerna. Såsom körhastigheten!


    Men var ska man gå? I skogen? Nu håller jag mig isolerad och går inte ut med barnvagn, men om jag skulle behöva åka och handla så måste jag ju gå till bussen. Jag kan tyvärr inte teleportera mig.... 
  • Anonym (ts)
    Gameofthrones skrev 2021-01-27 14:56:34 följande:
    Nu är det såhär jag ser varje, varje dag det finns hur bra trottoarer som helst, breda och vägen också. Men prompt ska man gå mitt i gatan.? Det är alltid nån eller fler bilister som kör fort på raksträckan. Sen ser man folk klaga - (öh se dig för, för ni tycker att det är rätt och gå på en öppen gata.? men gå på trottoaren.

    För sjutton. Om det är nu ute på landet. Finns ingen trottoar då går man rätt med trafiken. Gå så långt in på kanten som möjligt. Inte gå två och två eller mer. Gå längst med varandra. Samma, sak barnvagnar gå på bredden? Tror ni att ni äger trottoaren? Med eller utan barnvagn. Det handlar om visa respekt runt sin omgivning. Man flyttar på sig och går på led.
    Jaha, här ute finns inga trottoarer. Tråden handlar om en liten väg på landet :) Men ja, klart man inte går mitt i vägen, speciellt inte på små kurviga vägar där man inte ser vad som kommer runt hörnet. Det kanske är ett stadsfenomen, för här går folk nära kanten, gärna i reflexväst och barnvagnar i bredd existerar inte här (vi är nog bara två efter den här vägen som har barn i barnvagnålder och jag går inte efter vägen alls hehe... Cyklister brukar tack och lov också hålla sig på kanten. Det är mest rådjuren, älgarna och vildsvinen som inte har vett att hålla sig från vägen Drömmer
  • Anonym (ts)

    Okej, det är nog ingen 90-väg. Jag har inte körkort så jag har dålig koll. Det är en mindre väg på landet. Inte mycket trafik, men dom som väl kör blåser på rätt bra.. 
    Folk promenerar efter vägen och vi har en hel del boende i trakten med hästar så även dom rör sig i området. Det är liksom ingen konstig väg att befinna sig vid även som icke-bilist, även om jag inte vågar..  Bara för att tydliggöra :) 

    Skönt dock att jag inte är den enda som resonerar som jag gör. Nu har jag lite mer på fötterna nästa gång jag, eller han, tar upp det för diskussion. 

Svar på tråden Skyldighet när bilist möter häst?