• fjanten

    Skyldighet när bilist möter häst?

    Hästen ska väl räknas som ett fordon, och rek. är väl att inte rida på/vid vägar om inte hästen är väldigt bilvan och ryttaren väldigt rutinerad..? Nej, bilar MÅSTE väl inte sakta ner, men i trafiken har ju vi alla ett ömsesidigt ansvar att se till att undvika olyckor. Så det känns ju dumt att han kör fort förbi en häst, samtidigt som jag utgår ifrån att häst och ryttare är okej med bilar som kör om i högsta tillåtna hastighet.

  • fjanten

    ...när jag ändå skriver. Hoppas inte det var en 90-väg!? Vem fan rider ut på en 90-väg? Fy fan vad korkat i så fall.

  • fjanten
    Anonym (***) skrev 2021-01-27 14:03:16 följande:

    Varför skulle ryttaren vara bekväm med det, det är ingen rättighet att köra om vid högsta tillåtna hastighet.


    Nej, men då är det ganska osmart att ge sig ut på vägar med hastigheter man inte är bekväm att bli omkörd i - vare sig det är i bil, motorcykel, moped, häst eller annat fordon.
  • fjanten
    Anonym (Anonym 666) skrev 2021-01-27 14:07:33 följande:

    Måste och måste. Man kan blåsa förbi en barnvagn på en meters avstånd i 90 km/h också men körvett (och körkortsboken) säger att man ska visa hänsyn till de som är svagare i trafiken och man SKA sakta ner när man passerar en häst. Skulle något hända så kommer garanterat bilföraren att få hela skulden.


    Föräldrar som knallar med barnvagn på en 90-väg borde få barnet omhändertaget.
  • fjanten
    Anonym (Anonym 666) skrev 2021-01-27 14:19:24 följande:

    Det var ett exempel! Det hade lika gärna kunnat vara 30-väg, man ska alltid alltid ALLTID sakta ner för barnvagnar, cyklister, gamla kärringar med rollator och hästar, eller vilka andra som är på vägen som inte sitter i bil.


    Jag håller med om att man absolut bör göra det, men jag har absolut inget förtroende för att bilister faktiskt gör det.
  • fjanten
    Anonym (***) skrev 2021-01-27 14:19:43 följande:

    Spelar väl ingen roll, bilisten har ett ansvar och har ingen rättighet att köra om i högsta tillåtna hastighet, oavsett vad hen tycker om ryttaren. 


    Och ryttaren har också ansvar att inte ge sig ut på en väg där den inte klarar av att bli omkörd. Bilisten kan absolut bestämma sig för att köra om i högsta tillåtna hastighet, om denne tycker att förhållandena tillåter det. Typ genom att tänka att en ryttare inte ger sig ut på en väg som fordonet inte klarar av... Även om de flesta bilister både sänker hastigheten och kör om med stor marginal i bredden.
Svar på tråden Skyldighet när bilist möter häst?