• Anonym (Förälder)

    Vem bestämmer, barnet eller föräldern?

    Barnet har en matteläxa med extrafrågor för bonuspoäng. Dessa är frivilliga. Vi föräldrar är bestämda med att de ska göras, det finns ingen rimlig ursäkt till att inte göra dem och vi vill lära barnen att det ofta lönar sig att göra lite mer än vad som krävs, framför allt när resultaten är viktiga för en. Barnet vill inte bara för att läraren sagt att de är frivilliga och är rasande på oss.

  • Svar på tråden Vem bestämmer, barnet eller föräldern?
  • Anonym (Pressa inte för mycket)
    Anonym (Förälder) skrev 2021-01-27 20:40:54 följande:
    Jodå, hon gör som vi säger även om hon blir arg. Ett av syskonen är mycket svårare och kräver en helt annan metod för att få även de vanliga läxorna gjorda.

    Barnet är 12 och vill alltid prestera på topp, därav är det så ologiskt att hon inte självmant gör extrauppgifterna.

    Självklart är vi positiva, men man kan vara bestämd på samma gång.
    Om hon alltid vill prestera på topp, tycker jag ni ska låta henne bestämma när det är något frivilligt hon inte vill göra. Tror det på sikt kan vara skadligt att pressa på för mycket.

    Jag var den duktiga flickan i skolan som var bäst på nästan alla prov. Blev till ständig prestationsångest. På sikt tror jag det går bättre om man lär sig att det är sunt att ibland göra lite mindre.
  • Anonym (S)
    Anonym (Förälder) skrev 2021-01-28 15:47:34 följande:
    Ger det inget att göra mer än minimumkraven?
    Inte om det är jättelätta saker, nej. Speciellt inte om det är en elev som redan är ambitiös och duktig. 

    Tror du på allvar att något har förändrats från igår när hon gjorde den jättelätta läxan? Att hon nu kommer att ta sig till toppen? Tror du på allvar att en enstaka läxa säger något alls om framtiden?
  • Anonym (.....)

    Shit men låt henne slippa bara, vilken förbannad hets på er.

    Hon presterar redan på topp säger du. Jamen konstigt, så som ni driver på henne.
    Kanske hon bara någon gång bara vill chilla, är det så otroligt fel för en redan så duktig tjej? Allt behöver inte alltid göras perfekt, det kommer inte heller gynna henne att tro det. 

    Hon kanske bara vill se att hon faktiskt har FRIHETEN att få slippa prestera i överkant EN enda gång. Men där har ni ju gjort det tydligt nu att det går inte. 

  • Anonym (Titti)
    Xenia skrev 2021-01-28 14:29:30 följande:

    TS ju själv att dottern ville prestera på topp. Då behöver hon fatta att i det ingår att göra även de frivilliga uppgifterna.

    Det är ju inte så att hon har svårt för matte eller är utmattad. 

    Det finns faktiskt barn som vill vara bäst fast deras föräldrar inte pressar dem. Jag har själv en dotter som alltid vill vara bäst. 


    Jag också. Därför peppar vi henne att slappna av, släppa pressen, inte göra allt perfekt. Våga göra fel. Vill hon inte göra frivilliga uppgifter behöver hon inte. Då är vi glada att hon vill hitta på något hon själv tycker är kul istället för att vara lärarna till lags. Hon är ganska liten än men vi vill mota Olle i grind. Vi vill inte ha högpresterande duktiga flickor som värderar sig själva efter prestation. Det mår de inte bra av.
  • Glinda från Oz
    Citronsaft skrev 2021-01-28 15:22:21 följande:

    Stackars tjej vilken ångest hon måste känna att hela tiden behöva vara er till lags och prestera. Istället för att få vara ett barn som hon faktiskt fortfarande är.


    Vi kanske ska avskaffa skolan helt för alla istället så får ingen lära sig någonting förrän på 18- års dagen!

    Svensk skola är ett skämt. Vi börjar inte i skolan förrän vi är 10 år (lågstadiet kan man knappast räkna som skola) och de låga kraven märks i alla undersökningar som t.ex PISA.
  • Xenia
    sextiotalist skrev 2021-01-28 14:31:53 följande:
    Och det är då man måste gå in som förälder och stötta barnet på rätt sätt, inte att vara bäst, utan att man måste lära dom hantera att man inte alltid kan vara bäst. 
    Helt onödigt. Hon tävlar med sin bästis om att vara bäst. När bästisen vinner så tycker hon det är lite irriterande men hon blir inte deppad, så hon behöver inget stöd eller curlande.

    Det viktigaste är att få höga betyg. Då har man större valmöjligheter. Tänk om barnet vill bli läkare eller veterinär?

    Jag menar inte att alla barn ska sträva efter att få höga betyg, men var och en ska försöka göra sitt allra bästa.
  • Xenia
    Anonym (S) skrev 2021-01-28 14:40:09 följande:
    Är det inte bättre att få sina barn att vilja lära sig att läsa för sin egen skull istället för att vara bäst? Är hennes kunskap bara värd något om hon är bättre än någon annan? Måste andra misslyckas för att hon ska känna sig bra?

    Känns inte sunt.
    En del barn är födda med tävlingsinstinkt, så är det bara.

    Skulle du resonera likadant om en idrottare? Andra måste misslyckas för att hen ska vinna, det känns inte sunt? Nej, då är det självklart att man vill vara bäst. Men inte i skolan.

    Vilka länder brukar ligga högst i Pisaundersökningarna? Ja, inte är det Sverige.
  • Xenia
    Anonym (Lärare 2) skrev 2021-01-28 14:51:55 följande:
    Konstig rubrik, det är föräldrarna som bestämmer. Det betyder inte att ni har rätt. Om ert barn redan kan använda uträkningarna det är meningen att man ska lära sig finns ingen anledning att göra extrauppgifterna.

    Bonuspoäng, snälla.... Vet inte ens ålder på ert barn men det spelar ingen roll att göra de där. Det ska räcka med de vanliga uppgifterna, prov och muntliga diskussioner för att sätta ett rättvist betyg. Om barnet är för litet för betyg skulle jag inte ens diskutera saken!
    Borde inte det frivilliga vara lite svårare istf mer av samma sort?

    Varför ger lärare "frivilliga" uppgifter?

    Du tycks också missa poängen. I framtiden räcker det kanske inte att göra exakt det som förväntas, man måste göra mer. Det är alltså inställningen "det är frivilligt, alltså struntar jag i det", som jag antar TS ifrågasätter.
  • Xenia
    Citronsaft skrev 2021-01-28 15:22:21 följande:

    Stackars tjej vilken ångest hon måste känna att hela tiden behöva vara er till lags och prestera. Istället för att få vara ett barn som hon faktiskt fortfarande är.


    Vad får du allt ifrån? Gillar du att skriva sagor om stackars barn? Det gäller en flicka som vill vara på topp och också klarar av det. 

    Ska barn inte behöva anstränga sig i skolan menar du?
Svar på tråden Vem bestämmer, barnet eller föräldern?