• Magical

    Kraschar med mina bonusbarn

    Vi har 5 tonåringar, några är bonusar, några är bio. Jag håller med dig i det du skriver att de ska kunna lägga sin tvätt i tvättkorgen, ta ut disk osv- Precis samma saker säger vi här också. Lite blandade resultat men det är ingen här som beter sig som barnen gör mot dig. 
    Om någon tycker något i skymundan har jag ingen aning om men inget säger emot varken mig eller min man om vi påpekar om tvätt eller disk. De äldsta tvättar själva också, kör en maskin var per vecka de är här. Funkar toppen, men de är några år äldre än era barn. 

    Det är tufft i just högstadieåldern, absolut, men ni föräldrar måste ändå hålla  på det för annars blir det nog inte bättre sen.

    Pappan får väl ta allt det där praktiska efter sina barn annars om han tycker de är så sköra att de inte klarar av att ta ner disk eller tvätt. Vad säger egentligen pappan om detta? Det låter som om du är ensamstående med barnen? 

    Mamman kan ni helt skita i. Vad som sker i hennes hem och ert är olika och barn klarar faktiskt av att det skiljer lite grann emellan hemmen. Finns t.o.m forskare som påstår att det kan vara bra om det är lite grann olika. 

    Hos oss tar man bort sin egen tallrik oss efter maten. Vi vuxna tar bort grytor och annat. Vi tjatar lite om att de ska ställa in i diskmaskinen och inte ställa på diskbänken men det funkar rätt bra nu. De städar sina egna rum (olika noga).  

    Det viktiga är ju att du och pappan är överens och att ni sen inte viker ner trots att deras mamma tror saker. Ett rejält snack med barnen också om att de inte ska ljuga när de berättar för mamma om tex tvätten.

  • Magical

    Kanske kan ni få till ett mer "vuxet" samtal med barnen också, gärna ett barn i taget så de inte gaddar ihop sig. Lite i stil med "du vill väl inte vara på samma nivå som 7-åriga syskonet?" "Du som är mycket äldre vill väl vara lite mer självständig?" 

    Samtidigt också förklara att det kan vara olika hos mamma och hos er. Hon väljer hur hon gör i sitt hem, men att ni vet att ni hjälper barnen genom att de lär sig sånt här praktiskt för det blir tufft den dagen de ska flytta hemifrån annars. Kanske är de inte helt mogna för det snacket än, det får ni väl se. 

    Man kan också dra snacket om hur mycket ni vuxna faktiskt gör i ett hem, och att det är fullkomligt rimligt att de gör just de sakerna ni redan säger de ska = saker de själva är med och stökar till (tex sitt eget rum, sin egen tvätt) och saker de själva använder = disk - det man själv genererar "stök" runt, hjäper man till att ordna
    Behöver en vuxen stötta så absolut ska man det, men de ska inte skrika som små bortskämda skatungar att det är synd om den. 

Svar på tråden Kraschar med mina bonusbarn