• Sat 6 Feb 2021 18:41
    3716 visningar
    86 svar
    -1
    86
    3716

    Underhåll från FK trots att pappa har pengar

    Jag har enskild vårdnad om mitt barn.

    Barnet har bott med mig hela tiden och haft umgänge ca 5 timmar i månaden med pappan.

    Pappan har aldrig betalat underhåll utan jag har fått det från Försäkringskassan.

    Försäkringskassan har betalt fullt underhåll alltså inte bara utfyllnadsbidrag. I 10 år! Pappan har fast inkomst, äger bil, hund, köper vid varje umgänge present till barnet, ( han har alltså pengar till det)

    Skulle barnet "tjäna" på att vi går till familjerätten och räknar ut hur mycket han borde betala till barnet eller är FK s bedömning slutgiltig (att han alltså inte har betalförmåga)?

    Någon som har koll?

  • Svar på tråden Underhåll från FK trots att pappa har pengar
  • Sat 6 Feb 2021 19:05
    #3

    Tack för svar. Ska försöka vara tydligare...

    Jag har alltid fått pengarna från FK. För några månader sedan togs beslutet att han kunde betala en viss del så då fick jag utfyllnadsbidrag från FK och 200 av honom i 2 månader. Sen fick jag besked om beslut från FK igen att dom nu beslutat att han inte ska betala så nu får jag hela summan av FK igen.

    Samtidigt vet jag ju att han har pengar men det går inte till försörjning av barnet. Han har alltså inte betalat något för barnets saker eller mat osv på alla år.

  • Sat 6 Feb 2021 19:19
    #8

    Det är inget problem för mig. Frågan var hur det fungerar. Eftersom jag anser att mitt barn ska få de pengar de "har rätt till".

    Jag skulle gärna lägga lite av pengarna i fonder eller aktier till barnet istället för att låt "systemet" betala ut minsta möjliga underhåll.

    Att strax över 1000 kr månaden skulle räcka till försäljning för en tonåring..nä varken det eller barnbidrag täcker ens hälften av kostnaderna.

  • Sat 6 Feb 2021 19:44
    #15

    Nu blev det här mycket konstigt. Jag tillskrivs saker utifrån antaganden som några av er gör.

    Jag ställde en fråga och framställs helt plötsligt som att jag tycker pappan gör fel, bor jätte dyrt och bara vill ha mer pengar.

    Om en person har egna pengar så tycker jag inte att systemet ska utnyttjas och skattepengar ska gå till mig och mina barn. Det finns andra som behöver den insatsen myr än vi.

    Jag anser det självklart att i den mån man har pengar ser till att barnen får ta del av dem om man har skaffat sig barn.

  • Sat 6 Feb 2021 21:32
    #21

    I mitt fall som trådstartare handlar det inte om att JAG behöver mer pengar.

    Men mitt barn har en del kostnader nu. Det är cykel, moped, moppe kort osv...som kostar betydligt mer än vad barnbidrag och underhåll ger. Och då hade det varit bra om pappan kunde bidra med lite mer just nu istället för att inte vara förmögen att betala underhåll men samtidigt köpa en hund, ny bil osv...jag är inte bitter..jag blir ledsen över situationen för barnets skull.

Svar på tråden Underhåll från FK trots att pappa har pengar