Inlägg från: Anonym (nja) |Visa alla inlägg
  • Anonym (nja)

    Underhåll från FK trots att pappa har pengar

    LillaLuna123 skrev 2021-02-06 19:05:41 följande:

    Tack för svar. Ska försöka vara tydligare...

    Jag har alltid fått pengarna från FK. För några månader sedan togs beslutet att han kunde betala en viss del så då fick jag utfyllnadsbidrag från FK och 200 av honom i 2 månader. Sen fick jag besked om beslut från FK igen att dom nu beslutat att han inte ska betala så nu får jag hela summan av FK igen.

    Samtidigt vet jag ju att han har pengar men det går inte till försörjning av barnet. Han har alltså inte betalat något för barnets saker eller mat osv på alla år.


    Antingen har FK bedömt att han inte har råd och de betalar och han inte blir återbetalningsskyldig (tex kan det vara så för arbetslösa) - eller så är det som redan skrivits: han blir skyldig dem. 

    Det låter på dig som om du tror att du ska kunna få mer pengar? Varför tror du i så fall det? Är ditt barn dyrt i drift? De flesta jag känner till, får den summan som finns uträknad för barns lika åldrar på FK:s hemsida. Om en förälder vill betala mer får den givetvis det, men vill den inte det är det extremt ovanligt att det skulle gå igenom i domstol. Det är om en lever i slott, och en i koja, ungefär. 

    Om barnet alltid bott hos dig så finns heller ingen "skillnad" att åberopa mellan två boenden, som är en sån sak som en del använder som argument för att den andra föräldern ska betala mer. 

    Om du VET att han har pengar så är det väl mer om du skulle informera FK om det då, så att de kan kräva in kunde från honom? 
  • Anonym (nja)
    LillaLuna123 skrev 2021-02-06 19:19:22 följande:

    Det är inget problem för mig. Frågan var hur det fungerar. Eftersom jag anser att mitt barn ska få de pengar de "har rätt till".

    Jag skulle gärna lägga lite av pengarna i fonder eller aktier till barnet istället för att låt "systemet" betala ut minsta möjliga underhåll.

    Att strax över 1000 kr månaden skulle räcka till försäljning för en tonåring..nä varken det eller barnbidrag täcker ens hälften av kostnaderna.


    Tyvärr fungerar det inte så. Du verkar tro att du skulle kunna få pengar direkt från pappan trots att FK står får underhållet. Barnet får ju de pengar det har rätt till, bara att du inte gillar sättet det går till på. 

    Angående summan: Du ska själv bidra med exakt samma summa som du får underhåll på + barnbidraget så det blir ju ett antal tusenlappar totalt. Det räcker för det mesta ett barn behöver. Sedan kanske du bor superdyrt eller så men då kanske du har bostadsbidrag eller nåt annat. 

    Har 5 tonåringar här i vårt hushåll, några är biobarn, några är bonusar. Jag vet allt om detta då min man har enskild vårdnad och hans ex skulle betala underhåll men bedömdes inte ha råd så FK stod för hela summan. Nu betalar hon en del av summan själv. 
    Det du är ute efter TS, är att du tycker att pappan inte gör rätt för sig, men du får underhåll, det spelar ingen roll om det kommer från pappans plånbok eller från FK. Hans problem om de upptäcker att han kunde betalat, då kommer de kräva in det av honom i efterhand. 
    Att du tycker att han borde betala själv är din tanke, och den får du hantera. 

    Är du inte nöjd får du som sagt gå via tingsrätten. Du kan kontakta en advokat, berätta alla fakta och fråga vad dina chanser är, vilka inte är stora, om inte pappan gömt undan miljoner. 

    Pappan kanske hellre sparar lite pengar åt barnet själv, som han får när han är vuxen -vad vet du? . Varför skulle han lämna sådana pengar till dig? 
  • Anonym (nja)
    Anonym (Det suger!) skrev 2021-02-06 19:26:33 följande:
    Håller med dig. Det suger att summan är samma oavsett ålder. Nu blev min son 18 och då måste det bidraget sökas av honom. Kom inget i januari alltså. Summan sätts in på hans konto och så ger han den till mig.
    Hoppas jag, jo han vet att det ska bli så. 
    Pappan bidrar inte med en enda krona eller en enda minut till vår son! 
    Precis, 18-åring fyller i blanketten och ansöker. Det har min 18-åriga bonus också gjort. Vår 18-åring får dock behålla pengarna på sitt konto. Hen tar snart studenten och vi tycker att det är bättre hen sparar det som går, för vem vet vad som händer efter studenten. 
  • Anonym (nja)
    Anonym (Kinna) skrev 2021-02-17 10:21:20 följande:
    I mitt fall kostar det mer än så...

    Pappan har inte barnen alls, och behöver alltså inte ett stort boende. Hade jag inte haft barnen hade jag kunnat betala 4000 kr mindre i hyra.

    Så för 2 barn blir månadskostnaden: 4000 kr boende, 2500 kr mat, 1000 kr månadspeng, 500 kr/mån kläder, skor, nödvändigheter (utslagsräknat), 2000 i sparande, 200/mån födelsedag/jul (utslagsräknat), 1000 kr hobbies, blir 11 000 kr/mån.

    Från fk får jag ca 38000 i uh, sen 2250 kr i bb/studiebidrag (mindre vid jul/sommar), själv lägger jag alltså ca 5000 kr. Och all min tid.

    Det här är något jag gärna lägger, både pengarna och tiden. Visst hade vi kunnat trycka ihop oss i en mindre lägenhet, jag hade kunnat strunta i att spara till dem, dragit ner på maten och månadspeng osv.... men vi ska ju leva och inte bara överleva.
    Men han har inte skyldighet att bidra till din hyra, vad du än tycker. Och som redan skrivits om summan för hobbies - den är bra hög. 

    Och att du lägger all tid, ja så blir det ju om en har barnen hos sig. Men jag utgår från att du vill ha barnen hos dig?  Du kan annars dumpa dem utanför dörren hos pappan, så kan du flytta till något mindre och billigare, och du kan ge underhåll till pappan istället. 
Svar på tråden Underhåll från FK trots att pappa har pengar