• Wed 17 Feb 2021 00:45
    3795 visningar
    86 svar
    86
    3795

    Underhåll från FK trots att pappa har pengar

    LillaLuna123 skrev 2021-02-06 19:19:22 följande:

    Det är inget problem för mig. Frågan var hur det fungerar. Eftersom jag anser att mitt barn ska få de pengar de "har rätt till".

    Jag skulle gärna lägga lite av pengarna i fonder eller aktier till barnet istället för att låt "systemet" betala ut minsta möjliga underhåll.

    Att strax över 1000 kr månaden skulle räcka till försäljning för en tonåring..nä varken det eller barnbidrag täcker ens hälften av kostnaderna.


    Självklart ska det inte täcka alla kostnader, du skall bidra själv också.

    Och det är inte strax över 1000 kr i månaden för en tonåring, det är strax över 2000.. (du skrev om moped och moppekort, så antar att ditt barn är 15, eller närmar sig det iallafall..).

    Då får du ju räkna 2073:- i underhåll, samma summa från dig samt barnbidrag. Och DEN summan är närnare 5400:- i månaden. Och jo, det bör DEFINITIVT täcka kostnaderna. Och gör de inte det får du ju minska utgifterna. Precis som andra göräldrar får man sätta utgifterna efter vad man faktiskt har. Inte vad man anser att man borde ha.

    Och nej, självklart får du inte mer om du drar det till rätten, inte om han inte har tillräcklig inkomst att betala fullt underhållsstöd till fkassan. Och jo, även det självklart, får han ha pengar att lägga både på sig själv, hund, boende och presenter...
  • Wed 17 Feb 2021 00:49
    #62
    +1
    Anonym (Det suger!) skrev 2021-02-06 19:26:33 följande:

    Håller med dig. Det suger att summan är samma oavsett ålder. Nu blev min son 18 och då måste det bidraget sökas av honom. Kom inget i januari alltså. Summan sätts in på hans konto och så ger han den till mig.

    Hoppas jag, jo han vet att det ska bli så. 

    Pappan bidrar inte med en enda krona eller en enda minut till vår son! 


    Öhhm..

    Summan är INTE samma oavsett ålder. Den ökar och för ett barn över 15 är den på 2073:-
  • Wed 17 Feb 2021 00:57
    #63
    Anonym (Förälder) skrev 2021-02-07 15:19:51 följande:

    Du menar väl inte på riktigt att 1573, 1723, 2073 täcker allt som ett barn kostar?

    Ja jag vet att boendeföräldern också ska lägga samma summa.

    Men ja det är min åsikt.

    För ett barn kostar mer än 2000.


    Ja..

    Och det är ju därför du för en tonåring har ca 5400:- i månaden varav umgängesföräldern står för HÄLFTEN.

    Helt ärligt har jag mkt svårt att se att en femtonåring kostar över 5000 i månaden (64700:- om ÅRET!) så egentligen betalar ju umgängesföräldern mer..
  • Wed 17 Feb 2021 10:56
    #65
    +1
    Anonym (Kinna) skrev 2021-02-17 10:21:20 följande:

    I mitt fall kostar det mer än så...

    Pappan har inte barnen alls, och behöver alltså inte ett stort boende. Hade jag inte haft barnen hade jag kunnat betala 4000 kr mindre i hyra.

    Så för 2 barn blir månadskostnaden: 4000 kr boende, 2500 kr mat, 1000 kr månadspeng, 500 kr/mån kläder, skor, nödvändigheter (utslagsräknat), 2000 i sparande, 200/mån födelsedag/jul (utslagsräknat), 1000 kr hobbies, blir 11 000 kr/mån.

    Från fk får jag ca 38000 i uh, sen 2250 kr i bb/studiebidrag (mindre vid jul/sommar), själv lägger jag alltså ca 5000 kr. Och all min tid.

    Det här är något jag gärna lägger, både pengarna och tiden. Visst hade vi kunnat trycka ihop oss i en mindre lägenhet, jag hade kunnat strunta i att spara till dem, dragit ner på maten och månadspeng osv.... men vi ska ju leva och inte bara överleva.


    Spara 2000 i månaden är ganska många som inte har möjlighet till, det är, som du själv skriver, ett val du gör. Ett val du KAN göra eftersom underhåll och barnbidrag är på 6000:- i månaden.

    Jag hade aldrig kunnat lägga 1000:- i månaden på hobbys för mina barn. Det är 6000:- per barn och år - väljer man så dyra hobbys är det också ett val du gör, och du kan göra det pga de där 6000 i månaden.

    Som någon i tråden skrev tidigare - av någon anledning verkar barn till skiljda föräldrar kosta mer än barn till sammanboende föräldrar. Konstigt..

    Så njae, i ditt fall "kostar" det inte mer än så. Du VÄLJER att lägga mer pengar än vad många andra kan/behöver. Däremot håller jag med om att pappan i ditt fall har en betydligt mindre utgift för barnen än för en umgängesförälder som har barnen boende hos sig ibland - där blir det ofta dubbla utgifter och mer än boendeföräldern betalar.

    Ps. Har du inte en ganska hög lön bör du även ha rätt till bostadsbidrag
  • Wed 17 Feb 2021 12:57
    #69
    +1
    Anonym (Kinna) skrev 2021-02-17 11:14:26 följande:

    Fast om 2 sammanboende föräldrar med normala löner INTE kan lägga de pengarna som jag kan lägga... så borde de se över sina utgifter?

    Barnbidrag och studiebidrag har ju även sammanboende föräldrar.

    Och om jag haft en pappa till mina barn med ett normalt jobb så hade jag ju inte bara haft 3800 kr/mån utan då hade ju hans ?bidrag? till familjen varit 20000 istället, alltså över 16000 kr MER.

    Barn till skiljda kostar inte mer... alla jag känner lägger ännu mer på sina barn.

    Typ har hus som kostar mer (som singel utan barn bor man ju ofta i billig lägenhet), har bil för att skjussa runt, kläder, mat, bio, sport...

    Grejen som ensamstående är ju att du måste tänka på ett annat sätt än om man är 2. Tror ärligt talat att de som sammanbor glömmer bort många kostnader för att de känns normala, men man hade inte haft dem utan barnen.

    1000 kr mån på hobbies är väl inte mycket på 2 barn? 500 var och då ingår ju resan dit som också kostar, och att jag har internet hemma som är en hobby för mina barn.

    Att jag sparar till dem är väl också en självklarhet.

    Det är så konstigt för föräldrar som INTE sparar får skit här för att de inte har en buffert. Men vi som kämpar för att ha en, får höra att vi får skylla oss själva om vi sparar!? Sparande är ju en naturlig utgift och näst viktigast efter hyra, mat och el.

    Får inte bostadsbidrag då lönen är precis på gränsen plus att jag har ett sparande. Skrev inte att jag har dålig lön. Men jag är ändå bara EN person och det säger sig väl självt att två vuxna som jobbar har dubbelt så myckey som jag har.

    Och kan DE inte spara eller betala hobbies är ju något fel i deras ekonomi.


    Nej, du har tt. Jag färgas av min egen situation där jag är sammanboende (gift), men där vi ändå enbart har en inkomst. Min ekonomi hade förbättrats avsevärt om jag hade skiljt mig.

    Hus vs lägenhet är ofta inga stora skillnader i kostnader, snarare var man väljer att bo. Vi bor i ett större hus än genomsnittet har, men det är billigare än en trea inne i stan (vi bor 30 min med buss utanför den stade vi bor närmast).

    Jo, 500 i hobbys i månaden kan jag tycka är mkt pengar faktiskt..

    Internet? Skulle du inte haft det annars menar du?

    Även om vi haft två inkomster har jag svårt att se att jag skulle haft så stora kostnader för barnen. Spara till dem mer önskar jag däremot att jag kunnat göra.

    Vem har sagt att ni som sparar får skylla sig själva? Jag skrev att det är ett val - som du har möjlighet att göra. Man får liksom rätta utgifterna efter sina inkomster, och HAR man råd - jättebra! Men man kan inte lägga den summan som ett måste för den andra föräldern och säga "jag betalar mkt mer". Ja, men bara för extrasaker du själv valt.
  • Wed 17 Feb 2021 14:14
    #71
    Anonym (Kinna) skrev 2021-02-17 13:25:32 följande:

    Alla får ju prioritera. Ok i ditt fall då har jag väl mer men det är ju vanligare att 2 vuxna har 2 inkomster.

    Alltså pappan i mitt fall betalar 0!

    Även om jag drog in på allt onödigt hade han ändå betalat 0 och jag allt.

    Tycker ändå inte det är ok att säga att som ensamstående heltidsförälder att jag har råd pga 6000 i bb/uh. Jag hade haft råd ändå, men fått dra ner på annat, och ÄNNU mera råd om pappan hade varit bra och vi kunnat leva tillsammans med 2 inkomster.

    Jag är även bra ekonomiskt sinneslagd, en del tycker kanske jag slösar men jag känner folk med mer än dubbelt så mycket inkomst som inte har råd säger de, men de väljer ju att lägga pengar på andra saker, saker som jag valt bort. Så vem har råd/inte råd är ju egentligen en prioriteringsfråga. Tex de väljer att ha 2 bilar istället för att spara, eller åker på semester istället för att ha hobbies. Eller äter utemat istället för lunchlåda.

    Jag har ju mindre att röra mig med från början men ändå råd med mer till mina barn enligt dem. Konstigt.

    På samma sätt som jag väljer- så har ju du valt en partner utan inkomst? Eller om du valt bort inkomsten. Så du hade ju kunnat spara till dina barn om du valt annorlunda.


    Om pappan betalar 0 har han ju även en extremt låg inkomst? Annars får man ju betala till fkassan..

    Jag valde inte en partner utan inkomst, men jag väljer att inte lämna min man och utsätta barnen för en skilsmässa för att deras pappa hade oturen att skadas och hamna utanför systemet så att han inte får bidrag..
  • Wed 17 Feb 2021 17:57
    #73
    Anonym (Kinna) skrev 2021-02-17 14:21:40 följande:

    Han har dock inkomst men väljer att få skulder till fk istället.

    Tråkigt för er. Hoppas det löser sig. Jag har ju inte heller valt min situation att pappan skulle bli en idiot efter att barnen fötts.


    Tja, då lär hans skulder ligga hos kronofogden vid det här laget, så betala blir han ju så illa tvungen till.

    Nä, det är svårt att veta vad framtiden kommer kasta åt en :/
Svar på tråden Underhåll från FK trots att pappa har pengar