• Sat 13 Feb 2021 18:02
    1908 visningar
    12 svar
    12
    1908

    Köpt hus men sälja igen

    Om du säljer din bostad med vinst kan du dra av kostnaden för lagfart och pantbrev och därmed minska vinstskatten, www.svenskfast.se/guider/pantbrev-lagfart/

    Du kan alltså inte få igen alla pengar, men kanske slippa vinstskatt ifall bostaden går upp i värde. Även mäklararvodet är avdragsgillt. Totalt sett går man antagligen back om man flyttar två gånger nära inpå varandra, då det oftast finns en del kostnader i samband med flytt, som släphyra, flyttfirma, dubbla boendekostnader i en månad, flyttstäd, nya möbler, adressändring, m.m.

  • Sun 14 Feb 2021 14:24
    #7
    Anonvm skrev 2021-02-13 21:16:16 följande:
    Smart och begåvad är väl att se som synonymer? Det hade kanske varit bättre att nyttja något annat adjektiv?

    Hur mitt, ditt, eller TS utseende skulle vara relevant förstår jag dock inte?

    Jag hånade inte alls TS utseende, eller brist på kunskap.

    Jag ifrågasatte TS brist på engagemang att sätta sig in i och förstå juridiken kring ekonomin i den fastighetsaffär h*n nyss genomgått.
    Dessa frågor borde ställts till banktjänstemannen och mäklaren i samband med att affären gjordes upp, eller ännu hellre innan. Inte på ett diskussionsforum i efterhand.
    Jag har nyligen köpt hus och känner mig väl insatt i både ekonomi och juridik gällande husköp, men när jag köper en bostad ser jag inga skäl att grotta ner mig i reglerna för att sälja en bostad. 
  • Sun 14 Feb 2021 21:32
    #10
    Limeblad skrev 2021-02-14 17:21:56 följande:
    Fast det är ju en stor del i det hela. Att inte veta vad som gäller kan ju verkligen sätta en på pottkanten.
    Kostnaden för pantbrev räknar (förmodligen) en köpare in i en kalkyl, men med tanke på att du ts ställer frågan låter det inte som att du själv räknade med den kostnaden i din kalkyl. Lagfartskostnaden får du inte tillbaka men beaktas vid beräkning av eventuell vinst. Detsamma gäller mäklararvode.
    Jag är inte TS, och räknade givetvis in pantbrev och lagfart i min bostadskalkyl. Jag ville däremot ifrågasätta "Anonym"s idiotförklaring av TS för att hen inte diskuterat vilka kostnader som är avdragsgilla vid försäljning med mäklaren när TS köpte sin bostad. Jag tycker det är ganska rimligt som husköpare att  inte diskutera det med mäklaren.

    Ett mer hjälpsamt svar hade varit tex ditt svar, att stämpelskatterna betalas vid köpet och inte "fås tillbaka" vid försäljning, men att de är avdragsgilla vid eventuell vinst.
Svar på tråden Köpt hus men sälja igen