• Pope Joan II

    Bjöd honom på middag ikväll som han ratade..

    Anonym (Lizzie) skrev 2021-02-19 18:33:02 följande:

    Gör man såhär?

    Pojkvän sen 4 månader tillbaka, kom till mig ikväll. Jag har fixat och donat. Bjöd på en mustig fisksoppa med räkor i (alla mina vänner älskar den). Han dyker upp, vrålhungrig för han har visst tränat på gym innan och typ ätit kass lunch.

    Han hällde i sig soppan ganska snabbt och undrar när maten kommer? Jag sa att detta var maten (hade en stor kastrull) men jag har tilltugg och snacks etc. Han blev besviken, säger att soppa är förätt och ingen huvudrätt. Börjar rota i skafferiet och rostar mackor.. så där sitter jag och äter soppa med vin medan han har ätit upp och krasar mackor..

    Jag förstår ju att han är hungrig om han tränat! (Visste inte) men blev ledsen över bemötandet när jag lagt ner tid och köpt fina ingredienser och så...

    Vet inte hur jag ska känna för detta.. hur hade ni känt?


    Vad menar du med att du inte vet hur du ska känna? Du skriver ju att du blev ledsen? Att bli ledsen över en sådan sak är i mitt tycke ett utslag av överkänslighet. 

    Jag tycker i och för sig att man kan ha soppa som huvudrätt förutsatt att den är matig och att man serverar i alla fall förrätt. 
  • Pope Joan II
    Drottningen1970 skrev 2021-02-19 19:25:35 följande:

    Din snubbe är en social sopa. Även om soppan inte räckte för att mätta honom så säger man och uppför sig inte på det viset. Han kunde ha skött det på ett helt annat sätt.


    De har ju varit ihop i flera månader? 
  • Pope Joan II
    Anonym (Lizzie) skrev 2021-02-19 19:32:17 följande:
    Ja kanske det. Visste inte, jag och väninnorna har ofta finare soppa och därför jag valde det. Ville bjuda på något som jag vet är gott. Jag brukar inte själv dyka upp utsvulten till en bjudning så har aldrig upplevt det själv :)

    Men det klart att han behöver mer mat än mig..
    Var det en bjudning eller en fredagskvällsmiddag med den du/han är ihop med?
  • Pope Joan II
    sextiotalist skrev 2021-02-23 13:39:07 följande:
    Efter fyra månader, så anser jag att det är så färskt att man inte kan rota efter mat. Jag hade nog inte velat fortsätta med ett matvrak eller oförskämd glufsare.
    Allvarligt? Efter fyra månader har väl alla utom djupt religiösa människor haft extremt mycket sex, åkt bort tillsammans, blivit sjuka i varandras sällskap och kanske till och med i många fall flyttat ihop. 
  • Pope Joan II
    sextiotalist skrev 2021-02-23 15:10:18 följande:
    Sex ja, men inte resten. Jag är nog mer restriktiv. Det dröjde nästan 1,5 år innan jag och sambon flyttade ihop, då var jag väldigt tveksam och innan dess så hade jag ingen sambo.
    Jag har inte varit någon som kastat mig in med full fart på det sättet. Så för mig är fyra månader väldigt, väldigt kort tid. Hade min sambo börjat gå i mina skåp så tidigt så hade jag blivit väldigt avvaktande.

    Mitt ex fick ingen nyckel hem till mig, även om vi var tillsammans i fyra år. 
    Jag skulle tro att det är tämligen ovanligt. Jag skulle tro, och hoppas, att det är likaledes ovanligt att bli väldigt avvaktande för att den man är ihop med känner sig så hemma hos sin partner att hen tar för sig av livsmedel i skafferi och kyl.

    Många lagar ju dessutom mat tillsammans - när (om) ni gjorde det så tog du alltså fram redskapen och räckte dem till din partner hellre än att han själv fick "gå i skåpen"? Där stod du som en operationssköterska och överräckte mixstaven till den gemensamma soppan?
  • Pope Joan II
    LaFontaine skrev 2021-02-23 15:24:14 följande:

    Problemet är väl inte att karln var hungrig. Problemet är snarare att han betedde sig som en luns. Hur ohyfsad är man om man uttrycker att det man serverats bara var en förrätt? Jag kan komma på så många sätt att framför att man vill ha mer mat, utan att vara ohyfsad.

    ?Det var jättegott, men jag är fortfarande lite hungrig. Kan jag ta en macka eller två?? är ett exempel.


    Eller ännu lite mer formellt och högtidlig som någon annan i tråden ansåg att "bjudningen" stod för:

    "Jag förstår att det ligger mycket kärlek och omtanke bakom tillagandet av den här utsökta fisk- och skaldjurssoppan men jag vill trots det allra ödmjukast anhålla om en möjlighet att därtill serveras en aldrig så liten bit bröd, om det kunde vara i sin ordning goda fröken...?"
  • Pope Joan II
    sextiotalist skrev 2021-02-23 15:34:18 följande:
    För att man inte går all in direkt. Jag tycker det verkar som många yngre i min omgivning är väldigt lugna när det gäller den biten. En kollega berättade att hon träffade sin killes föräldrar första gången för några veckor sedan, då kom samtalet osökt in på när vi gjorde det första gången och det verkade ta ett tag för alla, minst 5-6 månader.
    Nej, sambon och jag har nog aldrig lagat mat tillsammans, inget som varken jag eller sambon tycker är roligt. Mitt ex släppte jag inte ens in i köket, han kunde verkligen inte laga mat. 
    Vi är väldigt lika där sambon och jag, vi gick inte i varandras kylskåp, frågade faktiskt och än idag så kollar vi av med varandra om det är något som är tänkt till något speciellt.
    Men så är vi inte så matfixerade, tycker att mat kan vara gott, men vi lever inte för att laga mat och äta, så jag hade nog inte kunnat leva ihop med en man som var matfixerad, tog hämningslöst ur kylskåpet. 
    Det är väl en helt annan sak än vad jag pratar om? Träffa föräldrar och vara ogenerade i varandras sällskap tycker jag för min del saknar koppling. 

    Jag vet inte men jag tycker nog att ditt exempel när det gäller det här ligger långt utanför vad som är det mest vanligt förekommande. Jag har inte haft några stora mängder förhållanden och har inte heller din stora släkt att plocka anekdotisk bevisföring ur, men jag har i alla fall en hyfsat stor umgängeskrets och jag har aldrig hört talas om att någon skulle se på saken på det sätt du redovisar här. 

    För min del hade det varit inaktuellt att ha ett seriöst förhållande i fyra år med någon jag inte hade nyckel till och som inte ens ansåg att jag kunde "gå i skåpen", i det här fallet då skafferi och kylskåp, annat än hemma hos mig själv. 

    Och hämningslöst? Vad betyder det? Jag pratar om normalt ätande, inte någon ätstörningsproblematik där man står och äter bregott direkt ur paketet. 
  • Pope Joan II
    LaFontaine skrev 2021-02-23 15:40:05 följande:
    Det känns kanske lite överdrivet, men lite hyfs tycker jag att man kan visa den man är tillsammans med. Jag hade blivit väldigt irriterad om min karl, som jag ändå levt ganska länge med, skulle haspla ur sig något liknande TS kille gjorde. Vi är hövliga mot varandra.
    sextiotalist skrev 2021-02-23 15:48:45 följande:
    Jag också, inget beteende som varken jag eller sambon är vana vid.
    Ja, det är kanske lite överdrivet. Och lite överdrivna är också hövlighetsanspråken som leder till indignation över att den man är ihop med rostar några brödskivor och "förser sig ur skåpen" hemma hos den hen haft ett fyra månader (eller mer extremt exempel, fyra år) långt förhållande med. 

  • Pope Joan II
    sextiotalist skrev 2021-02-23 15:57:25 följande:
    Vi är helt enkelt olika. Jag skrev att det är mitt intryck, vilket är långt ifrån anekdotisk bevisföring man kan komma. Jag har inte gjort någon större undersökning, lyssnar bara vad som sägs.
    Jag hade absolut backat från en relation där man ser mitt hem som sitt. För mig är det gränslöst och inget jag skulle vara bekväm med. 
    Ser ditt hem som sitt? Det handlar väl snarare om att den man har ett seriöst förhållande med ska slippa känna sig som en gäst i fyra månader eller år? 

    Jag förstår heller inte hur det du kampanjar för praktiskt genomförs - du servade alltså den du var ihop med under fyra år med allt eftersom han annars skulle bete sig gränslöst, hämningslöst och på ett sätt som gjorde dig obekväm? 
  • Pope Joan II
    sextiotalist skrev 2021-02-23 16:11:51 följande:
    Och fyra månader, då ser jag inte som relation som seriös.
    Jag har varit gift två gånger och båda gångerna var relationen seriös redan från start. 
    sextiotalist skrev 2021-02-23 16:11:12 följande:
    Jag lagade maten ja, men servade nej. Hans smutskläder fick han ta hem. Såg helst inte att han hade extrakläder (jag tog hem mina kläder, hade endast en tandborste där). Jag höll på i över två och fasa mig ur relationen. 
    Ja, han var som en gäst, fick aldrig vara ensam i min lägenhet. 
    Med min sambo tog det nog över ett halvår innan han fick nyckel och lika lång tid där. Men till skillnad från exet, så bidrog han med saker han ville ha och även bidrog med middagsmat, han handlade och även lagade. Men han rotade inte, utan frågade om han kunde använda olika saker. Skillnaden från är att han inte tog för givet, utan respekterade att det var mitt hem
    För mig låter alltsammans mycket märkligt. 

    Min man har aldrig "rotat" bland mina saker. Att rota handlar för mig om att vilja snoka och förse sig med information eller saker som man annars inte skulle ges tillgång till. Man kan ha integritet även om man har tillåtelse att känna sig som hemma hos den man inte bara ligger med utan också tänker sig en framtid tillsammans med. 
  • Pope Joan II
    sextiotalist skrev 2021-02-23 16:44:33 följande:
    Jag har nog aldrig räknat en relation som seriös förrän tidigast efter ett halvår. Med det resonemanget har jag endast haft fyra seriösa relationer, men rätt många kortare än ett halvår.
    Hade en kille börjat prata om familj, flytta ihop efter några månader, så hade jag lämnat direkt. För mig är även ett halvår rätt tidigt. Det tog väl ett år innan sambon tog upp detta med mig och ytterligare ett halvår innan jag var bekväm med det,
    Det är ju du som pratar om saker som att träffa varandras föräldrar, familjebildning och så vidare. 

    Jag pratar om att känna sig hemma hos den man är ihop med och kunna rosta bröd när man känner för det. Jag tycker att det är högst rimligt att kunna göra det lika tidigt i förhållandet som man har sex. 

    Du verkar blanda ihop alltsammans till en enda röra där allt man gör är av lika stor signifikans. Som om det skulle vara samma sak att ta en macka hemma hos sin partner som det är att bestämma sig för att försöka få barn. Och dessutom verkar du ha förvandlats till en blyg magnolia som har satt upp någon sorts tidsgräns för vid vilken månad in i relationen som du eventuellt känner dig lite mindre obekväm. 
  • Pope Joan II
    Anonym (Tyu) skrev 2021-02-23 19:47:26 följande:
    Du tror alltså att de som tycker att killen bar sig illa åt tycker det för att han, enligt dig, uppförde sig som hemma? 
    Seriöst??
    Du använder många skiljetecken för att vara någon som är noga med hur man uppför sig. 
  • Pope Joan II
    sextiotalist skrev 2021-02-23 18:33:52 följande:
    Jag berättar hur jag har upplevt det. Blyg magnolia är nog lite fel. Hög integritet och det tar tid innan jag har känt att det varit rätt (vilket bara varit en gång och där är jag än).

    Sedan gillar jag inte folk som vräker i sig mat
    Man kan ha både integritet och hög sådan och ändå tycka att det är helt okej att den man valt att vara ihop med tar saker ur skafferiet (eller har nycklar till ens boende och ombyten lämnade kvar).

    Jag förstår inte ens vad du menar med det där? En av dina angreppsvinklar i tråden är ju att förr åt folk mindre portioner om det inte var för att de hade tungt kroppsarbete (men även då åt de mindre än nu enligt dig). Det är ju att likställa med hård kroppsträning vilket ts kille pojkvän hade ägnat sig åt och har väl ungefär ingenting med någon sorts okynneshetsätning som du hela tiden verkar föreställa dig. 
  • Pope Joan II
    sextiotalist skrev 2021-02-25 09:12:30 följande:
    Nej, inte det minsta, Jag tycker bara att det är oförskämt att bete sig som han gjorde, sedan är jag uppriktigt sagt förvånad att en vuxen man inte kan hantera att han inte 100% mätt. Herregud, mannen svälter inte ihjäl om han inte får äta som magen blir fyrkantig.
    Förstår inte varför du vill överdriva på det sätt du gör? Det handlar väl ingenstans om att den vuxne mannen skulle svälta ihjäl om han inte får äta "så att magen blir fyrkantig"? Det handlar - i alla fall som jag ser det - om en människa som ätit "kass" lunch (vilket jag tolkar som antingen lite eller kanske helt enligt osmaklig) och sedan tränat hårt innan han gick hem till sin flickvän för att äta middag. 

    Att i den kontexten inte kunna ta sig smörgåsar eller uttrycka att han inte sett på soppa som middag utan som en del av en måltid med flera rätter tycker jag för min del är absurt. Och ännu mer absurt blir det när du påbörjar en utläggning över flera inlägg om en inställning till relationer som verkligen inte är respresentativ för majoriteten. 
  • Pope Joan II
    Anonym (sådär) skrev 2021-02-25 11:34:39 följande:
    Så om man är hungrig så behöver man inte visa tacksamhet för att någon tagit sig tid och fixa en fin maträtt åt en istället för att slänga fram en säck potatis och sagt "här, fixa din egen mat"?

    Är det så vi ska uppfostra våra barn? Är du hungrig så behöver du inte tacka för maten? När någon gör något trevligt för din skull så behöver du inte visa tacksamhet utan tänk bara på dig själv?
    Jag tycker att man bör visa både tacksamhet, omsorg, kärlek, vänlighet, hänsyn och respekt för varandra i ett förhållande. Det ser jag som ett fundament för en fungerande och tillfredsställande relation. Men det betyder förstås inte att man i varje situation alltid måste uttrycka sig, reagera och göra så som partnern föreställt sig att man skulle. 

    Ibland är man hungrig, stressad, sjuk, allmänt ur slag eller för tillfället ointresserad av att sitta länge och äta och dricka vin, lägga ner skeden efter varje intag av soppdroppar och konversera. En relation bör stå pall för det också. 

    Ts förväntade sig ett annat uppförande av sin pojkvän, och hon såg kanske framför sig att han - precis som väninnorna - skulle älska soppan och ansträngningen, vinet och konversationen. Kanske förväntade han i sin tur sig att han utan vidare skulle kunna uttrycka sig som han gjorde utan att hon skulle bli sårad? Han kanske trodde att hon skulle skratta till och peka honom i riktning mot brödrosten eller ringa efter pizza? 

    Det går att ha alla möjliga förväntningar i alla möjliga situationer och ibland infrias dem, ibland gör de det inte.

    Är man i sammanhanget en så extrem person som sextiotalist som tycker att det är oattraktivt att i vissa lägen vara hungrigare än annars, själv vilja "gå i skåpet" och ta smörgåsar, inte ge sin partner en nyckel under ett fyra år långt förhållande och tycka att soppa är höjden av förfining så tycker jag för min del att man bör vara enormt tydlig med det redan i inledningen av en relation.
    sextiotalist skrev 2021-02-25 10:38:58 följande:

    Men om man beter sig som ts kille (hon höll ju med mig om att han åt som det var den sista måltiden) så är det oförskämt och ja, och jag får faktiskt det intrycket när man läser svaren här, att man inte kan hantera att inte bli proppmätt när man blir bjuden på något.


    Så jag upprepar, är man en vuxen person, då borde man ha så mycket hyfs och så mycket impulskontroll att man kan hantera att inte få sin mättnadskänsla tillfredställd på sekunden. Och jag hävdar också att en tallrik (eller två) matig soppa bör absolut räcka näringsmässigt och energimässigt för en vuxen man, även en som tränar. 


    Ja, du får väl hävda vad du vill. Men det du hävdar ligger ju i linje med den inställning till relationer som du i den här tråden beskriver över många inlägg, och den är - hävdar jag å min sida - väldigt mycket mer undantag än den är regel. Att tycka att en relation som varat i fyra månader är för färsk för att vara rättfram när det gäller soppa, att se på en partner som någon som är gränslös, hämningslös, ohyfsad och i avsaknad av integritet för att den "rotar" i skafferiet efter en brödskalk är de facto att ha en ovanlig syn på kärleksrelationer. 
  • Pope Joan II
    Miss Skywalker skrev 2021-02-25 17:41:39 följande:
    Att sitta och spreta med lillfingret när man äter hemma hos sin tjej blir bara löjligt.
    sextiotalist skrev 2021-02-25 14:43:39 följande:
    Förresten, när jag är väldigt hungrig, då brukar jag ta extra små tuggor för att jag vet att hungern kan göra att man inte kan lita på mättnadskänslan och är maten väldigt god, då äter jag långsamt.

    Låter som ett bra bantningstips men som tur är inget en vältränad yngre människa behöver tänka på.
    Jag kan inte ens förstå det. Och inte tror jag på det heller, även om nu trådens  Fruarna i Stepford är ivriga att bevisa hur hövliga de är i varje given situation, och särskilt när soppa står på menyn. 

    De kanske inte har sex utan att det är strösslat en väg av rosenblad fram till bädden där akten ska äga rum heller. Vad vet man. 
Svar på tråden Bjöd honom på middag ikväll som han ratade..