Inlägg från: Kentaur |Visa alla inlägg
  • Kentaur

    Sony förbjuder sexism på PlayStation - rätt eller fel?

    Anonym (Fel) skrev 2021-02-20 02:10:50 följande:
    Rasism är en helt annan sak. Om man exempelvis uttrycker sig rasistiskt så är det i de allra flesta fallen brottsligt (hets mot folkgrupp)
    "Sexism" är inte olagligt på något sätt.
    I många länder är sexism förbjudet, tex i Belgien.
    PlayStation är internationellt och hela världen består inte endast av bara Sverige.

    Säger som jag brukar när folk uppenbart missuppfattat det här med åsiktsfrihet: Alla får tänka vad de vill men man har inte alltid rätt att uttrycka det eller på vilket sätt som helst.

    Tycker att det är pinsamt att framförallt män anser att det är fel att man inte får förtrycka och förringa människor pga könstillhörighet.
  • Kentaur
    Simmaellersjunk skrev 2021-02-20 10:05:33 följande:
    OK, det kan finnas gränsfall. Och där får väl Sony gå in och avgöra eftersom det är deras plattform.

    Men i exempelbilden i TS så står hon i string helt utan anledning. Sammanhanget är nämligen att hon har rollen som en sorts soldat och slåss på ett stridsfält. Att då visa rumpan, samtidigt som hon står och vickar på den, är en solklar objektifiering och endast menad att göra henne till ett sexobjekt.
    Visst är det så.
    Bara för att det finns gråskalor och gränsfall så betyder inte det att allt är subjektivt.
    Då drar man helt fel slutsatser. Man kan fundera på varför man gör det,  för att man är man och värnar hårt om sin "rätt" att sexualisera och objektifiera kvinnor antar jag.
  • Kentaur
    Simmaellersjunk skrev 2021-02-20 10:21:34 följande:
    Exakt, det gäller att skilja på när allt är subjektivt (hur bra var filmen?) jämfört med när det mesta är objektivt, men har subjektiva inslag.

    Till exempel, om jag frågar dig, utan att själv lägga värderingar i något, om du tycker hennes rumpa ser fast och vältränad ut, eller ser den mjuk och dallrig ut? Vad svarar du då och varför?
    Vi lever i en tid då allt blir mer polariserat tycker jag. Gråskalorna verka försvinna och allt blir en antingen-eller fråga.

    Min subjektiva upplevelse är att jag tycker att rumpan ser fast ut.
    Nu är den nakna rumpan i fokus och dessutom belyst för att ytterligare lägga fokus på den vilket gör att det är sexistiskt. Det är definitivt inga subjektiva upplevelser utan fakta.

    Det är väl exakt samma sak som med rasism, det är rasister som försvarar sin rätt att vara rasister med näbbar och klor med fraser liknande "Jag är ingen rasist men..."

  • Kentaur
    Simmaellersjunk skrev 2021-02-20 10:38:32 följande:
    Ja, precis. Folk tänker i svartvita termer, och det tror jag beror på att det är enklast. Man slipper anstränga sig att tänka nyanserat.

    Ja, och min subjektiva upplevelse är att hennes rumpa ser mjuk och dallrig ut, för att den är stor och saknar definition. Däremot, det som du beskriver efteråt, att fokuset ligger på hennes bakdel (framför allt vad gäller kameravinkel) är däremot objektivt. Men jag är inte säker på att folk greppar skillnaden mellan subjektivitet och objektivitet här.
    Ja, det är så sant det du säger, det är enklare att tänka svartvitt. Man behöver ju aldrig fundera över sina egna värderingar på det sättet.

    Jag tror som du, att många inte kan skilja mellan subjektivitet och objektivitet. På samma sätt har väldigt många svårt att skilja på åsikter och fakta.
  • Kentaur
    Simmaellersjunk skrev 2021-02-20 10:50:42 följande:
    Precis så är det. Och återigen, jag tror det beror på att folk har blivit stressade, bekväma och lata. Man orkar inte tänka längre.

    Jag kan till exempel eftersöka en förklaring på varför du tycker hennes rumpa ser fast ut. Jag skrev varför jag tycker den ser mjuk ut. Vad svarar du på det?

    Sorry, jag glömde den delen.
    Mitt svar på varför jag upplever hennes som fast är för att den inte rör på sig, det dallrar inte. Och jag upplever min egen som mjuk och dallrig. Solig

    Men när jag betraktar den igen och tänker lite bortom bilden så stämmer det mer som du upplever det. Hennes är oproportionellt stor. I förhållandet till rygg och axlar så är den gigantisk. En sådan rumpa kan inte vara annat än mycket dallrig.
  • Kentaur
    Flash Gordon skrev 2021-02-20 11:02:59 följande:
    Fast begreppet "sexism" kan inte vara både "objektivt" och "lite subjektiv" på samma gång.

    Antingen är det objektivt och då finns inga gråzoner, då finns inga tolkningar, inga undantag. Då är det bara att läsa i manualen och döma.

    Eller så är det subjektivt och då finns det gränsfall där folk tycker olika även om det finns fall som de allra flesta är överens om.. 
    Saker kan vara flera saker samtidigt. Det är ytterst sällan saker är helt och hållet antingen-eller.
    Det ena utesluter inte det andra.
  • Kentaur
    Flash Gordon skrev 2021-02-20 11:08:36 följande:
    Jo, just begreppen objektiv och subjektiv utesluter varandra.
    Då har man inte förstått begreppen eller skillnaden mellan dem.
Svar på tråden Sony förbjuder sexism på PlayStation - rätt eller fel?