• Anonym (H)
    Sun 21 Feb 2021 00:17
    513 visningar
    25 svar
    25
    513

    Fysiska orsaker till att man går upp i vikt?

    Jag blir galen snart. Jag äter nyttigt, bara grönsaker, fibrer och fisk. Jag äter inget socker eller vitt mjöl och använder inga onyttiga fetter. Någon kväll varannan vecka kan jag unna mig något gott men annars äter jag inget kaffebröd eller godis. Jag dricker aldrig läsk och ytterst sällan alkohol. Jag går långa promenader och kör rodd hemma. Jag tillämpar periodisk fasta med ett ätfönster mellan 12.00-20.00. Jag kör ingen konstig diet och svälter mig inte utan äter nyttigt och smalt.

    Ändå går jag UPP i vikt. Det känns som om något är fel. Jag har alltid varit smal men de senaste är har jag gått upp utan att leva på ett sätt som kan förklara det.

    Jag tar Levaxin 75mg eftersom mitt TSH har legat måttligt högt och stiger. Jag tar blodtrycksmedicin mot är ärftligt högt blodtryck. Jag har en cysta på ena äggstocken som ska opereras bort.

    Kan något av det påverka vikten?

    Jag är 45+ och förstår att åldern också har betydelse. Det blir svårare att gå ner med åren men att gå upp utan anledning kan inte vara normalt. Jag har ca 20 kilos övervikt och det borde inte vara så svårt att gå ner men det verkar omöjligt.

    Någon som har något råd?

  • Svar på tråden Fysiska orsaker till att man går upp i vikt?
  • Anonym (H) Trådstartaren
    Sun 21 Feb 2021 11:37
    #3
    McIris skrev 2021-02-21 08:54:19 följande:

    Har du gått upp 20 kg utan att ha ätit mycket/ onyttigt? Under hur lång tid då?

    Det låter ju märkligt förstås. Är det fett eller ser du muskulös ut? Har du börjat klimakteriet? Det finns ju en del som har varit smala men som har svårt att göra sig av med övervikt från tex graviditeter. 20 kg är ju en stor övervikt om inte utgångspunkten var supersmal?

    Jag vet inte annars förutom att du verkar ha väldigt låg ämnesomsättning. Jag är 46 år och har hållit ungefär samma vikt sen jag var 30 år. Tycker inte åldern för mig har direkt ökat min vikt. Men det kan ju vara olika.


    Det har skett successivt under cirka 2 år. Jag har en tonåring och gick ner allt efter graviditeten och lite till så i mitt fall handlar det inte om det. Sedan dess har jag pendlat lite i vikt som man kan göra men då har jag gått ner så fort jag lagt om kosten och rört på mig mer. Det hjälper alltså inte nu.

    Jag har muskler under fettet, det känns tydligt om jag spänner musklerna, jag är stark och har inga problem med att röra på mig. Jag ser inte jättefet ut tror jag eftersom jag har smal midja, ben och ansikte utan så där trist mullig/lönnfet. Det sitter mest över mage, höfter och armar och där var jag aldrig tjock förut, jag har alltid haft platt mage även efter graviditeten.

    Jag misstänker att det kan ha med ålder och hormoner att-göra eftersom fettet samlas där men det kan nog inte.vara enda förklaringen. Mina väninnor som är äldre än jag kanske har lagt på sig några kilon men inte så här mycket.
    Jemp skrev 2021-02-21 08:59:28 följande:

    Ja sköldkörteln påverkar ju ämnesomsättningen och den verkar ju inte vara under kontroll än som jag förstår det?


    Nej, jag vet men läkarna tar det inte på allvar eftersom jag har ett måttligt förhöjt värde även om det bara går upp, jag har kämpat mig till 75mg. De tänker antagligen att jag inte försöker gå ner i vikt men det gör jag definitivt. Det känns så hopplöst.
  • Anonym (H) Trådstartaren
    Sun 21 Feb 2021 18:23
    #6
    Tow2Mater skrev 2021-02-21 17:57:45 följande:

    Ungefär vilket dagligt kaloriintag ligger du på?


    Jag räknar inte på det men det måste vara lågt eftersom jag inte äter något med socker eller vitt mjöl, alltså inte pasta, bröd etc. och självklart inte godis, läsk eller bakverk. Jag äter sallad som enbart innehåller råa grönsaker (ingen sås, ost etc), quinoa, quorn, lax, ägg, bönor. De närmaste dieterna är väl paleo och GI.

    Jag vet vad jag ska undvika och om jag t.ex. köper färdiga grönsaksbiffar så lusläser jag innehållsförteckningen och väljer bort det som innehåller socker (förvånansvärt mycket faktiskt) eller onyttigt fett. Jag dricker inte juice utan bara vatten och kaffe tar jag svart (utan socker självfallet). Det finns egentligen inget i det jag äter som skulle kunna orsaka viktuppgång.

    Jag är inte typen som lever i förnekelse och hävdar att jag äter fettsnålt och sockerfritt när jag inte gör det. Något är fel. Jag tror inte att läkarna tycker att jag är tillräckligt överviktig för att ta det på allvar. De tar inte upp det med mig som ett problem men det är det ju, särskilt när man har för högt blodtryck.
  • Anonym (H) Trådstartaren
    Sun 21 Feb 2021 18:52
    #8
    Anonym (M) skrev 2021-02-21 18:31:37 följande:

    Testa några veckor att registrera allt du stoppar i dig i t.ex. Lifesum-appen (finns gratisversion), om du ska söka hjälp kan det ju vara bra att visa exakt vad du äter och hur många kalorier det är. 

    Vad är det för blodtrycksmedicin du tar? När jag åt betablockerare hade jag enormt svårt att gå ner i vikt. Jag trodde också att det kunde bero på åldern/klimakteriet, men när jag slutade med betablockerarna så började jag gå ner. 


    Jag kan kolla upp det. Jag tar Candesarstad Comp men jag vet inte om det kan bero på medicinen. Det är ju inte betablockerande.
  • Anonym (H) Trådstartaren
    Sun 21 Feb 2021 19:02
    #10

    Jag misstänker att det är sköldkörteln som ställer till det. Mitt TSH har stigit successivt genom åren liksom min vikt. Fast läkarna menar att jag har subklinisk Hypotyreos. De har motvilligt skrivit ut Levaxin och höjt den till 75mg men jag tror att det är för lågt. Min övervikt borde ju vara ett tecken på det i sig. Flera i min släkt har Hypotyreos så det vore inte konstigt.

  • Anonym (H) Trådstartaren
    Sun 21 Feb 2021 19:19
    #11
    Tow2Mater skrev 2021-02-21 18:58:07 följande:

    En portion quinoa innehåller t ex ca 160 kcal, och en portion lax ligger väl nåstans precis under 100 kcal. Ar det gott är det ju lätt att äta mer än en typisk "normal" portion, de är ju ganska små. Låter ju inte som du borde gå upp i vikt, men det kan ju vara värt att räkna kalorier en typisk vecka. Jag vet att när jag undvek allt socker och åt lågkolhydratkost for att få bukt med svamp i munnen en gång i tiden, var skillnaden mellan att gå ner i vikt (bieffekt i mitt fall) och hålla vikten stabil bara en skål naturell youghurt och en näve mandlar (per dag). Så det var inte mycket det handlade om, fast det klassades som enbart "nyttig" mat.


    Visst är det så. Jag ska kolla upp appar för det. Fast jag äter inte stora portioner och i perioder har jag kört hårdare dieter och t.ex. ersatt en måltid med dietsoppa utan större resultat.

    Läste igenom mina journaler nu och läkaren hade skrivit att jag har ?lättare övervikt? fast det stämmer inte. Som jag skrev ovan så ser jag nog inte jättefet ut utan snarare lönnfet. Det gör det bara mer frustrerande för det borde inte vara så svårt att gå ner då.

    Jag känner mig ofta svullen i kroppen också, som om jag binder vatten, och det kan också vara ett tecken på att det är sköldkörteln.
  • Anonym (H) Trådstartaren
    Sun 21 Feb 2021 21:22
    #14
    Anonym (Mian) skrev 2021-02-21 19:27:33 följande:

    Fråga: När tar du din levaxin? Det är mycket effektivare om du inte tar det i samband med mat. Alltså ta den minst 30 minuter innan du äter och 4 timmar efter att du har ätit.


    Jag tar den på morgonen vid 7.00. Eftersom jag kör periodisk fasta och bara äter mellan 12.00-20.00 så borde det vara ok.
    Anonym (L) skrev 2021-02-21 19:56:31 följande:

    Skulle tippa på din sköldkörtel ställer till det. För några år sen hade jag något förhöjda värden de inte ville medicinera men min diabetessjuksköterska (typ 1) sa att det var därför jag inte gick ner i vikt utan stod på samma vikt trots rejäla försök. Hon sa att började jag gå upp istället så var det att mina sköldkörtelvärden hade höjts ytterligare.

    Jag hade tur och värderna gick ner till normala och jag började då tappa vikt.


    Fick du alltså inte Levaxin utan värdena gick ner av sig självt?

    Mitt TSH har stigit successivt. Det började med att det låg runt gränsen men senaste gångerna har det legat tydligt över om än inte jättehögt. Jag läste i en läkartidning att om det inte är sköldkörteln så går värdet ner direkt av Levaxin men så är det alltså inte för mig utan det fortsätter uppåt.

    Jag tror att jag behöver en högre dos. Jag förstår att läkarna är försiktiga men nu ska jag ta den här dosen i flera månader innan de överväger att höja. Undrar hur tjock jag hinner bli på den tiden.

    Det är tröttsamt med tanke på att det finns en ärftlighetsfaktor och att jag har andra symtom, b.la. B12-brist som tyder på det.

    Jag frågade om fler möjliga fysiska faktorer här eftersom jag inte får så mycket hjälp med sköldkörtelproblemen men det är nog främsta orsaken. Frustrerande.
  • Anonym (H) Trådstartaren
    Tue 23 Feb 2021 19:18
    #22
    Jemp skrev 2021-02-22 09:59:51 följande:

    Är inte läkare men jag tänker att ett värde som fortsätter stiga i sig är ett tecken på att medicineringen är otillräcklig? (Eller att det bör utredas ytterligare).


    Ja, man kan ju tycka det men det finns en stor skepsis mot att skriva ut Levaxin inom allmänvården. Jag kan förstå det eftersom det är farligt att ta för hög dos men den risken är väldigt liten i mitt fall med tanke att värdena just går upp och jag känner ungefär 0 effekt av Levaxinet.

    Jag är ofta väldigt trött och blir frustrerad när jag tänker att det kan vara något så relativt banalt som faktiskt kanske kan åtgärdas.
    Anonym (Kalorier) skrev 2021-02-22 10:11:26 följande:

    Jag skulle börja med att föra matdagbok i en vecka och räkna ut exakt hur många kalorier jag fick i mig varje dag.

    Sedan kan du googla på BMR och ta reda på hur många kalorier du gör av med varje dag. 

    Det är lätt att underskatta hur många kalorier man verkligen äter och överskatta hur många kalorier man gör av med...

    Du bör ligga på ett underskott på ca 500 kcal/dag för att gå ner ett halvt kilo i veckan. 

    Börja där. Det är steg 1. När du har provat detta i några veckor så kommer du veta om det är kroppen eller maten som är boven. 


    Anonym (Kalorier) skrev 2021-02-22 10:14:27 följande:

    En sak till, börja styrketräna! Det gör att du bränner fler kalorier hela dygnet och det formar om kroppen. Ett program där du tränar hela kroppen 2-3 gånger i veckan till att börja med är bra. Det kommer göra mirakel med din kropp efter några månaders träning. 


    Jag ska kolla upp någon enkel app där jag kan få bättre koll på kalorierna.

    Jag skulle verkligen gilla att styrketräna. Jag är inte så förtjust i gym men jag gick på ett tidigare som var ok. Jag har kommit av mig under pandemin och kör mest rodd hemma och går långa promenader men det vore häftigt att bli starkare. Det ska tydligen vara bra för kvinnor i min ålder av flera skäl.
    Anonym (A) skrev 2021-02-22 11:14:51 följande:

    Kan du byta läkare?


    Jag hade en jättebra läkare förut men hon slutade så jag har gått till olika men absolut, jag ska försöka hitta en ny som är bra. Man måste gå igenom några innan man hittar rätt ibland.
    Anonym (Hormoner) skrev 2021-02-22 23:40:00 följande:

    Du måste se till att få ordning på din ämnesomsättning. Är du säker på att det är fett du gått upp och inte vätska? Det kan vara tecken på att ämnesomsättningen inte funkar.

    Kolla också upp om du har östrogendominans. Det leder också till viktuppgång samt att det sabbar ämnesomsättningen ytterligare. Det kan vara så att dina nivåer av progesteron minskar mer än östrogen nu när du är i förklimakteriet.


    Jag känner mig ofta svullen i kroppen och det kan variera, vissa kläder sitter bra ena dagen men inte dagen efter, så en del är säkert vätska men jag har gått upp i vikt också.

    Kan man kolla hormonnivåer hos vårdcentralen eller gör man det hos gynekolog?

    Jag undrar om den här stora cystan på äggstocken som jag antagligen har haft länge och ska operera bort kan påverka hormonerna men det kanske inte fungerar så.
  • Anonym (H) Trådstartaren
    Tue 23 Feb 2021 20:13
    #24
    Jemp skrev 2021-02-23 19:46:09 följande:

    Jag hade förstått skeptisism mot att skriva ut enbart pga vikten. Men du har ju värden som tyder på att nåt är fel.

    Eller säger andra värden emot att det skulle vara sköldkörteln? I så fall borde du ju få en ordentlig förklaring, men det är ju inte alla i vården så bra på. Som sagt, mycket möjligt att jag missar nåt pga okunskap men men.

    Styrketräning kan du göra hemma också! Med kroppsvikt, resårband och hantlat eller kettlebell kommer man långt.


    Det är TSH-värdet som stiger successivt och det är direkt kopplat till sköldkörteln så det är rätt glasklart. Alla andra värden är bra. Förutom blodtrycket har jag inga andra hälsoproblem.

    Referensintervallet för TSH är 0,4-4,0 mlE/L och senast låg mitt värde på 7,5 mlE/L efter att ha medicinerat med Levaxin i ett par år med en liten doshöjning. Värdet var alltså _lägre _ när jag började medicinera

    Många läkare verkar anse att värdet ska ligga runt 10 för att man ska konstatera underfunktion men då undrar man ju varför man ska ha ett intervall öht. Jag vågar inte tänka på hur jag skulle må vid 10.

    Vad en del allmänläkare missar är att man inte enbart ska stirra på värdet utan sammanväga det med hur patienten mår. Jag har B12-brist, är ofta väldigt trött, har ödem och ont i lederna, vilket är vanliga symtom vid underfunktion, och jag har alltså flera släktingar med hypertyreos. Ändå ska jag harva på med en dos som inte gör någon skillnad i flera månader innan läkaren möjligen kan tänka sig att höja dosen liiiite. Under tiden går min tillvaro vidare med övervikt och energilöshet. Ibland blir jag j-ligt trött på vården.
Svar på tråden Fysiska orsaker till att man går upp i vikt?