• Anonym (Mia)
    Mon 22 Feb 2021 19:08
    566 visningar
    31 svar
    31
    566

    Barns rätt till åsikter om flytt?

    Jag har blivit erbjuden ett fantastiskt spännande jobb utomlands. Min elvaåriga dotter vill inte rycka upp sin tillvaro och flytta. Hur tungt väger hennes åsikter?

    (Ensam vårdnad, pappan bor också utomlands, hon skulle snarast få närmare till honom än idag).

  • Svar på tråden Barns rätt till åsikter om flytt?
  • Anonym (Mia) Trådstartaren
    Mon 22 Feb 2021 20:03
    #3

    Ja, klart det är en jättestor grej. Men också möjligheter, även för henne. Tanken är tre år, men möjlighet till ytterligare förlängning, eller så kan jag ju avbryta efter ett år. Hon pratar språket okej men skulle ju lära sig mer.

    Jag vet bara inte om jag ska diskutera med henne eller om hon är för liten. Hon lät mer positiv när jag nämnde att jag skulle få avsevärt högre lön, men jag vet inte om det var någon bra grej att locka med.

  • Anonym (Mia) Trådstartaren
    Mon 22 Feb 2021 20:49
    #6
    Anonym (Ensam med 3) skrev 2021-02-22 20:43:03 följande:

    Har ni bra socialt nätverk hemma?

    Vänner?

    Är hon social? Introvert? Har hon lätt för att lära känna nya människor?

    Lätt för skolarbetet?

    Jag hade vägt in allt sådant.

    Blir det en vinst för henne på sikt?


    Hon är social, har lätt för att träffa vänner och är duktig i skolan. Jag tror att det skulle bli en vinst på sikt ja. Men vill ju inte skapa ett trauma i känslig ålder, såå viktigt är inte jobbet.
  • Anonym (Mia) Trådstartaren
    Mon 22 Feb 2021 20:52
    #8
    Anonym (Biståndsarbetare) skrev 2021-02-22 20:44:34 följande:

    Hej ts!

    Jag jobbar i en branch där det är standard att flytta till nya länder med några års mellanrum. En hel del tar med sig sina barn. Barnen kan oftast inte språket i landet och har troligtvis inte varit där förrut. Barnen kan ibland gå i svensk utlandsskola, ibland i internationell. Inte sällan tvingas barnen byta skolsystem någon gång.

    Jag tror att de flesta i branchen håller med om att det är positivt för barnen att bo utomlands. De blir flerspråkiga och lär sig förstå att det finns olika sätt att vara och se på saker. De lär sig också att vara självständiga och att klara utmaningar och att finna sig i och anpassa sig till ovana situationer.

    Därmed inte sagt att det är lätt att flytta. Jag hör historier om hur små barn får svårt att sova eller kissar i sängen igen en period efter flytten. Större barn har lättare att sätta ord på känslor men saknar sina vänner och glömmer dem inte så fort. Och massa andra reaktioner. För det mesta verkar det bli bra efter några månader eller så.

    Vad jag vill ha sagt är att det finns massor av vinster med att flytta utomlands med din dotter, men att du nog ska räkna med att det tar en tid i början innan allt blir bra.

    Till din fråga så tycker jag inte att du ska involvera henne i beslutet. Det är ett alldeles för svårt beslut att lägga på en 11-åring. Berätta för henne hur det ligger till, och gör henne sen involverad i mindre beslut så att hon fortfarande får vara delaktig. Prata om och planera allt roligt ni ska göra i nya landet men var också beredd att lyssna på och stötta om hon uttrycker oro eller ledsamhet.

    Jag skulle inte erbjuda en plan B som att hon kan flytta hem igen om hon inte trivs. Det riskerar bara att skapa osäkerhet, Däremot kan ni gärna prata om hur hon ska kunna träffa släkt och vänner hemma. Ni kan tex planera redan nu för hemresa till jul och ni kan prata om att ni ska ha gästrum eller bäddsoffa för dem som vill hälsa på. Om hon har någon nära släkting så kan de kanske boka in ett besök inte så långt efter att ni flyttat. Du kan ge henne en mobil eller ipad om hon inte har redan som hon kan prata med sina vänner med. Bara några idéer.

    Hoppas att det går bra! Berätta gärna vilket land det är om du vill, blir nyfiken!


    Tack för ett bra svar. Det är ungefär så min magkänsla har sagt, utan att ha några erfarenheter av det.
  • Anonym (Mia) Trådstartaren
    Tue 23 Feb 2021 10:45
    #13
    +2
    Citronsaft skrev 2021-02-22 22:20:54 följande:

    Nej nej nej! Sånt får du hålla på med när ditt barn är vuxen. Din dotter bestämmer.


    Utifrån mig själv hade jag tyckt det varit jobbigare om mina föräldrar flyttat utomlands när jag var 18-20 och lämnat mig kvar liksom att göra etableringen till vuxenlivet utan deras stöd i bakgrunden (jag flyttade hemifrån när jag var 17, men åkte regelbundet "hem-hem" som vi kallade det).
Svar på tråden Barns rätt till åsikter om flytt?