• Hyllemor

    Barns rätt till åsikter om flytt?

    Att flytta utomlands kan vara kämpigt för ett barn. Det är ju inte bara att flytta från kompisar, utan även allt som är känt och greppbart i livet och dessutom måste man lära sig anamma en ny kultur och ett nytt språk.


    En sådan flytt tror jag inte blir bra om den är spontan och utan backupplaner, som barnet ska få ta del i. En backupplan kan vara att barnet vet att det finns möjlighet att bo hos släktingar ifall allt skiter sig, eller att veta att möjlighet till riksinternat finns från och med högstadiet eller i alla fall att barnet blir lovat att få gå gymnasiet i Sverige.

  • Hyllemor

    Det enda som kan bli negativt är ju att det kan sabba hennes skolgång. Att flytta till ett nytt land och ha undervisning på ett annat språk och kanske även på ett annat undervisningssätt kan ju sätta spår för livet, om det inte finns svensk skola i landet som ni ska flytta till. 


    Jag har ett par kompisar som är uppvuxna delvis utomlands med svenska föräldrar. De har haft lite svårt att anpassa sig när de senare kom tillbaka till Sverige, framför allt för att de har varit "halvspråkiga" på båda eller fler språk och därför halkat efter i skolan, både i det nya landet och sedan tillbaka i Sverige.

Svar på tråden Barns rätt till åsikter om flytt?