• Anonym (Bistå­ndsarb­etare)
    Mon 22 Feb 2021 20:44
    565 visningar
    31 svar
    +2
    31
    565

    Barns rätt till åsikter om flytt?

    Hej ts!

    Jag jobbar i en branch där det är standard att flytta till nya länder med några års mellanrum. En hel del tar med sig sina barn. Barnen kan oftast inte språket i landet och har troligtvis inte varit där förrut. Barnen kan ibland gå i svensk utlandsskola, ibland i internationell. Inte sällan tvingas barnen byta skolsystem någon gång.

    Jag tror att de flesta i branchen håller med om att det är positivt för barnen att bo utomlands. De blir flerspråkiga och lär sig förstå att det finns olika sätt att vara och se på saker. De lär sig också att vara självständiga och att klara utmaningar och att finna sig i och anpassa sig till ovana situationer.

    Därmed inte sagt att det är lätt att flytta. Jag hör historier om hur små barn får svårt att sova eller kissar i sängen igen en period efter flytten. Större barn har lättare att sätta ord på känslor men saknar sina vänner och glömmer dem inte så fort. Och massa andra reaktioner. För det mesta verkar det bli bra efter några månader eller så.

    Vad jag vill ha sagt är att det finns massor av vinster med att flytta utomlands med din dotter, men att du nog ska räkna med att det tar en tid i början innan allt blir bra.

    Till din fråga så tycker jag inte att du ska involvera henne i beslutet. Det är ett alldeles för svårt beslut att lägga på en 11-åring. Berätta för henne hur det ligger till, och gör henne sen involverad i mindre beslut så att hon fortfarande får vara delaktig. Prata om och planera allt roligt ni ska göra i nya landet men var också beredd att lyssna på och stötta om hon uttrycker oro eller ledsamhet.

    Jag skulle inte erbjuda en plan B som att hon kan flytta hem igen om hon inte trivs. Det riskerar bara att skapa osäkerhet, Däremot kan ni gärna prata om hur hon ska kunna träffa släkt och vänner hemma. Ni kan tex planera redan nu för hemresa till jul och ni kan prata om att ni ska ha gästrum eller bäddsoffa för dem som vill hälsa på. Om hon har någon nära släkting så kan de kanske boka in ett besök inte så långt efter att ni flyttat. Du kan ge henne en mobil eller ipad om hon inte har redan som hon kan prata med sina vänner med. Bara några idéer.

    Hoppas att det går bra! Berätta gärna vilket land det är om du vill, blir nyfiken!

Svar på tråden Barns rätt till åsikter om flytt?