Inlägg från: Jonnynilsson |Visa alla inlägg
  • Jonnynilsson

    Min sambo får mig att känna krav

    I det här fallet skal du nog se dig som en hyresgäst!

    En modell som jag vet bekanta använt sig av i liknande situation är att räkna ut vad man skulle ta in i hyra om man hyrde ut huset och utgå ifrån det. Man kan leta efter likande fastigheter på hyresmarknaden för att få en uppfattning.

    Varför då?
    Jo! Om du hyr ditt boende (till exempel en lägenhet) betalar du fastighetsbolagets amorteringar och räntor plus underhållskostnader och driftskostnader för värme och vatten. El brukar vara eget abonnemang och tillkommer.

    Du skall alltså vara med och dela på hela kostnaden. Annat vore konstigt.

    Eventuella förbättringar och inventeringar i fastigheten skall fastighetsägaren så för. Du skall inte betala för fasta installationer och inventarier som ingår i fastigheten.

    Nu tar jag inte hänsyn till betalningsförmåga. Det är en helt annan fråga.

  • Jonnynilsson
    Anonym (Kvinna) skrev 2021-02-23 08:52:30 följande:

    Jag hade inte hjälpt till.

    Då jag flyttade in i min sambos hus (som han köpt själv några år tidigare innan vi träffades) betalade jag ingenting på det. Det var han som hade valt det, inte jag. Däremot handlade jag all mat som vi åt hemma. Så det blev väl en 5-6000 som jag bidrog med till de löpande gemensamma kostnaderna. Han tjänade mer. Jag gjorde inget jobb på huset heller.

    beroende på hur er situation ser ut hade jag börjat svara något irriterande, typ om det är för dyrt så kan vi flytta till lägenhet varje gång han sa något om huset


    Jamen då betalde du ju hyra indirekt.
  • Jonnynilsson
    sextiotalist skrev 2021-02-23 08:45:11 följande:
    Väljer man att inte dela med sig av huset, vilket man kan ha fullt rimliga skäl till. Ingen värdering av detta val. Då får man även står för den större delen av kostnaderna. Ts kan flytta, då står mannen där med hela kostnaden själv.
    Så jag anser att man ska dela på driftkostnaden, en del av räntorna. Inget mer. Det går inte att jämföra med om man hade haft ett eget kontrakt. 
    Så du menar att TS skall bo mer eller mindre gratis?

    Driftskostnaden är oftast en mindre del av kostnaden för en fastighet. Räntor och amorteringar är oftast mycket högre om man inte haft sitt hus väldigt länge.

    Väldigt konstiga idéer folk har. Inte konstigt att det slutar med katastrof förr eller senare.

    Man skall hjälpas åt att dra de gemensamma utgifterna. Och i de gemensamma utgifter ingår väl rimligen även boendet?
  • Jonnynilsson
    sextiotalist skrev 2021-02-23 10:05:31 följande:
    Det skrev jag inte, absolut hjälpa till med driftkostnader, delar utav räntan (inte amortering, för det är ett sparande, inte en kostnad, även om det är en utgift). Som jag skrev, väljer man att stå som ensam ägare, då får man även stå för de tyngre kostnaderna. Det är ju ett val man gör. Inget fel med valet. 
    Man har ju också valet att dela fastigheten med sin sambo/make. 
    Vill man att ens sambo  ska vara med att investera, då får man också acceptera att avkastningen av investeringen ska vara sambon till godo.
    Vill man att sambon ska betala amorteringen, då är det inte mer rätt, att vid en separation, man betalar tillbaka amorteringen.
    Mycket konstigt. Man delar väl på boendekostnaden. Hade det varit en hyresrätt hade ingen reagerat på att TS betalar till fastighetsägarens amorteringar.

    Men nu när det är sambon som är fastighetsägare är det tydligen helt uppåt väggarna att bidra till kostnaden.

    Nu ger jag upp och låter de som vill leva som parasiter på andra göra det. Så länge ni är nöjda och glada. Just det ja. TS var inte glad och TS sambo var heller inte glad. Undrar varför? Nej det gör jag inte för jag vet varför.

    Over and out!
  • Jonnynilsson
    sextiotalist skrev 2021-02-23 10:39:38 följande:
    Jag är på den andra sidan. Äger tillsammans med mina syskon ett sommarhus. Det är endast vi som betalar för detta, inte våra partnerns. Trots att de får tillgång till detta sommarhus helt gratis.

    Hade jag varit husägare, så hade jag resonerat exakt likadant om jag valt att ha det som enskild egendom. 
    Så någon parasit är jag inte, då jag har samma tänk, oavsett om om jag var ägare eller ej ägare.
    Nu är du inne på något helt annat. Du har en med dina syskon samägd fastighet som inte är avsedd för ert gemensamma boende. Det är inte samma sak som för TS.

    Nice try!
  • Jonnynilsson
    Anonym (HSB) skrev 2021-02-23 10:54:24 följande:
    Sambons amorteringar är ju ett privat sparande som ts inte har del av. Att den som äger och hyr ut hyreslägenheter gör en vinst är ju en självklarhet, men en privatperson kanske inte ska sikta på att göra en vinst på sin sambo.
    Så att sambon skall straffas för att hen har valt en annan boendeform? Och TS skall glida in på en räkmacka och bo väldigt billigt?

    Spelar det egentligen någon roll om det är en fastighetsägare typ Vasakronan som gör vinst på sin fastighet eller TS sambo?

    Hur som helst får ju TS tak över huvudet.
  • Jonnynilsson
    Anonym (F) skrev 2021-02-23 14:33:19 följande:
    Jag förstår inte riktigt detta, jag betalar honom det han begärt av mig i månaden. Han har själv räknat ut vad han vill att jag betalar. Varför ska jag som inte äger huset ta ett lån på 60 000:- och skänka honom till en panna? Om det tar slut mellan oss så ska jag bara skänka honom dom pengarna. Då är han en utsugare, eller hur? Det ska väl vara rim och reson åt båda hållen eller?
    Nu har du inte läst vad jag skrivit, gör gärna det.

    Du skall inte betala för inventeringar och reparationer i fastigheten.

    Är ni glada med det upplägget ni har så är det ok. Men det verkar inte vara så eftersom du är här och skriver.
Svar på tråden Min sambo får mig att känna krav