• Anonym (Milor­i)
    Tue 23 Feb 2021 11:42
    14466 visningar
    584 svar
    -11 +3
    584
    14466

    Mycket Tabubelagt ämne varning

    Hej... vet att detta kan skapa starka reaktioner och vill inte stöta någon i sidan... men har alltid undrat över hur folk som genomgår massa ivf-behandlingar orkar/tänker.

    Som jag ser det är man generellt sett ganska gammal i Sverige när man börjar försöka skaffa barn. Rent biologiskt är ju det i många fall en omöjlighet och i många fall förknippat med ökade risker för missbildningar och svåra förlossningar. Faktum är att man inte är speciellt ung vid 30 men många tänker att de ska vänta till 35-40 typ.

    Många tänker på att de vill festa, resa, utbilda sig, köpa och renovera hus först osv osv och känner sig inte redo och väntar och väntar och väntar.

    Förutom de risker som finns, kostar detta samhället enormt mycket pengar, plus att barnen får växa upp med onödigt gamla föräldrar. Är själv sladdbarn och tycker det är sjukt jobbigt att mina föräldrar är så otroligt gamla och orkeslösa.

    Nu pratar jag inte om folk som börjar i god tid typ 25-årsåldern och inte kan få barn. De ska få hjälp tycker jag personligen. Är inte emot ivf så men känns som att många 40-åriga gamla par försöker och försöker med ivf utan att lyckas hur många gånger som helst liksom.

    Så min fråga är egentligen

    1) varför skaffar ni inte barn tidigare?

    2) har ni någon idé att måste vara med en rätt partner som är omöjlig att träffa i yngre år?

    3) hur tänker ni kring hälsoriskerna det innebär att skaffa barn så sent?

    4) anser ni att det är etiskt mot barnet att skaffa barn så sent i livet?

    5) anser ni att barn är en mänsklig rättighet?

    6) om ni ser till antalet barn som far illa idag och är föräldralösa - och är beredda att lägga hiskeliga belopp på ivf, varför kan ni inte lägga de pengarna på att omhänderta barn som faktiskt behöver det genom adoptioner istället för att försöka skapa någonting som är lönlöst och inte menat att bli?

    Har personligen själv 4 barn, skaffade första när jag fyllt 20. Jag är klar med barnafödande nu innan 30 års ålder. Har hög utbildning och körkort bil och ett fungerande äktenskap. Jag skaffade barn tidigt för att det var viktigt för mig med barn. Annars hade jag skitit i det. Hade definitivt inte försökt mig på massa svåra behandlingar i 40-årsåldern pga alla de anledningar som jag ställt i frågorna. Jag menar känns som att många i Sverige har svårt att acceptera sin biologiska ålders gång, att det ibland inte är meningen osv. Hur ser ni på detta? Hur tänker ni som håller på med ivf i sen ålder?

  • Svar på tråden Mycket Tabubelagt ämne varning
  • Anonym (Milor­i) Trådstartaren
    Tue 23 Feb 2021 13:01
    #41
    sextiotalist skrev 2021-02-23 12:48:29 följande:

    Just denna fetade mening säger allt. Gamla och orkeslösa. De enda orkeslösa 60-åringar jag känner är de som har svåra sjukdomar. Vi andra är rätt pigga. Och de som är orkeslösa och sjuka är väldigt få. Av någon slump så har de som jag känner som fått sjukdomar som gjort de begränsade, varit de som fick barn före 30. Inte för att det finns ett sammanhang, utan det är mer en slump.


    Ja det är just en slump. Sjukdomar och nedsatt ork kommer med åldern. Plus att man får kortare tid med sin familj ju längre man väntar.

    Ja om du tänker på hur levnadsstandarden såg ut k Sverige på den tiden - känns det skönt att veta att barn föddes fram tills morsan var 45 år, ärligt talat? Man var ju inte direkt som man är idag heller i motsvarande ålder.
  • sextio­talist
    Tue 23 Feb 2021 13:01
    #42
    +1

    Sedan är inte detta något tabubelagt ämne. Speciellt inte på familejliv och i media tjatas det om rätt mycket. 
    I säkert 20 år har de malt om detta och ändå visar det sig att många får sina barn på naturlig väg och dessutom friska barn och även det tredje och fjärde barnet (fast de hade fräckheten att börja efter 30, tvärtemot alla som tycker att det är fel). 
    Skulle nog säga att det är ett av de mest uttjatade ämnena här på FL. Speciellt är det de som blev föräldrar när de var betydligt yngre som drar upp detta gång på gång. Lite OT; men det var en ung mamma som seriöst trodde att om man var 40 så behövde man rullator

  • Anonym (Milor­i) Trådstartaren
    Tue 23 Feb 2021 13:03
    #43
    Anonym (I) skrev 2021-02-23 12:41:59 följande:

    Fast jo man blir visare med åren. Man har haft tid att se andras perspektiv tex, som du inte verkar klara av eftersom du kände behov att starta den här tråden.. 


    Jaha så att starta en tråd i ett forum är inte ett sätt för mig att lära mig förstå hur andra tänker? Vadå tid? Nej erfarenheter kommer inte av sig själva, de kommer när man lever och man ifrågasätter och skaffar sig erfarenhet på egen hand. En 30-åring kan ha mycket mer erfenheter än en 50-åring beroende på hur de levt.
  • Anonym (annie­)
    Tue 23 Feb 2021 13:07
    #44
    sextiotalist skrev 2021-02-23 12:43:05 följande:

    Det är din bild. Min bild är att många vill ha det tryggt, har rätt partner. Ingen av mina vänner lever upp din illusion. Vi har pluggat, etablerat oss på arbetsmarknaden, lekt av oss förvisso, några har gjort sina drömresor. Men nu när vi sitter här, kring 60, så är vi nöjda med våra val. Vi har fått de barn vi velat, haft det liv vi trivts med och våra barn verkar tycka att vi gjort bra val, eftersom de flesta väljer att gå samma väg, studera först, etablera sig och inte minst, att den andra föräldern är en som man kan tänka sig dela resten av sitt liv med. 


    ja, givetvis är det min bild. och det där är din bild. som sextiotalist. jag pratar om personer som är ca 30 år yngre och hur jag upplever att det ser ut idag.
  • Anonym (Fatta­r inte.)
    Tue 23 Feb 2021 13:08
    #45

    Frågeställningen är ju lite ställd som att alla har lätt att hitta en potentiell pappa i 20-års-åldern. Det stämmer ju inte.

    Sen förstår jag inte heller, många lever ju ca 80 år iaf numer. Skulle 40 år vara för lite att ha en förälder i livet? Det är klart att man önskar så många år som möjligt med sin familj men 40 år med någon som längtat så efter en att man genomgått en smärtsam IVF för att få en kan väl inte anses futtigt?

  • Tue 23 Feb 2021 13:08
    #46
    Anonym (Milori) skrev 2021-02-23 12:15:05 följande:

    Men herregud vad arg du verkar. Hur kan du dra den slutsatsen gällande hoppsanbarn från unga mammor kontra äldre mammor? Alla barn som föds bland inga är ju inte heller oplanerade, det är precis det jag menar. Finns ju ingen magisk åldergräns där alla problem eller mindre bra sidor hos en människa försvinner utan har man problem har man ju ofta dem hela livet.

    Ivf kostar samhället mycket pengar och även de komplikationer som ofta tillstöter med stigande ålder. Så det är en angelägenhet för alla. Dessutom finns ingenting som säger att de barnen är en investering det beror på rent krasst hur barnet utvecklar sig ju? Står för alla barns lika värde.

    Varför är inte en adoption något man kan göra istället för att gång efter annan försöka få till en graviditet som inte lyckas? Vissa är ju till och med beredda att ta till äggdonation. Varför inte då adoptera istället? Mycket kortare process, ett redan befintligt barn får möjlighet till trygghet och till mycket lägre kostnad.


    Du har verkligen ingen aning om hur svårt det är att få adoptera och hur enormt lång tid det tar uppenbarligen...ansöker du om adoption när du är 36 kan du mycket väl ha hunnit bli för gammal för att längre få adoptera när processen är klar.

    Jag är inte arg men stör mig sjukt mycket på folk som på helt obefogade och okunniga grunder sitter och sprider icke verklighetsförankrade osanningar och tycker att de är duktiga trots att de bara är korkade..
  • Anonym (Milor­i) Trådstartaren
    Tue 23 Feb 2021 13:08
    #46
    sextiotalist skrev 2021-02-23 13:01:27 följande:

    Sedan är inte detta något tabubelagt ämne. Speciellt inte på familejliv och i media tjatas det om rätt mycket. 

    I säkert 20 år har de malt om detta och ändå visar det sig att många får sina barn på naturlig väg och dessutom friska barn och även det tredje och fjärde barnet (fast de hade fräckheten att börja efter 30, tvärtemot alla som tycker att det är fel). 

    Skulle nog säga att det är ett av de mest uttjatade ämnena här på FL. Speciellt är det de som blev föräldrar när de var betydligt yngre som drar upp detta gång på gång. Lite OT; men det var en ung mamma som seriöst trodde att om man var 40 så behövde man rullator


    Har aldrig läst en tråd om det utan mer om att 40-åringar pratar om ivf och om alla hormonsalvor och krämer och UL och missfall och behandlingar och ägglossningstester osv osv. Annars hade jag naturligtvis inte startat en tråd om jag sett det. Hänger rätt mycket här. Okej hoppas du sa till den unga mamman på skarpen att så är oftast inte fallet :-P

    Undrar hur man tänker när man vill ha barn och väntar halva livet och sedan behöver hålla på med alla dessa grejer år efter år. Har fått en del svar på det.
  • Tue 23 Feb 2021 13:09
    #47
    Anonym (Milori) skrev 2021-02-23 12:30:27 följande:

    Jo är medveten om det med stulen identitet har själv följt det. Jo men även risken för psykiska sjukdomar ökar förutom kromosomfel, riskfyllda förlossningar, diabetes osv. Risken för sjukdom hos föräldern ökar ju naturligt med åldern och kan ju sätta barnen i en situation där de tidigt tvingas ta hand om sina föräldrar, de kanske aldrig komma att få hjälp med eventuella barnbarn eller att energin helt enkelt inte finns där. Det är ju snarare regel än undantag vid en viss ålder och inte homogent för just min familj som jag tog upp som exempel. Det vet ju alla.

    Nej men frågar för jag inte kan relatera alls till så gamla som håller på försöka. Därför jag frågar det är fritt om man vill svara ok. Jag undrar varför det är så vanligt i det här landet att se på livet på det här sättet som om det aldrig tar slut, som om man är ung när man är 40, som om man har rätt till massa saker och blir förbannad när allt inte går att kontrollera.


    Varför drar du upp adoption då om du känner till hur korrupt det är? Märkligt.

    Risken för psykiska sjukdomar ökar främst när mannen är äldre, och då från låg, till något mindre låg risk o.s.v.

    Men hur sjuka tror du 55-60-åringar är i dagens Sverige, att 20-åringar ofta tvingas ta hand om dem? Och att ta hand om barnbarn klarar många upp i högre åldrar, om de vill, vilket många inte vill alldeles oavsett ålder... Man kan ju inte skaffa barn tidigt för att KANSKE vara en pigg mormor/farmor. De egna barnen kanske inte ens vill ha barn.

    Sedan när du driver på om kostnaden och alla dessa 40+are som försöker: de flesta regioner (alla?) har dels en övre åldersgräns, samt "bara" 1-3 betalda försök genom regionen (och ev. syskonförsök får föräldrarna stå för själva). De som fortsätter försök efter försök efter försök bekostar det själva.
  • Tue 23 Feb 2021 13:11
    #48
    Anonym (Milori) skrev 2021-02-23 12:57:31 följande:

    Du behöver inte vara nedlåtande, 40 är ungefär halva livet rent biologiskt och enligt mig sent att skaffa barn. Så ja i den frågan känner jag mig redan gammal och klar. Umgås främst med 50-åringar och lägger ingen värdering i det. Enligt mig går inte mognad och numerisk ålder alltid hand i hand.

    Det där med frontalloberna har jag läst gäller män och att det är vid 26 års ålder. Okej så man är alltså lika pigg vid 60 som vid 30? Varför inte skaffa barn vid 60 då? Nä ska jag vara personlig så känner jag mig inte förfördelad mina syskon däremot var uppväxten inte bra av andra anledningar. Men faktum kvarstår att man blir gaggig generellt i en viss ålder och att man oavsett får mindre tid och ork med barn och barnbarn. Om man ska gå på ditt hjärnlobsresonemang borde man ju då inte heller få ha körkort innan den åldern heller.


    Nej precis, jag tror ju inte att man ska begränsa folk baserat på generell biologi utan att titta på varje enskild person och ha respekt för att alla vuxna lever sina egna liv och öva sig på att förstå att allas liv ser olika ut, det behöver inte vara ett problem om det inte visar sig vara det. En del är bristfälliga föräldrar vid 20, en del vid 30 och en del vid 40. Somliga är också jättedåliga morföräldrar / farföräldrar vid 60, eftersom de absolut inte är klara med sina egna vuxna egentidsliv efter barnen, och somliga är jättedåliga vid 80 pga sjukdom eller orkeslöshet. Osv osv i evighet.

    Du är själv väldigt nedlåtande i din ton mot de som går igenom den redan enormt skambelagda och tärande processen ivf, så lite kan du nog tåla.

    Anledningen till att ?man? inte skaffar barn vid 60 är väl i de flesta fall att det är omöjligt, även med ivf? Men det finns ju en viss mängd män som kan och gör det, och som såklart får ta med i kalkylen att de kommer vara mycket gamla på barnets student. Och så får väl dom ta ett eget ställningstagande till om det är värt det, precis som den som blir med barn vid 17 års ålder får ta ställning till en annan uppsättning konsekvenser.

    Lev och låt leva. På det sätt folk själva är villiga att leva med.
  • Anonym (Fatta­r inte.)
    Tue 23 Feb 2021 13:12
    #49
    Anonym (Milori) skrev 2021-02-23 13:08:11 följande:

    Har aldrig läst en tråd om det utan mer om att 40-åringar pratar om ivf och om alla hormonsalvor och krämer och UL och missfall och behandlingar och ägglossningstester osv osv. Annars hade jag naturligtvis inte startat en tråd om jag sett det. Hänger rätt mycket här. Okej hoppas du sa till den unga mamman på skarpen att så är oftast inte fallet :-P

    Undrar hur man tänker när man vill ha barn och väntar halva livet och sedan behöver hålla på med alla dessa grejer år efter år. Har fått en del svar på det.


    Tånker du att det vore bättre att de skaffade barn själva tidigare? Alla sitter ju inte med en parter och väntar i 15 år tills de närmar sig 40?

    Om alternativet är att skaffa på egen hand som yngre eller försöka som äldre om man då träffat någon man känner så starkt för - varför är det senare sämre i dina ögon?
Svar på tråden Mycket Tabubelagt ämne varning