• Anonym (Jag1)

    Betala rättvist för allting %

    Hallå

    Jag och min kille ska flytta ihop och pratade lite om ekonomi och hur vi ska dela på allt. Han tjänar bra mycket mer än mig så om vi räknar att vi betalar % lika mycket utifrån våran egna lön så blir det rättvist.

    Men han har en son och betalar för hans privatlektioner i diverse saker samt underhåll till sitt ex. I och med detta så tycker han att han ska räkna bort dessa först eftersom han är tvungen att betala för det och inget han kan välja bort även om han ville. Och vad han har kvar sen ska vi räkna % på. Är detta ok? Är det såhär det går till?

    Jag känner att jag indirekt då betalar för hans son eftersom jag då får betala mer när han har mindre lön att utgå från.... han säger att ja hade du haft något du var tvungen att betala så hade det varit så för dig också att vi räknar bort det. Vad säger jag??

  • Svar på tråden Betala rättvist för allting %
  • Anonym (Okomplicerat)

    Enklast är väl att ni delar lika på alla gemensamma kostnader, och så står han ensam för sitt barns.

  • Anonym (Tryff)

    Vi gör så att vi betalar till ett gemensamt konto, procentuellt efter inkomst. För de gemensamma pengarna köper vi sånt vi har tillsammans: barnkläder, mat, däckbyte, diskmedel mm. Allt övrigt betalar vi var och en för sig. Barnet är hans och med vårt upplägg skulle det innebära att det är hans utgift.

    Vill också säga hur himla smarta ni är som beslutar om sånt här INNAN ni flyttar ihop. Man ser så många trådar hör på fl där folk flyttat ihop och SEN inser att de har olika syn på ekonomin. Att ni pratar om det här nu bådar gott inför framtiden.

    Om du ska vara med och betala för barnet bör du också få vara med och bestämma vad barnet har för fritidsaktiviteter.

  • Anonym (X)

    Ni har inte ens flyttat ihop och är redan oense om hur ni ska dela på kostnaderna ...

    Det ringer ingen varningsklocka någonstans?

    Rent krasst så betalar han för sitt barn. Du betalar inte. Det vore det normala och vettiga men där är ju inte ni två.

  • Anonym (J)

    Ni kan säkert också betala 50 - 50 % om du föredrar det alternativet.

  • Anonym (Madde)

    Förstår inte varför TS gnäller om att hon inte vill bidra till barnet när hon samtidigt vill leva på sin killa. Ska han betala större del för det gemensamma för att hon ?valt? att tjäna mindre men hon vill inte bidra till barnet han valt att skaffa.

    Tycker bara det finns två alternativ:

    1. Dela gemensamma kostnader 50% var, sedan betalar sitt eget själv oavsett vad man tjänar

    2. Lägg ihop alla pengar och betala alla kostnader gemensamt, dela på det som blir över och ha som egna pengar. Barnets kostnader ingår i de gemensamma.

  • Anonym (Fet)

    Det finns inget rätt och fel.

    Han hade kunnat anse att ni ska betala hälften var av alla era kostnader. Alltså inte procentuellt på lönen, och sedan betalar han själv för det som rör barnet.

    Jag förstår att du inte vill betala för hans barn, men samtidigt får du tänka på att han faktiskt betalar för dig med sin lön om ni nu väljer att betala olika mycket beroende på skillnaden i lön.

  • Anonym (J)
    t1000 skrev 2021-02-24 03:06:24 följande:

    Han kunde ha väljare bort att betala för sin son om han inte hade legat med sones mamma.

    Det är livstilsval han har gjort. Precis som någon som skaffar en häst eller hund. Inte tusan förväntas man betala för ens partners häst när man flyttar ihop.

    Vägra betala för hans unge säger jag.


    Varför ska han betala för TS livsval då som resulterar i att hon tjänar mindre?
  • Anonym (Kek)

    De som argumenterar att barnet var ett livsval osv. Borde inte val av utbildning och arbete då också vara livsval? I sådana fall borde ni väl rakt av splitta allt 50/50? Med ett gemensamt konto för alla utgifter och sen lika mängd fickpengar var.

    Säger inte att det är en bra lösning heller. Men vill bara belysa att det är rätt osunt att argumentera att det är ett "livsstilsval att någon gång legat med barnets mor" medans val av arbete (och därmed lön) inte skulle vara ett livsstilsval. :/

  • Anonym (F)

    Jag har ingen aning om hur mycket pengar min man har lagt på sina elitsatsande barn genom åren. Skulle inte falla mig in att ha en åsikt om det heller, det ingick i paketet. Tvärtom har det varit att följa dem.

  • Limeblad
    Anonym (Kek) skrev 2021-02-24 08:09:15 följande:

    De som argumenterar att barnet var ett livsval osv. Borde inte val av utbildning och arbete då också vara livsval? I sådana fall borde ni väl rakt av splitta allt 50/50? Med ett gemensamt konto för alla utgifter och sen lika mängd fickpengar var.

    Säger inte att det är en bra lösning heller. Men vill bara belysa att det är rätt osunt att argumentera att det är ett "livsstilsval att någon gång legat med barnets mor" medans val av arbete (och därmed lön) inte skulle vara ett livsstilsval. :/


    Håller med. Val av yrke och därmed inkomst är lika mycket livsstilsval.

    Antingen hade jag delat 50/50 (så har vi, trots olika löner. Vet inte riktigt vad min man får ut efter skatt men jag tror det kan vara åt 40/60) eller procentuellt utifrån lön efter skatt. Det senare tycker jag att den som tjänar mest och som förlorar på upplägget har mest att säga till om. I och med att den som tjänar mest i detta fall inte vill det men kan kompromissa och räkna bort barnkostnader tycker jag det är ett helt okej upplägg. Med det sagt så måste båda ju ändå anpassa sina (gemensamma) utgifter efter den med minst inkomster så att den personen inte får det svårt ekonomiskt och båda kan ha samma levnadsstandard. Ni kan ju räkna på vad vinsten blir av att flytta ihop. Oavsett upplägg borde ni tjäna på att flytta ihop.
Svar på tråden Betala rättvist för allting %