MsM84 skrev 2021-02-25 08:28:18 följande:
Vi är två vuxna som äter all mat hemma, och två förskolebarn, varav ett med blöjor. Vi lägger nånstans 8-9000 i mataffärer en vanlig månad. Vi prioriterar att äta mycket grönsaker, ordentligt med protein, använda vettiga råvaror men även prismedvetet. Under pandemin har vi börjat handla med avhämtning eller hemkörning vilket minskat köpen på extrapris, men har ändå en kostnadsmedvetenhet. Dock väljer vi vissa lyxigare grejer - min man älskar jazz-äpplen som kostar ca 45 kr/kg, jättedyra men då han annars väljer att äta sämre saker är det en naturlig prioritering för oss. Samt köper inte korv med lägre kötthalt odyl. Har tyckt att vi ligger högt, men sen jag kollade Konsumentverket som menar att vi borde ligga på ca 7500 i ren mat har jag inga problem längre. Vi skulle kunna spara flera tusen om vi la mer tid på att baka, göra veg, äta mer pasta/ris/bönor/linser men vi väljer att lägga pengar på mat.
Jag har alltid tyckt att konsumentverkets beräkning ligger relativt högt. Vi snålar inte, men kommer ändå aldrig upp i deras summor. Och då köper vi ändå det mesta ekologiskt och väljer oftast inte lågprismärken. Istället gör vi som du beskriver längst ner i ditt inlägg (fast minus massa pasta o ris). Vi köper mat som är billig även när den har bra kvalitet. (Det här inlägget är tänkt som tips till TS, ni gör så klart era matval som ni vill!
)