• stor grön drake

    Hur mycket kostar din mens varje år?

    Just nu pågår där jag bor en debatt om avgiftsfria mensskydd för livmoderinnehavare. En av debattörerna har framfört att eftersom det bara kostar 90kr per år att ha mens, tyckte han att menstruerande personer gott klarade av den kostnaden själva.

    En får tycka som en vill i sakfrågan, men jag undrar, finns det någon som klarar sig på 90kr/år? I kostnad för mens ingår (i min tankevärld) sanitetsprodukter, smärtstillande vid mensvärk, läkemedel för reglerande av menscykel/riklig blödning mm, men jag tänker att det blir svårt att få en bild eftersom det varierar så mycket, så jag tänker att i omröstningen svarar ni på hur mycket bindor, tamponger, menskopp, tygbindor, trosskydd mm kostar er på ett år.

    Sen får ni väldigt gärna berätta totalkostnaden för allt i kommentarerna. Jag har själv vänner som alltid måste ha extra trosor och leggins i väskan vid mens, vänner som har så riklig blödning att de inte kan sköta sitt arbete 1-2 dagar varje månad, men även vänner som faktiskt tror sig kunna klara 90kronors-gränsen om de skulle välja billigare produkter än de i nuläget väljer att köpa. Jag hör själv till dem som behöv reglera mensen med läkemedel och det är ju kostnader som är direkt kopplade till mens.

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Hur mycket kostar din mens varje år?
  • Anonym (Henologen)
    korngryn skrev 2021-02-24 20:17:07 följande:
    Behöver och behöver, de _behöver_ inte rakgrejer om man ska vara riktigt petig. De kan låta skägget växa också. Så det är inte helt jämförbart. Men jag förstår din poäng.
    Men om man ska jämföra så har män klart högre matkostnad. Det är dyrare att vara man.
  • Anonym (M)
    Anonym (Henologen) skrev 2021-02-24 22:57:15 följande:

    Men om man ska jämföra så har män klart högre matkostnad. Det är dyrare att vara man.


    Ja, män behöver äta mer och den kostnaden överstiger som sagt kostnaden för mens, men det verkar inte så viktigt...
  • Anonym (Mycket mer)

    Min menscykel har det senaste halvåret blivit 24 dagar (förklimakterium, är 45 år?). Det blir mens 15 ggr på ett år. Hur riklig den är varierar mycket. Det senaste året har jag varit hemma och då går det inte åt lika många bindor som när man jobbar och är mycket på vift, men svarar som när det är som vanligt. Tippar  på ca 70 kr/gång. Inser att det med 15 ggr per år blir över 1000 kr, men jag valde det nästhögsta alternativet. Då köper jag alltid bindor när de är på stor rabatt och köper för flera månader då. Det har ju den som har ont om pengar tyvärr inte möjlighet till. Inte heller de som bor i glesbygd med bara en affär eller typ två små.

  • Anonym (Orättviiiiiist)
    Anonym (M) skrev 2021-02-24 23:14:54 följande:

    Ja, män behöver äta mer och den kostnaden överstiger som sagt kostnaden för mens, men det verkar inte så viktigt...


    Eller hur!

    Jag blir dessutom inte lika lätt full som min fru så när vi super måste jag dricka mer. Och alkohol är ju dyrt. Det ska vara millimeterrättvisa så staten måste införa lägre alkoholskatt på manliga drycker som t ex whiskey, mörk öl och brännvin. Eller höja på rosé och andra melodifestivaldrycker.

    Ja, detta måste vara det enda rätta.
  • Anonym ("billigt")

    Jag använder runt 1-2 paket bindor i månaden och det blir även lite annat direkt kopplat till mens, såsom extra tvätt, lite annan typ av kläder som passar bättre etc. för att kunna leva "bekvämt".

    Jag tillhör inte dem som ser att vuxna människor behöver subventionerade mensskydd för den vanliga blödningen. Det är en levnadskostnad precis som allt annat.

    Jag blir faktiskt provocerad av att det tas upp som förslag på hur man kan förbättra kvinnors livssituation. Självklart är det ett problem för fattiga människor med mens. Men i dessa grupper är det också problem med medicin, mat, transport och ALLT annat som kostar.

    I detta sammanhang är just mensskydd en liten kostnad och jag är inte emot att man försöker lösa detta problem för dessa kvinnor. Men personligen hade jag tyckt att det var pinsamt att ha subventionerade mensskydd på min "vanliga lön" medan vissa andra hade behövt den 100-lappen till mat!

  • Anonym (20-25 kr/ar)

    Jag anvander tygbindor och har sa gjort i over 15 ar. Tygbindor haller lange, sa slar man ut kostnaden pa ett startkit over 10-15 ar kan det bli sa lite som 35 kr/ar (tror t o m mina var annu billigare pa den tiden det begav sig).

    Just nu kostar ett startkit pa Imse Vimse 525kr, vilket blir 52,5kr/ar utslaget pa 10 ar och 35kr/ar utslaget pa 15 ar.
    imsevimse.se/produkt/startpaket-med-tygbindor/

    Sen kanske man koper nagra till, att ha liggande som reserv i vaskan eller pa jobbet. Ett 3-pack kostar 139kr just nu pa apotea, sa lagger man till kostnaden for reservbindorna blir det 66,4kr/ar pa 10 ar och 44,2kr/ar pa 15 ar. 
    www.apotea.se/dambinda-dag-natur-3-st

    Da mina bindor var billigare gissar jag att min kostnad just nu ligger pa 20-25 kr/ar. Jag har lyckligtvis inga extra kostnader for lakemedel/varktabletter.

  • nernu

    Det blir väldigt knepigt. En storväxt man behöver betala mer för mat än en liten kvinna. Är det rättvist? Någon som fötts med någon sjukdom kommer få en massa kostnader kring det. Är det rättvist?

  • Anonym (Orättviiiiiist)
    nernu skrev 2021-02-25 10:13:13 följande:

    Det blir väldigt knepigt. En storväxt man behöver betala mer för mat än en liten kvinna. Är det rättvist? Någon som fötts med någon sjukdom kommer få en massa kostnader kring det. Är det rättvist?


    För att inte nämna alla oss som är kött- och bilintresserade. Det är jäkligt dyrt med en schysst tysk premiumkärra när man ska åka och handla hängmörad oxfilé. Mycket billigare att vara vegan, rösta på MP och köra cykelvagn full med rotfrukter.
  • Anonym (Lassie)

    Jag gillar när det finns gratis mensskydd på skolor. Då kan döttrar till slarviga föräldrar alltid gå i skolan utan oro. Det är viktigt.

    Och det förenklar också för tankspridda tjejer som glömmer ta med skydd. Faktiskt också viktigt. Jag tänker på de som får mens som 9-10-åringar men också de som helt enkelt bara har svårt att komma ihåg. Det är inte så lätt alltid.

  • Glinda från Oz

    Det heter kvinnor eller tjejer! Jag vägrar bli reducerad till ett organ. 


    Min menskopp kostade 100 kronor och är i skrivande stund tre år gammal. 33 kronor/år alltså. Värktabletter är dyrare, runt 500 kronor per år kanske (jag tar både receptbelagda och receptfria tabletter) 

    Det är typiskt svenskt att tycka att staten ska stå för allt. Män äter mer så i så fall borde de få matbidrag. 

Svar på tråden Hur mycket kostar din mens varje år?