• Anonym (Ts)

    Elakt att tjata på man om sterilisering?

    Vi är snart 40 och har bestämt att inte skaffa fler barn, har 3 redan. Jag är efter en hormonbehandling i tonåren överkänslig mot hormoner, har trots detta testat det mesta i hormonväg när det gäller preventivmedel, har även testat kopparspiral men fick en infektion, har nu testat igen med kopparspiral.

    Vi har pratat om att mannen ska sterilisera sig men nu när det väl gäller så vågar han typ inte, har inte fått nån förklaring mer än att det känns läskigt, och det kan det såklart göra.

    Jag tycker han ändå kan göra det, han vill ju inte få fler barn och ingreppet är ju mindre för en man än en kvinna.

    Mina argument är ju att jag i flera år kämpat med preventivmedel, fött tre barn med allt vad det innebär.

    Fattar såklart att jag inte kan tvinga honom men är det taskigt att jag tar upp diskussion om igen.

    Intressant att höra vad ni tycker, och om ni är man el kvinna.

  • Svar på tråden Elakt att tjata på man om sterilisering?
  • Anonym (Jullan)
    Anonym (ABC) skrev 2021-02-24 20:08:37 följande:

    Jag tycker generellt inte att man ska övertyga någon annan att sterilisera sig utan att det ska vara ens egna beslut. 

    Då vi är klara med barn och jag inte vill använda preventivmedel så frågade jag min man om han kunde tänka sig att sterilisera sig och han sa nej. 

    Jag funderade på saken och någon månad senare så sa jag till honom att jag tänkte sterilisera mig. Ingenting han bett om och om han hade gjort det så hade jag nog satt mig på tvären och tyckt att om han vill att någon ska sterilisera sig så får han göra det själv. För det är precis som en abort ett beslut som jag tycker ska tas av den som gör det. 

    Han frågade mig däremot väldigt många gånger om jag verkligen var säker, visste riskerna och hade läst på om biverkningar. Allt för att säkerställa att det var något jag gjorde för att jag ville, inte att det var något jag gjorde för hans skull för att han inte ville. 

    Jag förstår din känsla av att du redan fått ta allt ansvar för preventivmedel och nu tycker att det är hans tur. Men samtidigt så måste ändå den personen det gäller få ta sina egna beslut. Min man var helt enkelt väldigt rädd för biverkningar vilket jag inte var och därför var det lättare för mig att ta beslutet än för honom. 


    Vi har landat i precis samma beslut. För oss är det dock så att ingen av oss vill ha fler barn, men min kropp klarar inte att bära fler barn. Han vill inte sterilisera sig. Jag tål inte hormoner. Lösningen är helt enkelt att jag steriliserar mig. Ingreppet är förvisso större, men så fasligt är det inte.

    Skulle min man ha tjatat på mig om ingreppet, hade jag tappat all respekt för honom och lämnat relationen. Det här var ett gemensamt beslut ut efter de förutsättningar som fanns.
  • Dennadagdettaårdennastund

    Nej! Han äger sin kropp och ska aldrig göra nåt mot sin vilja. Antar att du födde barn av vilja och då är det inte jämförbart. Jag skulle heller aldrig sterilisera mig. Varken som man eller kvinna. Så totalt onödigt med ett permanent ingrepp. Saker och ting kan förändras, ni gör slut, han hittar nån yngre som vill? Hur som du har inte rätt att bestämma över honom, herregud hur dominant är du? Hoppas verkligen inte han övertalas av dig. Det är ingen tävling i vem som ska vinna...

  • Brumma

    Ja, jag tycker det är elakt att tjata om det.

    Jag är kvinna och jag och min man skall inte ha fler barn. Antingen steriliserar han sig eller jag - det är inte ett speciellt stort ingrepp för kvinnor heller längre, man kan återgå till arbete dagen efter.

    Tycker inte det är jämförbart med att du fött barn och tagit preventivmedel. Att medvetet försöka påverka någon att sterilisera sig , någon som uppenbarligen inte vill, är jämförbart med att medvetet påverka för abort/inte abort mot kvinnans vilja.

    HANS kropp, liksom det är DIN kropp att besluta om gällande graviditet och preventivmedel.

    Vill inte han göra det, och om du inte heller vill - avstå sex eller använd hormonfria preventivmedel.

  • Jemp
    Anonym (Ts) skrev 2021-02-24 18:12:08 följande:

    Såklart vet jag att det går använda kondom, men vi är ju i en relation där man ger och tar, jag tycker att jag gjort en hel del för oss och att han kunde göra detta. Jag fattar att det känns läskigt men tycker ändå han kunde göra det. Han kan inte använda vanliga kondomer så då får vi beställa andra, finns inte att köpa de på alla ställen har vi märkt, blir dyrt och vi kör hellre utan båda två, men det ökar ju risken och det är tråkigt att alltid avbryta och det är ju inte heller säkert. Jag tycker lite det är hans tur, fattar inte varför inte det räknas som ett argument?


    För att det är ett i princip permanent ingrepp i hans kropp.
  • Politisktinkorrekt

    Min man blev förskräckt när jag föreslog sterilisering på honom så då gjorde jag det istället. Jag ville inte käka hormoner längre och kopparspiral funkar inte på mig. Så jag fixade det själv, är inte så avancerat med kvinnlig sterilisering heller.

  • Anonym (Fundering?)

    Jag har inte läst allt men har du funderat på att sterilisera dig själv? Jag vill inte ha fler barn under några som helst omständigheter och sterilisera mig som 26 åring, det bästa beslut jag tagit, för jag vet att jag kan inte bli gravid, jag har tagit ansvar för mig själv och min kropp istället för att låta det ansvaret ligga på någon annan.

    Hade jag väntat på min man så hade det fortfarande inte hänt, han säger att han inte vill ha fler barn men jag kommer aldrig att ta det ansvaret åt honom, om vi går skilda vägar så kanske gdet låter helt annorlunda om han träffar en ny och vill ha barn ("mitt ex tvingade mig").

    Ja, det är ett större ingrepp på en kvinna och kan inte ångra, men är du säker på din sak så gör det själv ??

  • Anonym (J)
    Anonym (Nej) skrev 2021-02-24 18:01:27 följande:

    Om män vägrar att sterilisera sig,så ska dom inte heller tjata en kvinna till abort.Det ska vara jämställd på det viset.Vill man inte ta ansvar för sitt sexliv ,så får männen helt enkelt ta konsekvenser av detta!


    Absolut , men detta funkar bara om kvinnan vill ha flera barn.

    Är de överens om att de vill inte ha flera barn då måste de komma överens om hur de skyddar sig / vem steriliserar sig.

    Men ingen borde tvinga /tjata/pressa någon annan till abort eller sterilisering.
  • Anonym (Näcken)

    Min fru vill samma sak, "vi ska ju ändå inte ha några fler barn". Men för mig känns det inte bra. Jag kör hellre med kondom de år som behövs.

  • Tomelilla15
    Anonym (ABC) skrev 2021-02-24 20:10:23 följande:

    Jag menar såklart inte att du ska ta ansvaret och sterilisera dig bara för att han inte gör det. Ville bara förmedla att du inte kan tjata på honom att göra det. 

    Vad som däremot är helt rimligt är att du slutar med p-medel och ger honom ansvaret genom att han får börja använda kondom. Det kanske får honom att själv börja fundera och på egen hand komma fram till beslutet att sterilisera sig. 


    Det kan ju låta som en enkel sak att bara säga det till mannen att han får ta ansvar och använda kondom. Men då kanske man helt bortser från sina egna behov. Sex ska vara både skönt och på ett sätt man vill ha det och då kan ju kondom vara negativt för en själv. Man kan ju tycka att man ska slippa ha kondom efter lång tid ihop och barn osv. Kondom behöver därför inte ens vara ett vettigt alternativ. Det är ju detta som är så svårt. Ibland finns bara dåliga alternativ (kondom resten av fertila livet, hormoner man inte vill ta, avbrutet och ständig rädsla för graviditet, sterilisering av kvinnan som är stort ingrepp, avstå sex eller då motvillig sterilisering av mannen trots att det är snabbt smidigt och nästan riskfritt) men där man kan tycka att mannens sterilisering är det minst dåliga.
Svar på tråden Elakt att tjata på man om sterilisering?