• Anonym (Mi)

    Moraliskt rätt eller fel?

    Så här är det, när någon dör görs bouppteckning och efterlevande maka/make ärver, finns det särkulls barn får dom ut sin del på en gång, gemensamma barn får vänta tills bägge föräldrarna är borta.

    Finns det inga barn när bägge dör ärver barnbarn om det finns, alltså i nedåtstigande led.

    Har man aldrig fått några barn ärver föräldrar om dom finns i livet annars syskon.
    Är även syskonen avlidna ärver syskonbarnen dvs du. Har du inga syskon? Finns det andra syskonbarn? dvs kusiner till dig? 
    Om inte testamente finns ska ni i så fall dela lika. 
    Men det bara barn och barnbarn man inte kan välja bort arv för men kan skriva att dom bara ska sin arvslott dvs hälften av sin del.

    Annars kan man skriva testamente och välja själv vem man vill ska ärva en.
    Så du skulle ärva din släkting  även utan testamente men släktingen kan alltså skriva testamente och ge sitt arv enbart till dig om du har t ex kusiner.

    Däremot kan inte din släkting testamentera bort sin mans del, hon får fritt spendera pengar osv, sälja hus och leva upp pengarna men finns det tillgångar kvar kan dom ha rätt till hans del av kvarlåtenskapen speciellt om tavlorna så uppenbart var hans.
    Både du och dom kan ta kontakt med jurist för att lösa detta. 

    Utan testamente har dom och du arvsrätt som syskonbarn det är som sagt inte säkert att hon får ge bort tavlorna till dig, hon kan som sagt testamentera bort sin del och inte hans.

    Det bästa är som sagt att låta jurist se över detta.

  • Anonym (Mi)

    Jag måste tillägga att allt beror på hur testamentet är utformat.
    När makar som inte har barn skriver ett testamente kan dom göra det på olika sätt.
    Har din släkting och hennes man skrivit testamente om vad som ska ske nä någon av dom gått bort eller är det bara din släkting som har skrivit testamente?

    Har dom skrivit ett gemensamt testamente, de vanliga är ett den efterlevande makan/maken får fritt förfogande rätt dvs spendera pengarna hur man vill men ej testamentera bort den bortgångnes del.

    För att det ska fungera att din släkting kan testamentera bort allt till dig dvs även hennes makes del krävs det att dom skrivit att efterlevande make/maka ska ärva med full förfogande rätt och får då även testamentera bort den tidigare bortgångnes del annars ärver den första bortgångnes släktingar sin del och den sista bortgångnes släktingar sin del.

    Du måste kolla upp vad för slags testamente som finns.

    Det är egentligen ganska naturligt i de flesta fall.
    Om ett par är gifta så ska det ju inte vara så att bara den siste makan/makens släktingar får ärva.
    Bägge vill ju ofta att ens släktingar ska ärva och den som dör först kanske inte vill att makens/makans släktingar ska få allt. 
    Sen kan det ju vara så i vissa fall att man bara vill att en släkting ska ärva och då kan man ju skriva testamente.

    Vet man om Edvin inte ville att hans syskonbarn skulle ärva utan att allt skulle gå till Bedas syskon barn dvs du?

    Det borde dom ha skrivit i testamente i så fall eller som sagt att dom skrivit att den överlevande i så fall skulle ha full förfogande rätt.
    Man måste ju se till vad bägge ville.

    Det kan vara så att du kan få ärva allt men vänd dig till jurist för att se vad som gäller i ditt fall och hur testamentet är skrivet.

  • Anonym (Mi)

    Men då så, finns det två testamenten, ett mellan Edvin och Beda där det står att dom ärver varandra med full äganderätt och sen ett där Beda testamenterar allt till dig har inte Edvins släktingar någon rätt till arv.

Svar på tråden Moraliskt rätt eller fel?