• Anonym (TS)

    Vem tog större delen av föräldraledigheten?

    Som rubriken lyder:

    Vem tog större delen av föräldraledigheten?

    Och varför?

  • Svar på tråden Vem tog större delen av föräldraledigheten?
  • Anonym (9090)
    LisaA94 skrev 2021-02-27 13:24:31 följande:

    Delat lika. Tycker synd om alla kvinnor som "väljer " att ta alla dagar. Riktigt synd är det om dem.


    Åh, vad fint det är är med människor som har både sympati och empati för dessa kvinnor!
    Trots att de själva är så mycket mer emotionellt välutvecklade och har gjort de rätta valen.
  • Anotherone

    I båda fallen så har jag tagit mer föräldrapenning från FK. Så i statistiken ser vi säkert ut som "standard" dvs att mamman har tagit merparten av dagarna.
    Men min man har varit hemma och tagit hand om barnen väldigt mycket mer än jag, i tid räknat.
    Han har ett sånt jobb att han lätt kan vara flexibel och byta pass, jobbar nätter tex. Vilket gör att om han haft en bra natt så har han kunnat ha barnen hemma. Och nu med hela covid-grejen har vi löst mycket vab på det sättet. Dvs vi jobbar omlott så att barnen kan vara hemma.

  • Anonym (Anna)
    Anonym (TS) skrev 2021-02-27 15:10:53 följande:

    Jättebra pappa??

    Ni lever inte ihop idag förmodar jag?


    Jo det gör vi och man kan väl säga att han verkligen kompenserat för detta i efterhand. Väldigt mycket fokus på barnen och han håller med om att han hanterade det fel med föräldraledigheten.

    Brukar inte tänka på detta :) länge den nu, men nu när du startade tråden så dök de gamla besvikna känslorna upp. Varför kunde jag lösa det men inte han liksom? Så jävla dumt. Vi ville ju båda ha barn så varför skulle de vara mitt ansvar första tiden?? Galet
  • Embla twopointoh
    Tow2Mater skrev 2021-02-27 14:48:28 följande:
    Flera orsaker, t ex

    Det handlar om barnets rätt till bra kontakt/anknytning till båda sina foräldrar, vilket till stor del skapas den forsta tiden.

    Det handlar om skattepengar, där man kan ha åsikter om hur de används. En massa extra pengar slosas idag på sk "jämställdhetsarbete", så det kan vara frustrerande att se hur många samtidigt befäster det gamla inrutade "kvinnan vid spisen" systemet i sina handlingar. Och deras beteende i sin tur påverkar samhället, om alla skulle ta sitt ansvar att agera jämställt, skulle samhällets normer ändras snabbare i rätt riktning.

    Det handlar om hur en stor del av de främst kvinnor som tar all ledighet senare påverkas negativt av detta, i form av 'kvinnofällan', med mindre mojlighet till egen forsorjning om forhållandet går snett. Vilket i sin tur påverkar skattebetalare i form av kostnader (socbidrag) och barnen i form av psyksik påfrestning att leva i destruktiva familjer där foräldrarna inte har råd att separera fast de kanske borde.

    Det handlar om hur en del män, pga av att samhällets normer inte ändras tillräckligt snabbt pga orsaker nämnda ovan, inte klarar av/orkar/anser det lont pga bråk (hemmavid eller på jobbet) att stå upp mot mamman som "kräver" all ledighet, fast de själva skulle vilja, och har rätt att, vara lediga.

    Det var bara några, finns säkert fler orsaker.
    Att vårt samhällssystem gör att en kvinna som vill/är hemma de första åren förlorar ekonomiskt på det (och ses som könsförrädare av 50/50-ivrarna) är inget argument för att vuxna, normalbegåvade människor ska tas ifrån deras rätt till självbestämmande.

    Känner du till jämställdhetsparadoxen? Man har nämligen sett att ju mer fritt ett samhälle är (alltså i princip att män och kvinnor är fria att välja yrke och livsstil efter sin egen vilja), ju mer följer befolkningen de så kallade könsnormerna. Det antyder att könsnormer ligger i den mänskliga naturen. Jämställdhetstanken låter kanske fint, men man försöker med jämställdhetspolitik passa in en fyrkant i ett runt hål.

    Ett fritt samhälle i ordets rätta bemärkelse är alltså ett där individen är fri att bestämma hur denne vill leva sitt liv, oavsett om det är att följa normen eller bryta mot den, utan repressalier från staten eller samhället
  • Anonym (FG)
    mari123 skrev 2021-02-27 15:18:11 följande:

    VILKEN fantastisk grej detta vi har i vårt land med den generösa föräldraledigheten! VARFÖR måste det förstöras genom att pappan ska "tvingas" vara ledig? Nu vet ju inte jag om han kan spara sina dagar? Kan han? Liksom välja att vara hemma när barnet är tre år eller ska börja skolan? 


    De få månader som är vikta för pappan som inte kan överlåtas till mamman har gjort stor skillnad i hur mycket föräldraledighet män tar ut totalt sett. En riskerad förlorad förmån krävs uppenbarligen för att få en del män att fatta.

    Dagarna kan sparas till barnet är 8 år om jag minns rätt.
  • Anonym (9090)
    Anonym (TS) skrev 2021-02-27 15:12:36 följande:
    Eftersom han inte ville tillbringa tid med sitt barn. Man förlorar så otroligt mycket de där första månaderna.
    Givetvis är det så. Indikationen på att verkligen vilja ha sitt barn är att man är helt ledig de första månaderna.
    Annars har man skaffat barn av helt fel orsaker och ville nog inte egentligen.
  • Anonym (9090)
    Anonym (TS) skrev 2021-02-27 15:12:36 följande:
    Eftersom han inte ville tillbringa tid med sitt barn. Man förlorar så otroligt mycket de där första månaderna.
    Givetvis är det så. Indikationen på att verkligen vilja ha sitt barn är att man är helt ledig de första månaderna.
    Annars har man skaffat barn av helt fel orsaker och ville nog inte egentligen.
  • Mimosa86
    Anonym (TS) skrev 2021-02-27 15:25:33 följande:

    Hur känns det att han inte ville vara hemma och ta hand om barnet?

    Vem hade tagit hand om barnet om du dött under förlossningen? Talade ni om detta?

    Varför skaffade han ens barn om han vet att han skulle må psykiskt dåligt av det?


    En man i min närhet sa mycket tydligts att med barn nr 2 kommer han bara vara hemma en mindre tid för det är så ostimulerande.

    Hahah ... öh ja? Vem tycker det är stimulerande för det egna jaget att jollra, bada, mata, torka bajs, trösta och sjunga banvallarna? Mysigt och härligt ja, men stimulerande nej! Och det ska ju heller inte vara det. Det ska vara stimulerande för BARNET.

    Alltså...
  • mari123

    Träffade min äldsta dotter (33) på en långfika i fredags och vi pratade om allt och så kom vi in på det här med barn och hon sa att hon vill ha barn men samtidigt så vill hon ju utvecklas på jobbet. En värld som jag inte begriper men jag försöker hänga med. Tänker att om jag får leva och ha hälsan så kan jag hjälpa till, men jag kan ju dö ((

  • lövet2

    Jag tog all föräldraledighet med alla barnen. Han ville inte (vilket han inte sade rent ut förstås utan pratade om ekonomin i stället), och eftersom jag gärna var hemma, så protesterade jag inte. Det (o)lustiga var att jag aldrig funderade på varför jag kände att det var bättre så för barnen. Vad det sade om hurdan min man var som pappa. Jag konstaterade bara att våra personligheter var olika och att alla inte passade som hemmaförälder.

Svar på tråden Vem tog större delen av föräldraledigheten?