• Anonym (TS)

    Var går gränsen för vad som är okej att skaffa till hemmet?

    Utan att kolla med sin sambo alltså.

    Räkna bort allt som andas, jag tar för givet att alla anser att det INTE är okej att dra hem djur utan att kolla med sambon! Eller har någon här råkat ut för det?

    Tänk också att pengar och pris inte spelar någon roll, utan mer storlek/funktion/värderingar (t.ex. minkkappa till dottern).

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2021-02-27 15:20
    Ekonomin är ingen issue här. Om paret t.ex. har gott om pengar och utan att blinka köper en dammsugare för 20 000 kr, eller har separat ekonomi så var och en köper vad de vill.

    Det handlar om saker som ska vara INNE i hemmet. Inredning men även prylar. Som nya gardinlängder i hela vardagsrummet. En enorm tavla. En fåtölj. En kaffemaskin som tar upp en stor del av köksbänken när det redan är trångt. En stor högtalare.

  • Svar på tråden Var går gränsen för vad som är okej att skaffa till hemmet?
  • Anonym (Superestet)

    Det är inte ok att dra in något hem som ser fult ut och drar ner hemmets skönhet. Inget estetiskt fult! Stilrent ska det hållas! Allt fult är förbjudet. Allt ska matcha i högsta klass med helheten och vara enhetligt och passa in utsökt i helheten. Inte minsta lilla grej får dra ner hemmets skönhet!

  • Anonym (Vad)

    Det beror förstås på vilka man är och vad som är viktigt för respektive person.

    I mitt fall vore det inte ok att min man köpte inredningsdetaljer inklusive soffkuddar o dyl men däremot att jag gör det (eftersom han inte bryr sig direkt om hur det ser ut).

    När det gäller saker som fungerar praktiskt är det omvänt. Han kan t ex köpa kaffemaskin, fläkt el dyl och tycker det är viktigt hur sakerna fungerar medan jag inte tycker det är så noga hur vi brygger kaffe eller så.

    Stora möbler som soffa och säng planerar vi tillsammans när vi ska köpa nytt medan småsaker som ett sidobord kan jag köpa "på impuls".

    Inget av det här har vi "bestämt" men det är så vi gör baserat på att vi känner varandra och vet vad som är viktigt för den ena och andra. Blir vi tveksamma kan vi göra sånt som att ringa från affären och fråga, skicka ett sms med bild på föremålet osv.

    Tv är också en sak vi bestämmer tillsammans och dessutom kompromissar kring. Skulle han bestämma skulle vi ha en enorm (fult enligt mig) och skulle jag bestämma skulle vi ha mindre än vi har. Det blev någonstans mitt emellan...

  • Anonym (Vad)

    Tillägg:

    Sedan finns det förstås saker vi båda köper utan att fråga varandra. Ex böcker som vi vill läsa, födelsedagspresenter till våra barn eller någon annan vi ska på kalas hos, köksgrejer: en slickepott , en skål, ny potatisskalare, ett durkslag osv men kanske inte en helt ny servis utan att fråga. Där går den gränsen.

    Engångsartiklar brukar min man köpa för han tycker det är praktiskt i vissa situationer. Jag är väl inte så förtjust då det inte är så bra för miljön, men jag skulle aldrig förbjuda honom att köpa det.

    Saker barnen behöver som väska, idrottsredskap osv frågar vi inte varandra om men oftast barnet ifråga istället.

  • Anonym (Vad)

    Fortsätter lite.

    Vi kan båda köpa handdukar, badlakan, påslakan men inte överkast. Det vill jag ha synpunkter på hur det ska se ut.

    Jag blir lite nyfiken på varför du frågar? Har någon köpt något oupskattat? Vad? En 100 tums tv, sammetsdraperier, en stor keramiktomte eller en orgel som tar upp hela vardagsrummet? Spännande att höra!

    Inte riktigt samma sak men när jag var ung vuxen (kanske 22) köpte min mamma en stor matta till mig i födelsedagspresent att ha I vardagsrummet. Helt fel färger och ful enligt mig men det är ju svårt att säga när någon varit snäll och köpt en "fin" present så jag hade väl den ett tag innan jag bytte.

  • Anonym (B)

    Tror inte det går att säga rent allmänt.

    Beror på storleken på saken / hemmet.

    Värderingar...

    Vems värderingar och är barnet gemensamt?

    ( om vi tar ditt exempel som minkkappa till dottern )

  • Anonym (Lizzy)

    Prylar, inredning och sånt köper vi som vi vill utan att checka av.... däremot köpte min man en fågel en gång och då blev jag inte överförtjust precis pga att den ska skötas. Men nu gillar jag den.

    Min man blev inte överförtjust när jag köpte en bil jag ville ha så jag fick säga att det var en present till honom för att behålla den med gott samvete. Nu har han renoverat den så det är i originalskick och det är hans ögonsten. WinWin =)

  • Anonym (A 2)

    Större prylar så kollar vi med varandra, småsaker är ok.

  • Cartjan1

    Blev svårare att svara om ekonomi inte ska vara en faktor - för det är egentligen den största orsaken till att vi stämmer av med varandra vid större köp....

    Har gemensam ekonomi och då gäller det ju att kolla av innan så ingen har ett "måste" som kostar massor denna månad innan jag köper en liten stengroda för 6000 kr.

    Men utan ekonomiska faktorer så behöver vi väl aldrig kolla av med varandra någonsin egentligen...Har fallit sig självklart för båda att större möbler såsom säng, matgrupp och soffa, är något vi väljer ut tillsammans - så det är ett ickeproblem :)

  • Anonym (Ylva)

    Stora grejer som påtagligt förändrar hemmets utseende eller funktion, då stämmer vi av med varandra. Vi har nyligen köpt delar till vårt vardagsporslin, då pratade vi också ihop oss först.

    En enstaka skål, duk mm köps efter eget tycke. Tavlor stämmer vi av först.

  • Kvittning

    Jag tror att det enda som vi skaffat utan att stämma av med varandra är prydnadskuddar och filtar. Men det är efter att vi varit överens om vilka färger vi har i vardagsrummet så det har ju gått i rätt färgskala. 

Svar på tråden Var går gränsen för vad som är okej att skaffa till hemmet?