• Anonym (Sanne)

    Någon mamma som börjar jobba efter förlossningen?

    Hej!

    I min familj så tjänar jag mest, det är ganska stor skillnad. Vi har två barn sedan innan som är ganska stora nu men då var det jag som tog nästan hela föräldraledigheten, något jag aldrig trivts med. Men nu råkade det efter några år bli en liten sladdis som är jätte välkommen.

    Vi pratade igenom allt innan vi valde att behålla, bland annat om föräldraledigheten och planen är att jag kommer och jag vill börja jobba så fort kroppen orkar det och pappan kommer vara hemma. För oss känns det bra men får ändå lite dåligt samvete då man läser ibland att mamman är så viktig och alla olika kommentarer man kan få av omgivningen.

    Är det någon annan familj där mamman började jobba heltid ganska fort efter barnet var född och hur gick det?

  • Svar på tråden Någon mamma som börjar jobba efter förlossningen?
  • Anonym (K)

    Beror ju på vad man anser är tidigt, men vet en kvinna som återgick till högskolan fyra månader efter förlossningen. Gick alldeles utmärkt eftersom pappan varit hemma på heltid en månad, sen på halvtid tre månader. Så bebisen var ju van.

    Mamman var i skolan 2-3 dagar i veckan. Hon pumpade när hon inte var hemma.

  • Anonym (Tja)

    Hej!

    Med första började jag jobba när barnet var 2 månader av olika anledningar. Amningen fungerade inte och det var krävande i relationen och föräldraskapet. Vi valde dock att jobba 50 % och vara föräldralediga 50 % bägge två så det är inte riktigt samma sak. Vi jobbade varannan vecka var. Barnet är lika knutet till oss bägge två. Hen fungerar fint. Hens behov kan tillgodogöras av pappa eller mamma (spelar ingen roll) medan lillasyskonet (som ammats och jag som är mamma varit hemma med) vill enbart vara hos mamma oavsett (kan leka med pappa men ska ha mamma om hen är hungrig, trött, slagit sig, har en motgång, inte får som hen vill, ska sova etc.).

    Ammar man inte eller delammar så kan pappan lika gärna tillgodose barnets alla behov (pump mjölk som pappan kan ge på dagen och amma på kvällen och natten). Barnet blir känslomässigt mer knutet till pappan så du som mamma kanske måste kämpa mer för att bli accepterad (som pappan här måste nu med lillasyskonet). Barnet kommer inte veta något annat än att det är normalt att pappa är hemma och mamma jobbar. Det viktiga är att behoven tillgodoses av mamma eller pappa tror jag.

  • Anonym (...)

    Jag började jobba när min son var 8 veckor och min man var hemma på heltid. Rent fysiskt hade jag kunnat börja jobba efter 14 dagar. Allt gick alldeles utmärkt och idag är min son 22 år och han har blivit en underbar människa.

  • Anonym (Abisko)

    Det beror ju helt på hur förlossningen går. Jag var inte i fysiskt eller psykiskt skick att börja jobba direkt. Jag ska precis börja jobba och bebisen är åtta månader. Jag hade nog kunnat börja jobba för en-två månader sedan.

  • Anonym (K)

    Ursäkta om jag kapar tråden med en halvt off topic fråga:

    Om mamman inte har för avsikt att vara hemma från jobbet, kan hon bli sjukskriven efter förlossningen då? Typ 1-2 veckor?

  • Anonym (mamma till tre)

    Jag jobbade mycket rent allmänt när barnen var små, deras pappa var hemmapappa och tog ofta hand om matning på natten, osv. Han kunde  te x komma till mig på jobbet så att jag kunde amma på lunchen.

    En sak som är bra att vara beredd på är att pappan kan bli den primära anknytningspersonen. Dvs, barnet skriker när du håller det, du får inte trösta, bara pappa kan natta, barnet är ledset när pappa är borta men att du är borta är fine. Med andra ord precis samma problem som många pappor upplever då mamman tar huvudansvaret för barnen. Och det är inte säkert att du kan byta tillbaka om du ångrar dig. Det kan påverka (jag säger inte att det måste göra det) er relation för resten av livet.

    Jag skriver det för att jag (som säkert många andra mammor) hade en idé om att "mamma alltid är mamma", oavsett liksom......så är det inte.

  • Lucius Vorenus

    Jag återgick till arbete 3-4 veckor efter barnens födsel. Kändes skönt att det värsta avslaget hade försvunnit innan jag började jobba igen.

  • Anonym (Abisko)
    Anonym (K) skrev 2021-02-28 12:40:09 följande:

    Ursäkta om jag kapar tråden med en halvt off topic fråga:

    Om mamman inte har för avsikt att vara hemma från jobbet, kan hon bli sjukskriven efter förlossningen då? Typ 1-2 veckor?


    Sjukskriven för vad?
  • SilverEmma

    Yngsta var 3,5 vecka när jag började jobba heltid, har 13 månader mellan barnen. Jag hade bestämt mig redan innan att jag inte ville amma och fick chansen till nytt jobb. Det passade vår familj bäst och min kropp kändes ok. 

    Jag hade själv aldrig dåligt samvete. Jag var trygg i beslutet och visste att ungen hade det lika bra hemma med pappan som om jag skulle varit hemma. Kanske t om bättre eftersom jag verkligen inte var sugen på att vara hemma med en bebis igen. Men andra (speciellt mammor) hade svårt att förstå mitt val och jag upplevde att jag konstant fick försvara det. Yngsta var dessutom en HNB och jag fick höra att det var mitt fel som varken ammade eller var hemma om dagarna. Hon är nu 11 och har vuxit upp till en fullt fungerande, skitrolig och tuff unge. Ångrar absolut ingenting.

  • Anonym (K)
    Anonym (Abisko) skrev 2021-02-28 13:38:41 följande:

    Sjukskriven för vad?


    Om man har skador efter förlossningen. Lite svårt att gå tillbaka till vissa jobb dagen efter man fött barn...
Svar på tråden Någon mamma som börjar jobba efter förlossningen?