Inlägg från: Anonym (slav under modet) |Visa alla inlägg
  • Anonym (slav under modet)

    Hur fräscha och moderiktiga är ni?

    Är det viktigt för er att se moderiktig ut och att hålla viss standardiserad fräschhet? Alltså viss frisyr som ser salongsfixad ut, hyfsat rätt färger och stil på kläder, moderna skor med rätt typ av klackar osv? Att ha en välsorterad garderob med mycket olika matchningar och plagg att välja mellan?

    Kräver ert jobb att ni ser modern ut tex?

    Du som svarar nej och inte bryr dig. Hur mår du om du tex hamnar i ett sällskap där alla är stylade och väldigt moderiktiga, kan du då känna dig bekväm trots allt med din bohemiska stil?

  • Svar på tråden Hur fräscha och moderiktiga är ni?
  • Anonym (slav under modet)
    Anonym (Liw) skrev 2021-03-06 17:08:13 följande:

    Jag anstränger mig med kläder både på jobbet och när jag ska på olika tillställningar. Att ha rätt kläder i rätt sammanhang är en konst tycker jag och både roligt och utmanande.

    Jag försöker klä mig efter min ålder och kropp på jobbet. Jobbar som lärare och tycker det är viktigt att inte skapa för stor distans till eleverna men vill samtidigt känna mig välklädd och ha lämpliga kläder.

    Åker jag till ett naturreservat och vandrar vill jag ha bra, praktiska och snygga friluftskläder. Promenerar jag i en slottspark har jag snyggare kläder.

    Träffar jag min familj och släktingar är rätt kläder också viktigt. Alla är välklädda, har koll på designers osv, och då vill inte jag dyka upp som en slacker.

    Mysbyxor har jag inte ens på mig om jag så är ensam hemma. Känner mig bara äcklig och sunkig då.

    Försöker hålla mina naglar fixade (ej långa lösnaglar för det tycker jag är lite trashigt) och håret välborstat. Är noga med att håret ser nytvättat ut.

    Tycker att människor som inte kan klä sig efter sammanhang är halvt socialt inkompetenta, men jag bryr mig inte om de har lite omoderna kläder.


    Oj du verkar ha väldigt hög standard och sticker ut här i kommentarerna. Hade väntat mig fler såna här kvinnor i tråden, iallafall om de bor i större städer. Bor själv numera i på Södermalm i Stockholms innerstad och jobbar i en annan del av centrum så gott som endast människor som är extremt välklädda med väldigt dyra kläder oftast. De flesta jobbar inom tjänstesektorn eller i serviceyrken.

    Mycket märken, ständigt nya matchande färger och plagg, välklippta och stylade. Tror knappt människorna använder kläderna mer än en eller ett par ggr. Var och varannan kvinna har salongsfixat hår, även männen, alltid välklippta såvida de inte är hipsters med långt hår och skägg (också då väldigt fixat) och ska se så där "rätt" ut.
    Blir alltid lika förvånad när jag ser nån med som ser lite slappare ut, ofta då nån på besök från andra delar av landet.
    T om på skogspromenaden är det så moderiktigt att man bländas.

    Har personligen mycket mer bohemisk stil än de flesta i min omgivning, men även det kräver ju klart sin tanke och variation även om jag aldrig går till frisörer eller fixar naglar och sådant, utan har min egen ganska oberoende stil. Men visst känner jag mycket större press att se cool ut i Stockholm än i Malmö som jag kommer ifrån. Allt häruppe handlar om pengar och status, att man tillhör rätt sociala grupperingar osv. Helt annan kultur i Skåne. Framförallt använder människor därifrån mycket billigare kläder överlag, har jag noterat. I Stockholm är standarden extremt hög. Måste kosta rena förmögenheten att uppehålla den tänker jag, och all tid som det tar.

    Till skillnad från dig har jag gärna mysbyxor men endast hemma. Kan väl känna som dig att kläder är en väldigt viktig markör och säger mycket om en människa även om jag önskar att det inte hade så stor betydelse, men det har det i vårt samhälle. Kan väl också tycka att alltför ogenomtänkta klädval kan ge en känsla av social okompetens och kännas lite efterblivet såvida det inte handlar om fattigdom så klart.
  • Anonym (slav under modet)
    Anonym (Polly) skrev 2021-03-06 18:41:45 följande:

    Nej på allt utom att vara fräsch. Jobbar på industri så kjol och klack går liksom bort. Det är visserligen klädkod på jobbet men det innebär varselkläder och skyddsskor. Efter jobbet så är det mest jeans, tröja eller skjorta som gäller och där använder jag det som jag gillar inte nödvändigtvis moderiktigt.

    Skulle jag hamna i ett moderiktigt sällskap så har jag hamnat väldigt fel. Men jag skulle nog inte känna mig särskilt obekväm.


    Yrkesval spelar ju helt klart in i valet av kläder. Har inte träffat några industrimänniskor i Stockholm där folk verkar ha helt andra klädkoder och krav på sig oftast. Mycket statusjakt och att se rätt ut här och folk är väldigt medvetna om hur de ser ut i relation till andra osv. Mycket jämförelser och väldigt viktigt att det ser exklusivt ut.
  • Anonym (slav under modet)
    Anonym (Moi) skrev 2021-03-06 18:04:43 följande:

    Vad har fräsch med moderiktig att göra?

    Jag är fräsch och klär mig i en stil som passar mig, struntar ganska mycket i vad som är moderiktigt.

    De som alltid klär sig i det senaste och t.ex. kastar alla tajta jeans när lösare jeans är moderna, de personerna känns som väldigt ängsliga.

    Om jag t ex har en lång kjol som är röd vilket visar sig vara heeelt ute och jag är på en tillställning där alla andra tjejer har korta blå eller gröna kjolar skulle jag nog inte bry mig särskilt mycket


    Det är helt klart ängsligt men så är ju samhällsnormen överlag med statusjakt och konkurrens och jämförelser mellan grupperingar, stadsdelar osv. Det är nog svårt att inte påverkas om du lever ditt liv mitt i storstaden och försöker ta dig fram, få respekt, bli utvald, bli sedd osv. Man måste kämpa mycket hårdare i sådan sammanhang och få människor klarar nog vara så obrydda som du.
  • Anonym (slav under modet)
    lövet2 skrev 2021-03-06 13:34:39 följande:

    Nej, jag bryr mig inte och nej, mitt jobb kräver inget sådant.

    Om jag hamnar i ett sällskap med stylade modemedvetna människor, så känner jag mig lite obekväm. Inte för att jag skulle vara "fel" utan för att jag inte förstår mig på sådana personer. Det är alltid lite jobbigt att omges av människor man inte förstår sig på och kanske inte heller har något gemensamt med.


    Förstår denna känsla. Så kan man ju känna bland människor som inte lever som en själv eller har något gemensamt. Allt handlar klart inte om kläder och mode.
  • Anonym (slav under modet)
    sextiotalist skrev 2021-03-06 06:12:03 följande:
    Nu är tanten gammal, men att vara slav under modet är ju inget nytt.

    Jag har aldrig rört mig i kretsar där mode har varit fokus, aldrig arbetat på en arbetsplats där det varit klädkod. Därmed inte sagt att jag är bohem eller omgiven av bohemer.

    Om jag hamnade i ett sällskap med folk som är slav under modet, så hade jag nog inte heller som ung, brytt mig.

    Misstänker att de flesta inte skulle bry sig i den situation du beskrev.

    De är nog mer bekväma med sig själv än du är
    Där tror jag du har helt fel. De flesta bryr sig enormt, iallafall i storstäder mellan 15-40 iallafall skulle jag gissa. Bara att ingen kanske erkänner det eller pratar om det så klart. Du tillhör ju en äldre generation där andra villkor kanske gällde och med åldern får man så klart helt andra värderingar än yngre särskilt också om man inte rör sig i såna kretsar där sådant är viktigt som i Stockholm generellt.

    Jag är ganska bekväm i mig själv och ingen modeslav på något sätt. Är mer bohem faktiskt. Modeslav var ett epitet jag skrev mer som fenomenet inte att jag är det själv. Men jag bor i innerstan, jobbar i innerstan, och ser bra detta omkring mig och hur stor plats detta tar i människors liv, och kostar framförallt, både i tid och pengar.
  • Anonym (slav under modet)
    Anonym (Moi) skrev 2021-03-06 19:53:57 följande:
    Jag lever mitt liv mitt i storstaden

    Men jag har min karriär inom akademin, och här är individualitet det som ger respekt (förutom det intellektuella då).

    Vilken bransch är du i där man får respekt genom att följa modet?
    Men då måste du ju har stor insikt i hur människor klär sig och vilka värderingar och status som värdesätts. 5 min i Vasastaden eller på Södermalm så är bilden klar. Detta brukar summeras av mina skånska vänner vid varje besök vilket är ytterst roande att lyssna på.

    Jag jobbar inom It och media och rör mig runt på olika arbetsplatser i centrum. De flesta av mina bekanta är akademiker, lärare, programmerare, journalister, egenföretagare, tjänstemän mestadels eller konstnärer och en och annan inom serviceyrken. De handlar inte så mycket om mina kretsar det här utan det jag ser i min omgivning bland de jag möter i arbetslivet, när jag sitter på stan med min dator eller rör mig runt allmänt.

    Det kan knappast ha undgått dig att Stockholm är världens ängsligaste stad när det kommer till status och att se rätt ut? Sätt dig på ett fik eller en bar och titta dig runt, särskilt lunch eller kvällstid.
  • Anonym (slav under modet)
    mari123 skrev 2021-03-06 20:03:43 följande:
    Ursäkta att jag lägger mig i med en helt OT-fråga. Ursäkta. MEN du sparar väl till din pension? du där i innerstan! De där du ser som är "modeslavar" kanske samtidigt har gediget pensionssparande!? Tänk på det! VIPS är du pensionär.
    Vad har det enda med det andra att göra? Förstår nog inte frågan?
  • Anonym (slav under modet)
    Anonym (Moi) skrev 2021-03-06 19:53:57 följande:
    Jag lever mitt liv mitt i storstaden

    Men jag har min karriär inom akademin, och här är individualitet det som ger respekt (förutom det intellektuella då).

    Vilken bransch är du i där man får respekt genom att följa modet?
    En annan sak beträffande individualitet som också är extremt viktigt i Stockholm, men istället gör ängsligheten att ser generiska ut och blir ytterst oindividuella, fast de tror klart att det är högst unika och speciella. I Skåne och Danmark t ex ser man betydligt mer av individualitet, också i mindre städer.
  • Anonym (slav under modet)
    Anonym (Prepre) skrev 2021-03-06 20:11:07 följande:

    Jag är så jävla tidig att få förstår det förrän flera år senare (då det blivit trend och senare mainstream).


    Känner igen det där! Vad gör du då? Byter stil:P
Svar på tråden Hur fräscha och moderiktiga är ni?