• Anonym (slav under modet)

    Hur fräscha och moderiktiga är ni?

    Är det viktigt för er att se moderiktig ut och att hålla viss standardiserad fräschhet? Alltså viss frisyr som ser salongsfixad ut, hyfsat rätt färger och stil på kläder, moderna skor med rätt typ av klackar osv? Att ha en välsorterad garderob med mycket olika matchningar och plagg att välja mellan?

    Kräver ert jobb att ni ser modern ut tex?

    Du som svarar nej och inte bryr dig. Hur mår du om du tex hamnar i ett sällskap där alla är stylade och väldigt moderiktiga, kan du då känna dig bekväm trots allt med din bohemiska stil?

  • Svar på tråden Hur fräscha och moderiktiga är ni?
  • Hum Hum Humla

    Jag tror att jag är ganska moderiktig just nu Skrattande  eftersom min 16-åriga dotter gärna snor mina kläder, som är exakt samma stil som jag haft sedan 90-talet.... 

  • Anonym (slav under modet)
    Anonym (L) skrev 2021-03-06 20:18:21 följande:

    Klipper mitt eget hår, sminkar mig ytterst sällan, har mjukisbyxor om jag jobbar natt annars sköna stretchiga byxor. Bryr mig inte särskilt mycket om vad andra tycker.


    Skönt!
  • mari123
    Anonym (slav under modet) skrev 2021-03-06 20:06:44 följande:
    Vad har det enda med det andra att göra? Förstår nog inte frågan?
    Ursäkta om jag blev OT Lycka till
  • Anonym (Julia)
    Anonym (slav under modet) skrev 2021-03-06 20:20:55 följande:
    Håller med dig i detta. Mode är galenskap men också kreativitet varför den är svår att stoppa. Också finns det ju alltid ängsliga människor som är villiga att köpa det.
    Varför skulle människor som är intresserade av mode, vara ängsliga? Varför är det fint att vara helt obrydd och ointresserad? 

    Jag är också rätt oinsatt i trender, men jag tycker då inte att jag är bättre än andra för det. Jag är ointresserad av trav och astrologi också, men jag är inte coolare och häftigare än de som är intresserade. 
  • Anonym (slav under modet)
    Anonym (kanske lite udda) skrev 2021-03-06 14:21:38 följande:

    Jag är väldigt fräsch och moderiktig, om man med fräsch menar 2020-talets hygienstandard och moderiktig menar 1880-1910 års mode. Så jag klär mig kanske lite udda och sticker ut lite mot hur kvinnor klär sig idag, jag bär ju till och med hatt regelbundet, men jag får alltid uppskattning för det också vilket är trevligt.


     En kvinnlig dandy! Måste vara en mycket originell och charmerande vy i stadsbilden:)
  • Anonym (slav under modet)
    Anonym (Julia) skrev 2021-03-06 20:26:50 följande:
    Varför skulle människor som är intresserade av mode, vara ängsliga? Varför är det fint att vara helt obrydd och ointresserad? 

    Jag är också rätt oinsatt i trender, men jag tycker då inte att jag är bättre än andra för det. Jag är ointresserad av trav och astrologi också, men jag är inte coolare och häftigare än de som är intresserade. 
    Fint. Jag lägger ingen värdering i detta. Ängsligt eller inte. Jag ställde en fråga om hur mode påverkar folks liv generellt eftersom det har så betydande roll i den miljön jag befinner mig.
  • Anonym (Nja)
    Anonym (slav under modet) skrev 2021-03-06 19:39:52 följande:

    Oj du verkar ha väldigt hög standard och sticker ut här i kommentarerna. Hade väntat mig fler såna här kvinnor i tråden, iallafall om de bor i större städer. Bor själv numera i på Södermalm i Stockholms innerstad och jobbar i en annan del av centrum så gott som endast människor som är extremt välklädda med väldigt dyra kläder oftast. De flesta jobbar inom tjänstesektorn eller i serviceyrken.

    Mycket märken, ständigt nya matchande färger och plagg, välklippta och stylade. Tror knappt människorna använder kläderna mer än en eller ett par ggr. Var och varannan kvinna har salongsfixat hår, även männen, alltid välklippta såvida de inte är hipsters med långt hår och skägg (också då väldigt fixat) och ska se så där "rätt" ut.

    Blir alltid lika förvånad när jag ser nån med som ser lite slappare ut, ofta då nån på besök från andra delar av landet.

    T om på skogspromenaden är det så moderiktigt att man bländas.

    Har personligen mycket mer bohemisk stil än de flesta i min omgivning, men även det kräver ju klart sin tanke och variation även om jag aldrig går till frisörer eller fixar naglar och sådant, utan har min egen ganska oberoende stil. Men visst känner jag mycket större press att se cool ut i Stockholm än i Malmö som jag kommer ifrån. Allt häruppe handlar om pengar och status, att man tillhör rätt sociala grupperingar osv. Helt annan kultur i Skåne. Framförallt använder människor därifrån mycket billigare kläder överlag, har jag noterat. I Stockholm är standarden extremt hög. Måste kosta rena förmögenheten att uppehålla den tänker jag, och all tid som det tar.

    Till skillnad från dig har jag gärna mysbyxor men endast hemma. Kan väl känna som dig att kläder är en väldigt viktig markör och säger mycket om en människa även om jag önskar att det inte hade så stor betydelse, men det har det i vårt samhälle. Kan väl också tycka att alltför ogenomtänkta klädval kan ge en känsla av social okompetens och kännas lite efterblivet såvida det inte handlar om fattigdom så klart.


    Är det kanske så att du förväxlar välklädd och modeintresserad?

    Jag, min familj och många av mina vänner bor på Östermalm, ett område många utomstående har fördomar om och ofta tror att alla är "modeslavar" etc. De flesta arbetar också inom finansvärlden, mig själv inräknat. Vi är alla välklädda, men skulle inte påstå att vi är mycket mer modeintresserade än genomsnittet.

    Personligen har jag en stil bestående av kostymer från mellansegment (Boss, Tiger etc) eller kostymbyxor och en blus. Gärna i bättre material, men en del blusar i polyester helt enkelt för att det är smidigare när man reser och inte kan stryka. Likaså köper jag gärna uddabyxor från t.ex. Esprit eller Stockhlm eftersom de ofta har byxor i ull som tillåter maskintvätt så jag slipper passa tider på kemtvätten. Alla kläder är i propra färger, kostymer och byxor i svart/blått/grått och blusar i vitt/beige/ljusroda/ljusblå. Det är lätt att matcha. Orkar jag ändå inte matcha blir det klänning, på sin höjd subtilt mönstrad. Bär klackar, loafers eller ballerinas från Clark's, eftersom de gör snygga komfortskor. Att välja bättre material är främst för att slippa handla nytt ofta, eftersom jag finner det så tråkigt. När jag är riktigt lat och inte orkar engagera mig sätter jag upp håret i en enkel knut och kastar på mig en skrynkelfri topp under en kavaj, lite maskara och en cc-cream, sen är det klart.

    Är för gammal för att klubba, men motsvarande garderob som för jobbet fungerar för AW, vinkväll med vänner eller söndagsmiddag hos svärföräldrarna. Har några blusar i klarare färg eller starkare mönster om jag vill liva upp det. Det är väldigt enkelt, jag slipper engagera mig. Min fästman är likadan. Kostym är enkelt, chinos med skjorta för att göra det mer ledigt. Funkar till allt utom friluftsaktiviteter och träning.

    Ungefär samma stil och nivå av engagemang som mitt ser jag hos mina vänner och kollegor, även de på kontoren runt om i Europa. Man håller det enkelt, välsittande kläder i propra och lättmatchade färger och material som håller över tid. Ofta för att man helt enkelt inte har tid att ränna runt på butiker som en tonåring.

    Skulle inte må dåligt över mitt utseende om jag av någon anledning hamnade vid bordet med ett gäng influencers - det har till och med skett förr när man var ute mer. Vi har helt enkelt olika intressen, men vad gör det?

    Skulle dock inte kalla det ett Stockholmsfenomen att vara ängslig och modeslav. Har gamla bekanta från min hemstad i Norrland som verkar leva för att klä upp sig på fritiden. Det shoppas i oändlighet. Semesterdagar används gladeligen för att åka till storstad och handla på sig mer kläder. De ser inte nödvändigtvis propra och välklädda ut, men moderiktiga antar jag. Förstår det inte alls, men det är väl jättebra om de hittat något som engagerar dem. Får hoppas att de skänker eller återvinner förra årets mode bara, för att minska resurssvinnet.
  • Physalis

    Jag bryr mig väldigt om vad jag har på mig och hur jag ser ut med smink och hår. Det ska vara bekvämt, smickrande för min kropp och mitt ansikte, färger som passar min hudton och vara snyggt enligt mig själv. Mode följer jag dock inte, skulle inte ens kunna säga vad modet är just nu. Faktiskt hade jag nog senast koll på sånt var när jag gick i mellanstadiet-gymnasiet för då såg man trenderna tydligt eftersom så många var varandras kopior. När jag ser hur andra klär sig så ser jag mer om de har en genomtänkt stil eller om de mer slänger på sig vad som är bekvämt.

    Eftersom jag gillar min egen stil och oftast vet vad som passar till olika situationer så är jag bekväm oavsett vad andra har på sig.


    Korrekturläser som en kratta
  • Anonym (Ia)

    Bor på Östermalm och känner inte igen mig i bilden du, TS, har av stockholmare. Tror mer det har med din egen osäkerhet att göra att du bedömer andra som ytliga och statusfixerade. Klart man vill vara hel och ren, men så resonerar väl de flesta oavsett var man bor.

Svar på tråden Hur fräscha och moderiktiga är ni?