Inlägg från: Anonym (Venus) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Venus)

    Om ett okänt halvsyskon skulle hittas - kan h*n kräva tillbaka arv?

    Jag har funderat på att göra ett DNA-test och skicka till ett släktforskningsföretag, då jag skulle vilja veta om jag har några halvsyskon. Jag är enda barnet, mina föräldrar är bortgångna, och jag har alltid saknat syskon. Man vet ju aldrig!

    Men det är en sak som oroar mig. Jag har ärvt en stor summa pengar efter min far. Bouppteckningen blev klar och jag fick tillgång till pengarna för ett år sedan. Min far hade inget testamente, och jag var enda barnet som sagt, så jag fick allt. 

    Men tänk om jag faktiskt skulle hitta ett halvsyskon (eller ett barn till ett avlidet halvsyskon). Och han eller hon skulle få för sig att kräva ut sitt arv i efterhand? Är det möjligt enligt lag, och i så fall hur lång tid efter dödsfallet? Man vill ju inte heller vara den, som binder ris åt sin egen rygg...

  • Svar på tråden Om ett okänt halvsyskon skulle hittas - kan h*n kräva tillbaka arv?
  • Anonym (Venus)

    Hur skulle man kunna hitta ett halvsyskon utan DNA-matchning i ett stort nätverk, om varken halvsyskonet själv eller hans/hennes sociala far visste om det? Min far var lite av en kvinnokarl när han var ung, han var mycket lik en känd skådespelare som var populär bland kvinnor då, och det drog han nytta av har jag förstått. (Innan han träffade min mor självfallet.) Det är därför jag undrar lite, om jag skulle kunna hitta anförvanter därute. Men jag vill såklart inte bli av med halva min förmögenhet på kuppen. 

  • Anonym (Venus)
    Sockerikaffet skrev 2021-03-14 18:40:08 följande:

    Det är bara om din far är registrerad som fader till ett ev halvsyskon som det skulle ha rätt till något arv. Och om det hade funnits några sånna barn hade det kommit fram när ni gjorde bouppteckningen.


    Så ett okänt halvsyskon som inte blivit erkänt av sin far medan han var i livet, kan inte kräva ut något arv efter hans död? Inte ens när positivt DNA-svar föreligger? Är det säkert?
    Anonym (Ja) skrev 2021-03-14 18:42:01 följande:
    Vilket nätverk? Din släktforskningssite? Dna är så klart enda möjligheten om man inte vet vem som är den rätta pappan.

    Alla barn som föds registreras hos Skatteverket och deras föräldrar också, om din pappa har erkänt faderskap skulle de ha vetat om det.
    Ja, släktforskningssajten (My Heritage.)

  • Anonym (Venus)
    Anonym (Ja) skrev 2021-03-14 18:44:56 följande:
    Stämmer inte. Kommer ett okänt barn med bevis i form av dna har de arvsrätt.

    lawline.se/answers/okanda-brostarvingars-ratt-till-arv
    I det där fallet är pappan i livet, och kommer att vara registrerad i papperen som barnets pappa den dag han dör. Min fråga gäller om det kommer fram EFTER faderns död. Och i så fall hur långt fram i tiden.
  • Anonym (Venus)
    Anonym (Ja) skrev 2021-03-14 18:58:29 följande:
    Som du ser så verkar det kunna vara tio år man har på sig att framträda som arvinge och jag pratar om okända barn till döda människor, så klart. Annars finns ju inget att ärva och inget att diskutera. Det var ju det din fråga handlade om.
    Ja, då är det kanske klokast att inte lägga ut sitt DNA. För man har kanske ett halvsyskon någonstans som är så fräckt, att han eller hon skulle få för sig att kräva pengar av en. 

    Får vänta nio år till. Tack allihopa!
  • Anonym (Venus)
    ErikaMaria77 skrev 2021-03-14 18:56:31 följande:

    Det beror på hur lång tid som gått efter arvskiftet. I det här fallet tror jag att 10-årsregeln gäller, enligt 16 kap 4 § ÄB.
    Om det gått 10 år efter arvskiftet är arvsrätten preskriberad. Men Ärvdabalken är inte lättolkad precis, bäst är att kontakta en jurist för att få absolut klarhet.


    Tow2Mater skrev 2021-03-14 18:58:03 följande:
    Om man läser laglinken där, verkar det vara inom max 10 år ([K16]2 § ), efter den tiden har man forbrukat sin rätt.

    OK, en annan tanke då - nu är det bara rent hypotetiskt, för jag kommer inte att skicka in mitt DNA. Men jag blev nyfiken!

    Min mamma dog tio år innan min pappa, så hon har varit död i drygt 11 år. Alltså skulle ett barn till henne inte längre kunna kräva arv. MEN eftersom min pappa ärvde henne först, och jag inte fick något då, utan fick arvet efter min mor först för ett år sedan när min pappa också var borta... Skulle DET göra att ett barn till min mor ändå skulle kunna kräva något? För att JAG fick tillgång till morsarvet först för ett år sedan?

    (Nu ser jag det som uteslutet, att min mor skulle ha fött ett oäkta barn i lönn när hon var ung, och lämnat det på en kyrktrappa, men å andra sidan... hur väl känner vi ens våra närmaste..?)


Svar på tråden Om ett okänt halvsyskon skulle hittas - kan h*n kräva tillbaka arv?