Inlägg från: Dr Börje |Visa alla inlägg
  • Dr Börje

    Ord som folk plötsligt börjar svänga sig med

    Har du börjat reta dig på något ord som plötsligt blir "modernt" att använda i en massa sammanhang och plötsligt ersätter ett tidigare använt ord.

    Jag retar mig på att alla skall försöka peta in ordet "narrativ" i alla jävla sammanhang. Det här ordet dök upp och började smutsa ner texter och dialoger för 3-4 år sedan. Jäkligt irriterande. Vad retar du dig på?

  • Svar på tråden Ord som folk plötsligt börjar svänga sig med
  • Dr Börje
    Anonym (fff) skrev 2021-03-23 08:59:58 följande:

    Du retar dig på ett helt vanligt ord? Ok, det är ett akademiskt ord så jag förstår att du inte själv kommer från den traditionen. En ökad användning beror med största säkerhet på engelskans påverkan på det svenska språket, då man i engelska använder "narrative" på ett mer vardagligt sätt än i svenska.


    Jag befinner mig i en miljö som är marinerad av akademiker och ordet narrativ förekommer dagligen numera runt mig. Men även i andra miljöer jag kommer i kontakt med. Dök upp för 3-4 år sedan och nu pressas det in i alla möjliga sammanhang. Och visst har du antagligen rätt att engelskan påverkar. Gör inte fenomenet mindre dumt ändå. 
  • Dr Börje
    Gertland skrev 2021-03-27 21:15:34 följande:

    Trygg. Det känns som ett modeord som dyker upp överallt. Hatar det.


    Japp...det där håller jag med om. Jag har ofta frågat mig hur otrygga alla måste gå omkring och känna sig när man ständigt måste understryka vikten av att känna sig trygg. Ger ett ängsligt intryck. 

    "Har svårt att tänka mig att vikingarna en gång i tiden sa något dylikt. Här hoppar vi i land och rövar och våldtar. Ser tryggt ut..."
Svar på tråden Ord som folk plötsligt börjar svänga sig med