Inlägg från: Panduro |Visa alla inlägg
  • Panduro

    Ord som folk plötsligt börjar svänga sig med

    Anonym (fff) skrev 2021-03-23 08:59:58 följande:

    Du retar dig på ett helt vanligt ord? Ok, det är ett akademiskt ord så jag förstår att du inte själv kommer från den traditionen. En ökad användning beror med största säkerhet på engelskans påverkan på det svenska språket, då man i engelska använder "narrative" på ett mer vardagligt sätt än i svenska.


    Ja, men ordet används i sammanhang som är långtifrån "akademiska".
  • Panduro

    "Vem är du att säga...?"

    "Kasta under bussen"

    "Barnet", när det används många gånger i samma stycke, istället för att skriva hon eller han. Ses ofta i föräldragrupper på Facebook och ser ganska klumpigt formulerat ut.

  • Panduro
    Anonym (Jaaaaaaaaaaa) skrev 2021-03-23 09:12:29 följande:

    En tråd för mig. Kan störa mig otroligt mycket på vissa ord och uttryck som plötsligt blir, MEN det ska vara såna ord som man kan ana att användaren känner sig lite hipp av att använda, om du förstår (ja, jag har ett liv, man får störa sig på saker och jag tycker det är lite kul dessutom). 

    Exempel: jag läser en blogg om ett tv-program. Där har alla helt plötsligt börjat använda ordet "synk". Som att det är det mest naturliga ord att använda, som vanlig svensson som inte jobbar med tv-produktion? 

    Stör mig också på alla sjukhustermer som svensson börjat använda nu i och med Corona. "IVA" istället för att säga Intensiven eller Intensivvården/avdelningen. Jag fattar att det är ett långt, svårt ord, men att börja förkorta som att man själv jobbar på sjukhus (när man inte gör det) blir så pinsamt. Samma med "åka upp på operation" när personen inte har en aning om dom faktiskt ska upp en våning utan snarare hört sjukvårdspersonal säga så en gång då det faktiskt stämde. 


    Ja, och "op" istället för operation. "Pat" istället för patient.
  • Panduro

    "Super straight". Jag kan ha missuppfattat ordet men jag tror att det är en nedsättande benämning på heterosexuella personer som inte skulle vilja ha sex med en transsexuell.

    "Livmoderbärare"

    "Jag tänker att.." Självklart tänker du, det behöver du inte förtydliga.

  • Panduro
    Anonym (Titti) skrev 2021-03-23 13:58:34 följande:

    Ordet är inte nedsättande utan det är de "superstraighta" själva som kallar sig så.


    Okej. Kanske det tvärtom är lite raljant och nedsättande mot de som tycker att det är transfobiskt att inte vilja ligga med någon enbart för att denna är transsexuell då?
  • Panduro
    Anonym (Folke) skrev 2021-03-23 23:27:48 följande:

    Folk som felaktigt byter ut ordet "varför" mot "varav". T ex: "Jag bor centralt, varav jag promenerar mycket.".


    Ja! Jag blir förvirrad när jag läser alla varav och därav.
  • Panduro

    Var och varannan "influencer" har "socialfobi". Annars särskiver man gärna, men social fobi har av någon anledning dragits ihop. För att inte tala om alla som har sin ADHD som sin "superpower".

    Mobbing. Varifrån har folk fått det ordet?

  • Panduro
    sextiotalist skrev 2021-04-08 09:21:22 följande:

    Det är grammatiskt fel, men kan vara "rätt" inom vissa dialekter. Man lär sig mycket sådant när man är med i gruppen "Anonyma språkpoliser" på Facebook.


    Skulle inte vilja påstå att det är en dialekt, snarare en sociolekt som spridit sig som en löpeld i landet. Eller ren okunskap. Eller också talspråk som felaktigt överförts till skriftspråk.
  • Panduro
    Embla twopointoh skrev 2021-04-12 17:38:48 följande:

    Varför är det obildat att tala dialekt? För det är ju det här som detta handlar om, att uttalet mellan ord kan skilja sig mellan dialekter. Att uttala saker som det stavas är en relativt ny företeelse. Att inte förstå skillnaden mellan tal- och skriftspråk, det kan jag tycka vara lite obildat, däremot.


    På vilken dialekt heter det ejenklien? Tror du att dessa dialekttalare skriver "ejenklien" när de skriver på dialekt? Typ informella sms till vänner osv.
  • Panduro
    Embla twopointoh skrev 2021-04-13 07:57:01 följande:

    Det är skillnad på att säga "ejenklien" och att skriva "ejenklien". Det första är inte fel, det andra är fel. Skillnaden mellan talspråk och skriftspråk, som sagt.


    Vilken dialekt är ejenklien då?
Svar på tråden Ord som folk plötsligt börjar svänga sig med