Inlägg från: Sellerin |Visa alla inlägg
  • Sellerin

    BF DECEMBER 2021 - FÖRSTA BARNET

    Grapefrukt89 skrev 2021-05-15 20:10:22 följande:

    Fattar din oro och dina känslor Sellerin! Känner lite likadant med mitt jobb trots att jag inte har nån större jobb-position (jobbar som gymnasielärare). Men jag tänker att livet ju händer och att få barn är en av de största grejerna som finns! Vi kvinnor ska inte få missunnas dessa saker samtidigt som vi också gör karriär! Tror också att många förväntar sig också att barn kan komma ganska naturligt efter en tid om man inte redan har det. Det har ju alla rätt till att få välja om de så nu vill :)

    De får digga helt enkelt läget tänker jag och sen kommer resten ju lösa sig... <3


    Thewalk skrev 2021-05-14 21:13:42 följande:

    Jag förstår känslan. Men du ska verkligen INTE ha det minsta dåliga samvete! Jag tror folk är mer förstående än du tror. 

    Jag känner ändå lite samma. Jag är lärare och ska ta emot en ny klass till hösten. Det har varit svårt att få till tjänstefördelningen och nu är alla nöjda och glada, men så kommer jag snart och ställer till det. Visst får man lite dåligt samvete och jag ser heller inte fram emot att berätta. Jag kommer förmodligen att behöva gå tidigt i höst om jag fortsätter att vänta tvillingar.

    Samtidigt så blir ju de flesta glada för ens skull och jag tror som sagt att de flesta förstår ditt val. Visst kan det finnas individer som tänker saker, men försök att strunta i dem!

    Din karriär ska inte behöva hämmas för att du ska ha barn. Du gjorde helt rätt som tackade ja till tjänsten!


    Tack för ert stöd :) Då kan ni relatera, som ansvarar för klasser som på något sätt påverkas av er frånvaro.

    Jag tror en del av det hela är hur min chef börjat planera det kommande året nu med mig i den rollen, och hur jag då bara tänker: ja, fast jag kommer inte vara på plats då. Men så får jag liksom spela med, det känns falskt :( Jag har redan fått slingra mig ur en utbildning som jag skulle gå nu i höst/vinter. Var inte helt lätt att hitta på anledningar till varför det var bättre att vänta med utbildningen, men att låta arbetsgivaren betala för den nu och sen att jag är föräldraledig när den väl går av stapeln kunde mitt samvete inte klara av!

    Sen inbillar jag mig att det varit enklare att berätta för en kvinnlig chef som kanske hade kunnat relatera. Nu har jag en stor, bastant chef i 45-års åldern med lite macho-personlighet som nog inte tagit många lediga föräldrardagar/VAB-dagar under han och hans frus småbarnsår.

    Dock underbart att så många kvinnor före oss banat vägen för att vi har lagen på vår sida för att inte bli diskriminerade och få sämre förutsättningar i yrket vi utför på grund av graviditet och föräldraledighet. Tycker i så många situationer att Sverige är ett helt fantastiskt land :) Det kanske inte fungerar 100% än, men det finns i alla fall stöd för att det ska göra det!
  • Sellerin
    KNAS2 skrev 2021-05-15 07:23:22 följande:

    Ja, denna läkaren var SÅ bra! Rätt person på rätt plats.

    Vi valde att berätta för svärföräldrarna då de bor väldigt långt ifrån oss och vi var och hälsade på nu i helgen så det passade bra. De blev så otroligt glada. Det fälldes tårar :) Tror inte att de hade en aaaning om att vi hade tänkt berätta, det kom som en chock för dem! Kul!

    Knepigt det där med nytt jobb men man kan, inte planera livet utifrån nytt jobb. Kör på bara och berätta när det känns ok för dig! En graviditet händer när det händer (det har man fått lära sig nu ju :) ).


    Så himla härligt!!!

    Det känns så speciellt att få dela med sig av nyheten till personer som vill en väl <3

    Så är det ju! Det händer när det händer. Vi trodde det skulle ske tidigare men det tog sin lilla tid att bli gravid! Har äntligen börjat slappna av lite mer och känns ren lycka :) Bara längtar tills magen börjar puta lite mer (har börjat lite smått nu på mig). Fick mina provsvar för mina sköldkörtelvärden i fredags och min dubblade medicindos hade gjort susen!!! WIHO! Värdet som var så läskigt fel innan låg nu helt perfekt inom referensintervallet <3 Blev ett litet firande i fredags faktiskt, var helt underbart att kunna släppa att oroa mig för fosterdöd, hjärnskador och annat hemskt som finns som risker om inte det värdet stabiliserats! Så helgen har verkligen varit njutbar hittills :)
  • Sellerin
    MrsXy skrev 2021-05-15 15:55:06 följande:

    Skulle behöva lite råd av denna kloka grupp !

    Jag ska snart på intervju.

    Har ej gjort något ultraljud eller något än och berättat för enstaka nära vänner. 

    Frågan är, bör jag redan på intervjun berätta?

    Eller ska jag försöka få tjänsten och berätta om några månader?

    Det känns brutalt att berätta såhär tidigt, när jag inte ens sett med egna ögon, samtidigt som det kan ställa till problem att inte berätta, kan behöva andra arbetsuppgifter tex. 

    Samtidigt som jag vet att man inte ska/får bli diskriminerad, så kan det ju hända. 

    Jag har enormt mkt tvivel kring detta, ge mig gärna lite tankar :) 


    Läste lite vad du skrivit här i tråden! När är intervjun och pluggar du alltså nu och söker jobb inom yrket du pluggar till? Vet du om du kommer få provanställning först eller fast tjänst från dag ett?

    Jag själv har precis bytt tjänst inom företaget och berättade inte att jag var gravid medan jag intervjuades för den nya tjänsten. Har forfarande ej berättat, kommer göra det någon gång mellan v15-17 tänkte jag. Det behöver bli verkligt för mig först, samt att jag vill känna att graviditeten fortlöper som den ska innan jag berättar för arbetsgivaren.

    Jag tror tyvärr inte du kommer gå vidare i rekryteringsprocessen om du berättar att du är gravid. Om det finns mer än en bra kandidat till tjänsten kommer arbetsgivaren välja att gå vidare med den/de personer som de tror kommer vara på plats, inte den som de redan vet kommer vara frånvarande. Du har ingen förpliktelse att berätta i detta läget, det är ju tidigt och jag förstår att du själv vill komma lite längre i graviditeten först. De har heller inte rätt att fråga, man får inte ställa sådana frågor i rekryteringssammanhang.

    Läste dock något om att yrket du utbildar dig till kan innebära risker när du är gravid från v20 och framåt, så förstår att det känns knepigt... sen kan jag tycka att det spelar roll om det är ett yrke som det finns gott om jobb i, eller om det är svårt att få jobb. Om du tror det är lätt att få jobb efter föräldraledigheten kanske det inte är lika angeläget att säkra jobbet redan nu. Då kanske det kan passa att jobba på timmar eller vik eller vad som nu kan tänkas fungera fram tills du inte alls bör jobba längre.

    Lite funderingar bara från min sida :) Ska bli spännande att höra sedan hur du väl valde att göra :) Lycka till!
  • Sellerin
    neongirl skrev 2021-05-17 11:17:41 följande:

    Jag tycker absolut inte du ska ha dåligt samvete. Vi fick en ny enhetschef sent i höstas och precis när hon börjat avslöjade hon att hon var gravid. Så hon hann jobba cirka fem månader innan hon gick på föräldraledighet. Hon hade inte jobbat i vår förvaltning tidigare utan var helt ny i organisationen. Alla gillar henne som chef, så ingen misstyckte att hon lämnade så snabbt. Alla var bara glada att vi fått någon på tjänsten som verkar bra. :)

    En annan kollega har fått en ny tjänst som hon inte ens hinner börja på innan hon går på föräldraledighet haha. Utan hon kommer börja på tjänsten under 2022, så nu ligger den ute igen fast som vikariat. Jag funderade på att söka den tjänsten men gjorde det inte då det redan kändes som det var bestämt att hon skulle få den.

    Jag har faktiskt berättat för min närmsta chef att jag är gravid. Skulle skriva på papper inför hösten för heltidsjobb (har bara 75% i grunden) och kände mig dum eftersom jag inte vet om jag kan jobba hela hösten eller inte. Fick berätta via Teams och han blev så glad att han nästan började gråta. Var inte alls beredd på den reaktionen från honom då han inte brukar visa så mycket känslor. Men jag sa också att det var väldigt tidigt (det var i vecka 8) och att jag inte vet om det går hela vägen. Berättade att vi fått missfall i höstas. Så han får inte berätta för någon förrän jag vet mer att allt är okej. :) Men känner att skulle det inte gå vägen så är det nog bra om han vet om det ändå för då lär jag nog inte kunna jobba på ett tag.


    Åh vad det låter som en sund och bra inställning hos arbetsgivaren! tack för att du delar med dig av exempel på andra där det inte varit något konstigt att man sedan berättar att man är gravid, det är ju precis så det ska vara! :) Jag ska ha med mig det när jag berättar; jag gör inget konstigt det är livets gång och samvetet ska verkligen inte påverkas. Tack!

    Och ja, så skönt med att mina provsvar såg bra ut i förra veckan. Helt sjukt vad jag nu slappnade av i helgen och har börjat klappa magen och allt sånt, hihi jättemysigt att våga tro på detta nu :) <3
  • Sellerin
    Grapefrukt89 skrev 2021-05-16 22:22:20 följande:

    Va härligt Sellerin!!!!


    KNAS2 skrev 2021-05-16 19:58:54 följande:

    Åh vad skönt för er att värdena såg fina ut nu! Då gjorde ni rätt i att fira! :)


    Ja superhärligt är det <3 Börjar nu äntligen ta in att detta händer på riktigt. Det är inte bara en riktigt lång bakfylla ;)
  • Sellerin
    Emlan93 skrev 2021-05-18 12:10:55 följande:

    Tack för alla fina ord. Det verkar avtagit lite idag. Vi får se imorgon helt enkelt. Men ja man har ju sjuk respekt för allt som går åt blod hållet. Det var nämligen såhär det började för mig förra gången, men mycket tidigare, till och med innan jag plussade. Jag hoppas att allt ska vara bra. Kram till er <3


    Åh! Läste om din rosa/bruna flytning! :-/ Sååå skönt att det avtagit! Det verkar dock suuuupervanligt med lite blod. Kommer säkert kännas bättre efter UL imorgon, förstår verkligen att du vill kolla. Låt oss veta hur det går <3 :)
  • Sellerin
    KNAS2 skrev 2021-05-18 08:01:07 följande:

    Idag mitt i vecka 12 så kom min första kräkning. Har inte mått illa den senaste veckan, det har avtagit rejält. Så jag trodde att jag skulle slippa kränkningarna, men icke! :)


    Haha samma sak hände mig! Hade några veckor i början av graviditeten där jag mådde så extremt illa och fick gå upp extra tidigt för att liksom ladda upp ett bra mående inför arbetsdagen. Haha. Sen när veckorna gick tänkte jag: yes, jag slapp kräkas!!! sen plötsligt kom det igång... Kräkte senast imorse.

    Man inbillar sig att man ska följa någon form av generell graviditet och att man vid v12 kommit in i i en safe-zon gällande att kräka, men det verkar inte stämma på varken dig eller mig :D
  • Sellerin
    bananmilkshake skrev 2021-05-18 14:18:47 följande:

    Ni som varit på KUB, kan inte ni berätta lite hur det var? Jag har tid om en vecka och är lite nervös. :) 

    Hur lång tid tog ultraljudet? Fick ni se och vara delaktiga eller kollade barnmorskan själv i tystnad? Haha. När kollade hen nacken, typ mitt i eller direkt? Det känns ju som det man vill veta först. 


    Jag tyckte det var sååå mysigt <3

    Sambon var med och han fällde några tårar av att få se den lilla snurra rundor och vända sig till höger och vänster non stop.

    Kände mig nervös och spänd inför besöket, ville bara se ett hjärta som slog, och det var också det första som bm letade efter, så det såg vi nog efter 5-10 sekunder redan.

    Vi var där i ca 40 min, det drog ut på tiden eftersom fostret inte ville ligga still i profil för att mäta nacken! Tror de avsätter ca 30 min för varje kontroll. Jag förstod det som att de försöker kolla nacken så snart det går, om fostret direkt från start ligger fint och stilla kommer de passa på att mäta direkt. För min del fick jag gå upp 2 gånger och röra på mig för att försöka få fostret att vända sig (den stod mycket på huvudet!), samt så ville BM att jag skulle gå och kissa en gång för att se om det kunde hjälpa hur den låg. Först då kunde hon i profil se nacken och under den 1,5 min som fostret låg någorlunda still mätte hon 3 ggr. Hon sa man gärna vill mäta 2-3 ggr för att få ett medelvärde på nackspalten.

    Sen pratade hon nästan hela tiden och berättade vad hon såg: njurar, hjärna, urinblåsa, hjärta med kammare och förmakar. Hon var väldigt bekräftande på att allt såg ut precis som de skulle givet den graviditetsvecka jag var i. Ibland när hon var tyst och koncentrerad sa hon sedan: oroa er inte, jag försöker bara få till en bra bild här!

    Var en mysig stund :) vilken dag nästa vecka är det dags för dig? :)
  • Sellerin
    Grapefrukt89 skrev 2021-05-19 08:25:39 följande:

    Wow... Låter som en fantastisk upplevelse! <3

    Många som ska ha KUB snart asså!

    För min del är det torsdag nästa vecka som gäller och jag hoppas hoppas hoppas verkligen att allt är ok. Har fått bruna flytningar nu... Men läkaren sa sist att jag inte skulle vara orolig för det, för i mitt fall kan det handla om att kroppen rensar ut det gamla blodet de såg i livmodern som var kvar... Det var nämligen ett stort kärl som brast och som lämnade en hel del blod kvar i livmodern. Det är en annan sak om man störtblöder färskt blod +  har en del smärtor också...

    Vi får se!


    Åh! Men det låter ju trots allt bara så naturligt att kroppen nu jobbar på att rensa ut det gamla blodet ur livmodern. :) det känns ju som att kroppen gör precis vad den borde göra. Sen är det såklart obehagligt att fortsätta se någon form av spår efter det, men det är säkert bara helt i sin ordning <3 Då är det en dryg vecka kvar för dig! Så spännande!! :D
    bananmilkshake skrev 2021-05-18 18:55:49 följande:

    Tack så jättemycket för ditt utförliga svar! Skönt att hon förstod att ni kanske var lite nervösa! Vad gulligt att den stod på huvudet :D Och vad häftigt ändå att man kan påverka läget genom att vara uppe och röra på sig. Åh nu längtar jag jättemycket! Jag kommer ju gå själv men vi pratade om det och kände ändå att det är okej, plus att det hade varit så svårt att få till en ny tid då min sambo bara kan en dag per vecka. Och man har ju begränsad tid.

    Just det, jag har läst att man gärna ska vara kissnödig innan ul, men det står inget på min lapp så jag bryr mig nog inte om det... har ändå en liten tågresa + promenad dit så det hinner jag säkert bli ändå i och för sig.


    Aa det var några som sa det till mig också, att man skulle komma lite kissnödig för att allt då syns bättre. Var inget jag fick info om när besöket bokades och inget jag tänkte på inför det, och sedan blev det ju dessutom att jag fick gå och kissa just för att få fostret att flytta sig lite så att BM kunde se lite bättre :) så det var ju tom blåsa som gav resultat, hehe. Vilken dag var det som du skulle dit? :)
  • Sellerin
    Emlan93 skrev 2021-05-19 10:21:43 följande:

    Hej!! Nu har jag kommit hem från första ultraljudet. Jag fick inte bara se ett tickande hjärta utan två. Jag är helt i chock. Var så beredd på att inte få se någon bebis alls, men så ligger det två i magen. Helt galet. Hon trodde på enäggstvillingar, men lite för tidigt att säga helt säkert. Enäggs-graviditeter är mer riskfyllda än andra sa hon, så om det går bra och de små vill stanna kvar kommer det bli täta kontroller varannan vecka från v.16. Annars såg det fint ut, en i v 8+2 den andra i v 8+3 mätte hon. Ska på första hälsosamtalet hos bm imon, fick en remiss. Så får vi se hur allt går. Men just nu, är jag glad och överraskad!<3


    Wow så fräckt!! Vilken chock det ändå måste vara alltså! Då är ni hittills två stycken i tråden som ska ha tvillingar <3 :D
Svar på tråden BF DECEMBER 2021 - FÖRSTA BARNET