• Tue 30 Mar 2021 17:43
    698 visningar
    6 svar
    6
    698

    Stoppa avelsplanen för Svensk bondkatt!

    Det är helt ofattbart, men den 16/12-2020 godkände Jordbruksverket Lantrasföreningen Bondkattens s.k. avelsplan för Svensk Bondkatt. En "avelsplan" som går ut på att låta frigående, okastrerade, ovaccinerade och omärkta katter föröka sig fritt på landsbygden.

    Länk till lantrasföreningen Bondkattens "avelsplan": https://www.lantrasforeningenbondkatten.com/avelsplan

    Länk till lantrasföreningen Bondkattens "rasram": https://www.lantrasforeningenbondkatten.com/rasram

    Länk till Lantrasföreningen Bondkattens dokument "katthållning": https://www.lantrasforeningenbondkatten.com/katthållning

    Efter att detta uppdagades har över 70 katthem, katthjälpsnätverk och föreningar gått samman och står som initiativtagare till den namninsamling som startats för att få Jordbruksverket att ändra sitt beslut. Skriv under för katters skull!


    :heart:
    Okontrollerad avel och gammal förlegad oansvarig katthållning är inget som är värt att bevara.

    Länk till namninsamlingen: www.skrivunder.com/stoppa_avelsplanen_for_svensk_bondkatt_huskatt
  • Svar på tråden Stoppa avelsplanen för Svensk bondkatt!
  • Tue 30 Mar 2021 22:04
    #2
    LasseBD skrev 2021-03-30 20:27:24 följande:

    Menar du då att det ska bli som med hundar? Sönderavlade stackare med för trånga näsor och höftledsproblem?


    Du verkar inte ha en aning om vad det här handlar om...

    Tror du att det är för raskatters (!) skull över 70 katthem och katthjälpsnätverk engagerat sig i den här namninsamlingen och både Djurskyddet Sverige, Svenska kattskyddsförbundet Svekatt, Djurhemsföreningen, Kattjouren, SVERAK och många fler skrivit egna skrivelser till Jordbruksverket angående det här beslutet? Det är för huskatters skull.

    Det handlar om att Jordbruksverket tydligen anser att gällande djurskyddsföreskrifter bara ska gälla för huskattägare och raskattägare...Inte för de som bor på landet och kallar sina huskatter för "bondkatter". De katterna ska enligt avelsplanen inte omfattas av de djurskyddsregler och arbete för höjd kattstatus som eftersträvades i och med den nya djurskyddslagen.

    En "bondkatt" är enligt lantrasföreningen något helt annat än en huskatt och hålls okastrerad, ovaccinerad och omärkt med fri tillgång till utevistelse. Ska katten inte användas i avel kan den avlivas. Föds fler ungar än det finns behov av kan kattungar avlivas. Blir katten sjuk eller skadad kan den avlivas.Att ägaren själv kan stå för avlivningen nämns särskilt. Låter det bra tycker du?
Svar på tråden Stoppa avelsplanen för Svensk bondkatt!