• Anonym (J)
    Fri 2 Apr 2021 23:07
    3206 visningar
    94 svar
    94
    3206

    Är min sambo egoistisk?

    Blev du alltså oplanerat gravid? För annars är det rätt märkligt att sätta sig i den situation du är i nu.

    Det rimliga när en person är föräldraledig är att den andre står för inkomstbortfall. Du kommer få lägsta föräldrapenning. Det är mindre än vad du får om du studerar och väldigt mycket mindre än om du arbetet. Jag vill hävda att han bör kompensera dig med hälften av mellanskillnaden till den lön du hade haft när du nu skulle börjat arbeta efter dina studier. (Eller då betala motsvarande procent av era kostnader som din minskade inkomst innebär)

    Det är inte bara DU som ska förlora ekonomiskt på att du är föränderlig.

    Jag förstår det som att han arbetar. Då är det troligtvis bättre ekonomiskt för er att han tar föräldraledigt på antingen fredagen eller måndagen så att han även kan lägga föräldrapennknh på helgen. Han får troligtvis ut med på tre dagar än vad du får på att lägga sju. Låt honom ta ut så så får han ge dessa pengar till dig.

    Naturligts ska ni dela på kostnader för aktiviteter.

    Han låter oerhört självisk om den bild som du beskriver är riktig

  • Anonym (J)
    Fri 2 Apr 2021 23:08
    #2

    Och du har förresten inte arbetat innan du studerade? För om du har det så kan du ha en vilande sgi

  • Anonym (J)
    Sat 3 Apr 2021 04:54
    #11
    Anonym (N) skrev 2021-04-03 03:15:18 följande:

    Hur är det när man är sambos, visst delar man lika på alla tillgångar vid ev separation? Om man gifter sig och skriver äktenskapsförord så har man ju inte rätt till den andras tillgångar men om man separerar som sambos får man väl det. Även bostadsrätt mm.

    Blir situationen ohållbar får ni väl separera och leva som särbos istället och då får du en liten kompensation för den tid du varit gravid med hans barn och förlorat inkomst och fått bristningar mm.


    Bara om bostaden köptes i syfte att bo tillsammans. Uppfattat det som att ts flyttat in i efterhand och då har hon inte rätt till halva
  • Anonym (J)
    Sat 3 Apr 2021 04:54
    #12
    Anonym (N) skrev 2021-04-03 03:15:18 följande:

    Hur är det när man är sambos, visst delar man lika på alla tillgångar vid ev separation? Om man gifter sig och skriver äktenskapsförord så har man ju inte rätt till den andras tillgångar men om man separerar som sambos får man väl det. Även bostadsrätt mm.

    Blir situationen ohållbar får ni väl separera och leva som särbos istället och då får du en liten kompensation för den tid du varit gravid med hans barn och förlorat inkomst och fått bristningar mm.


    Bara om bostaden köptes i syfte att bo tillsammans. Uppfattat det som att ts flyttat in i efterhand och då har hon inte rätt till halva
  • Anonym (J)
    Sat 3 Apr 2021 04:57
    #13
    Anonym (hmm) skrev 2021-04-02 23:19:43 följande:

    Jag har inte den lägsta föräldrapenningen då jag började jobba vid sidan av studierna när jag fick veta att jag var gravid så jag har jobbat upp en liten SGI men den är fortfarande låg gentemot vad han tjänar och lägre än CSN. Han tjänar tre gånger så mycket som jag kommer få i fp men han har inte satt sig in i hur vi kan lägga upp föräldrapenningen så som du gav förslag om nu eller att det ska bli rättvist för båda utan det är jag som försökt föra det till tal pmen jag tycker det är väldigt jobbigt.

    Så han låter oerhört självisk även när vi nu gjort en uppdelning på 30/70 på inköpen till bebisen sen även samma uppdelning för hyra och mat från och med den månaden bebisen kommer? Vi baserade det på våra inkomster dvs. mitt CSN lån och hans lön. Men det blir ju ändå så att jag inte har möjlighet att spara åt mig själv och kommer få leva snålt. Framförallt inte nu när jag fick höra att han inte vill bistå om jag hittar på "massa" aktiviteter med barnet. 


    Jag anser att han är snål pga hans resonemang. Räkna ut vad som skulle bli en ekonomisk rättvis fördelning. Det kanske det blir med 30/70.

    Sök jobb! Försök få en tillsvidareanställning eller långt vik! Trots aytt du är gravid. Får du det så kommer du få sgi enligt den lönen (det du arbetat nu kommer räknas till de sex månaderna så nu vågar jag garantera dig att din sgi höjs som du får ett arbete som varar mer än 6 månader)

    Du har Alltzå inye arbetat innnan du studerade?
  • Anonym (J)
    Sat 3 Apr 2021 08:49
    #17

    Du får också fundera på om din ekonomi varit bättre om ni inte bor tillsammans.

    Iom att ni bor tillsammans får du inte rätt till några socialbidrag eller bostadsbidrag. Om du hade bott själv med den ekonomin hade du troligtvis fått det. Det är inte meningen att du ska gå ännu mer back för att ni bor tillsammans än vad du annars gjort

  • Anonym (J)
    Sat 3 Apr 2021 10:04
    #37
    +1
    Anonym (hmm) skrev 2021-04-03 09:53:15 följande:

    Vi pratade om det nu imorse igen och då sa han "det klart jag är med och betalar för saker du vill göra med barnet jag uttryckte mig klumpigt igår, men däremot kanske jag inte vill stå för dina fikastunder med andra mammor".

    Sa då att men okej då flyttar jag hem till min mamma istället där jag kan bo och äta gratis så jag slipper bli bunden till hemmet och inte kan gå och ta en fika som ju måste vara så viktigt att kunna göra under en föräldraledighet. Och så var bråket igång.. 


    Jag tycker du diskuterar detta helt fel med honom. Du behöver räkna ut vad du förlorar ekonomiskt på detta. Han får kompensera efter det. Kanske räcker det då så att du har råd att fika. Kanske inte.

    Jag förstår att han inte vill betala för att du ska fika. Det har du helt enkelt inte råd med och får acceptera. Inte en enda gång under två års ledighet har jag fikat under föräldraledigheten.

    Du kan träffas för promenad eller öppen förskola. Fika är inte nödvändigt för socialt umgänge. Och väldigt dyrt om du bor i en storstad.

    Indirekt kanske han betalar för din fika om ni räknar ut hur mycket han ska kompensera. Men då är det ditt val att du fikar istället för att spara pengarna. Jag kan tycka att du i ditt läge behöver spara pengar.

    Jag ville inte på något sätt vara otrevlig när jag undrade om du arbetat innan utan ville vara reda ut om det hade kunnat vara så att du har vilande sgi.

    Som sagt sök alla tillsvidaretjönster du kan hitta i alla branscher så kanske du löser din sgi
  • Anonym (J)
    Sun 4 Apr 2021 07:11
    #86
    Anonym (E.) skrev 2021-04-04 07:04:10 följande:

    Det där händer ju inte om man är gifta. Spelar ingen roll vem som står som ägare till kapitalvarorna, hela boet ska delas på mitten ändå, så att båda får lika mycket. OK han kanske behåller bilen, men då ska hon ha halva värdet av den. Kan han inte lösa ut henne, så får han sälja den först. Så det du skriver här är en icke-fråga, om man bara inte accepterar att leva ihop utan två ringar på vänster ringfinger... och det borde INGEN kvinna göra.

    Pensionspoängen har du däremot rätt i. Där har Tyskland ett jättebra system, som vi borde ta efter, tycker jag! Mannens och hustruns intjänade pensionspoäng under äktenskapstiden (men inte före) räknas ihop, och delas sedan på hälften. Pensionspoäng förs så över från den som hade tjänat in flest, till den som hade tjänat in minst. (Det kallas "kompensationsfördelning".) Hur bra som helst, och kompenserar för kvinnans perioder som hemmafru, eller i deltidsarbete. 

    Det idiotiska är, att det är just feministerna här i Sverige, som har bråkat emot alla förslag om delade pensionspoäng. D.v.s. - feministerna, som säger sig kämpa för kvinnors villkor, har i stället sett till så att en massa kvinnor blivit fattigpensionärer här i landet... Tack för det.


    Jag vill bara påpeka (kanske vet du redan detta men andra som läser kan behöva informeras) om att den som tjänar minst under barnets fyra första år, faktiskt kompenseras för sin pension via de så kallade ?barnåren? där den som tjänat minst helt enkelt kompenseras av staten. Detta hjälper ju inte om man varit hemma längre än så eller jobbar deltid efter att barnet fyllt fyra
Svar på tråden Är min sambo egoistisk?