• Anonym (Man)
    Fri 2 Apr 2021 23:16
    3286 visningar
    94 svar
    -1 +1
    94
    3286

    Är min sambo egoistisk?

    Ni verkar båda vara lite överspända när det kommer till pengar. Att du sitter i en sits där du får låg föräldrapeng kan väl inte vara någon annans ansvar än ditt. Han betalar 70% och du 30% på kommande inköp och ni bor i hans lägenhet, vilket jag antar är en bostadsrätt med lägre hyra än hyresrätt.

    Du lever till viss del redan på hans kapital, men vill ha mer eftersom ni ska ha barn ihop. Det kan jag förstå, men det är samtidigt inte självklart att du ska få ta del av hans kapital.

  • Anonym (Man)
    Sat 3 Apr 2021 08:53
    #18
    +1

    Tycker diskussionen börjar svänga över till att ts sambo är snål som inte bjussar mer på sina pengar. Märkligt att det inte gällde vid en tidigare tråd där kvinnan i förhållandet börjat tjäna extrapengar som hon helst inte ville dela med sin man.

  • Anonym (Man)
    Sat 3 Apr 2021 09:21
    #23
    +1
    Anonym (N) skrev 2021-04-03 09:06:12 följande:
    Paret i den andra tråden hade inga barn och mannen var inte student och skulle vara föräldraledig med låg ersättning. Mannen tjänade också bra, båda jobbade men kvinnan hade dessutom startat ett företag som mannen ville ha 50% av vinsten ifrån utan att han hjälpte till med företaget eller bidrog med något extra i hemmet. Inte riktigt jämförbart med den här situationen.
    Kan jag iofs hålla med om. Har inte läst den så noga, men det rättade du till. Men i den hör tråden kan jag känna att hon inte kan kräva alltför mkt av hans tidigare investeringar/jobb.
  • Anonym (Man)
    Sat 3 Apr 2021 09:40
    #30
    +1
    Fiona M skrev 2021-04-03 09:30:48 följande:
    Jag tycker hon kan kräva att inte bara hon blir ekonomiskt lidande av att ta hand om det gemensamma barnet.
    Sant, men hon har ju tagit beslutet att skaffa barn innan hon vart klar. Det får ju konsekvenser.

    Han har givetvis också tagit beslutet att skaffa barn. Men han var bättre förberedd ekonomiskt så för honom blir konsekvensen en annan.

    Hon bor billigt och delar inköp 70/30 till hennes fördel. Det är väl ändå att hjälpa till tills hon fått jobb.
  • Anonym (Man)
    Sat 3 Apr 2021 09:49
    #33
    Anonym (Skärpning!) skrev 2021-04-03 09:43:50 följande:

    Han ska inte hjälpa till. Han är en del av familjen.

    Jag håller inte med dig.

    Så om man är en del av en familj så ska man dela på all ekonomi? Bostadsrätt/innehav av aktier/arv från släktingar?


    Vore intressant att höra hur du tänker kring detta, vart drar du gränsen?


     

  • Anonym (Man)
    Sat 3 Apr 2021 10:01
    #35
    +2
    Anonym (hmm) skrev 2021-04-03 09:53:15 följande:

    Vi pratade om det nu imorse igen och då sa han "det klart jag är med och betalar för saker du vill göra med barnet jag uttryckte mig klumpigt igår, men däremot kanske jag inte vill stå för dina fikastunder med andra mammor".

    Sa då att men okej då flyttar jag hem till min mamma istället där jag kan bo och äta gratis så jag slipper bli bunden till hemmet och inte kan gå och ta en fika som ju måste vara så viktigt att kunna göra under en föräldraledighet. Och så var bråket igång.. 


    Du har valt att skaffa barn innan du har dom ekonomiska förutsättningarna.

    Han står för aktiviteter, billigt boende, 70/30 vid nya inköp och du hotar med att springa hem till mamma med ditt barn om du inte får fikapengar?

    Det här kommer nog gå bra.... haha!
  • Anonym (Man)
    Sat 3 Apr 2021 12:16
    #49
    -1 +1
    Anonym (Skärpning!) skrev 2021-04-03 10:09:50 följande:

    Jag drar den vid att inte tvinga ens partner att vända på slantarna för att hon tar hand om ens gemensamma barn, samtidigt som man själv har både god inkomst och pengar på banken. Man måste inte dela allt och ha allting gemensamt, men ser man det inte som värdefullt att ens sambo och barn har en hyfsad levnadsstandard så är det något som är ur led i skallen på en.
    Det måste vara svårt för dig att diskutera på ett konstruktivt sätt. Om man inte tycker som du så är skallen ur led. Intressant argumentationsteknik.
  • Anonym (Man)
    Sat 3 Apr 2021 18:09
    #66
    +1
    Anonym (hmm) skrev 2021-04-03 15:57:57 följande:

    1. Det där med fika blev en onödigt stor grej. Nu var det ju inte jag som bad om att få pengar till fika och har heller inte tänkt bli någon lattemorsa utan han sa det som ett exempel på att han inte vill sponsra mina personliga saker. Jag brukar inte ofta fika så hade inte tänkt börja med det sen heller men menar bara att jag tog det som om jag skulle vilja gå på bi nån kväll eller ja FIKA så kanske jag inte har råd med det om jag behöver lägga hela min budget på barnet och problemet blir då att jag kommer må dåligt och bli en sämre förälder om jag inte kan göra egna saker på fritiden med. Sen behöver det absolut inte kosta pengar men på vintern finns det inte så många alternativ.

    2. Att jag sa att ja men då flyttar vi till mamma är för att hon bor en gata ifrån oss och har flera rum som står tomma. Jag sa att självklart också får bo där då så bor vi alla gratis och han kan hyra ut lägenheten så drar man in pengar på det sättet under en begränsad tid när jag har föräldrapenning/CSN. Självklart vet jag att det inte kommer funka men man säger som välkänt saker när man är upprörd ibland.

    3. Vi har diskuterat det här nu hela förmiddagen vilket vi hade behövt göra för längesedan och kommit fram till att göra ett gemensamt konto för hyra, saker till hushåll, aktiviteter vi gör med barnet, mat, barnsaker etc. Beroende på vad vi får in lägger vi in procentuellt där.

    Då får jag lite mer pengar över och får prioritera vad jag gör/köper vilket ju inte kommer bli så mycket och spelar ingen större roll eftersom det är en begränsad tidsperiod. Det viktiga var att jag känna att jag kan ge och göra allt jag kan med barnet oavsett om det är att gå på babyrytmik eller teater utan att behöva känna att jag inte har råd och att min sambo då får hjälpa till med den biten ekonomiskt utan att alla mina pengar försvinner så att jag sen inte kan gå och klippa håret när det behövs. Försöker även leva ekonomiskt, har inte köpt några mammakläder förutom ett par på second hand och går runt med för trånga byxor som spänner åt i magen trots att han har ett överflöd av pengar men dom vill han investera och ja då får han göra det. Skulle jag fråga skulle han ju köpa men det är inte alltid så lätt att göra det därav all frustration inombords!


    Så om du inte får pengar till bio och fika så mår du dåligt och blir en sämre förälder. Du väljer att skaffa barn fastän du inte har de ekonomiska förutsättningarna. Sedan kräver du att din sambo ska betala mer, fastän han redan ger dig en massa. Du bråkar om fikapengar och hotar med att flytta hem till mamma.

    Sedan säger du att alla kan flytta hem till din mamma så ni får bo gratis. Först ska du leva på din sambo, och som alternativ din mamma.

    Känns knappt värt att ens diskutera ämnet. Du behöver växa upp. Det är min åsikt.
  • Anonym (Man)
    Sat 3 Apr 2021 19:41
    #69
    +1
    Anonym (Ö) skrev 2021-04-03 19:04:56 följande:
    Men om du klarar dig, vad är problemet?
    Hon vill ha lite till... nu berättar hon att han även har besparingar hon kan ta av.

    Jag har bara hört ts version och ändå förstår jag hennes sambo fullt ut. Tänk om vi skulle fått höra situationen från hans synvinkel.
  • Anonym (Man)
    Sat 3 Apr 2021 21:03
    #73
    +1
    Anonym (ME) skrev 2021-04-03 20:42:46 följande:
    Du är väldigt bestämd i dina åsikter vilket gör mig nyfiken Jag undrar lite över din syn hur ett par som älskar varandra och har barn ska hantera sin ekonomi? Och barn som man gemensamt bestämt ska födas (vare sig det var planerat eller ej). Det är trots allt väldigt många familjer där paren inte tjänar rätt lika. Och även under förutsättningen att ingen är arbetsskygg, extremt slösaktig och vill att barnet/barnen ska få en harmonisk uppväxt (= inte bråk om vem som ska vabba t.ex för att man då förlorar massa pengar).

    För egen del (är kvinnan här) är jag den som tjänar lite mer, är den som tagit mest föräldraledigt och vab och var den som hade en bostadsrätt som gjort att vi kunnat köpa hus sen. Men för mig har det varit självklart att under föräldraledighet och åren med vab så har vi slagit ihop våra inkomster, betalat av våra gemensamma räkningar och sen delat på det som är kvar att själva bestämma över (och att båda då har en buffert för husproblem). Ingen av oss skulle tjäna på att den andra var hemma med vårt barn. Det blir väldigt många bråk mindre av det.
    Nja, jag är nog inte så bestämd. Det enda jag tycker i just den här sitsen som ts är i är att hon trasslat till det lite, kräver mer av sin sambo även om han bjussar på en hel del. Att hon gnäller och bråkar över fikapengar och att hon har en egen buffert att ta av. Känns som ett omoget beteende. Att inte ta ansvar över sitt eget och sedan kräva det från både hennes sambo, eller ser en lösning i att bo gratis hemma hos mamma.

    Det verkar helt enkelt inte finnas någon vilja hos ts att klara sig på egen hand. Och inte heller några skrupler att tjata sig till andras pengar eller se en möjlighet att leva på sin egen mor.

    Jag förstår om det varit panik om man tar hjälp runt om av nära och kära. Men nu skriver hon att hon har så hon klarar sig, och även ett sparande. Ändå ska det levas på andra.

    Fick du svar på dina frågor?
  • Anonym (Man)
    Sat 3 Apr 2021 21:51
    #75
    +1
    Anonym (ME) skrev 2021-04-03 21:41:06 följande:
    Nja, om jag ska vara ärlig :). Eller jo, jag förstår det som att du inte tycker att den som är hemma med barn ska kompenseras särskilt mycket trots att det verkar som att behålla barnet är ett gemensamt beslut. Och att den som är hemma ska ha det betydligt sämre än vanligt ekonomiskt - eller behöva leva på sparpengar? Trots att partnern tjänar väldigt bra och inte behöver fundera en sekund över ekonomin.

    Personligen tycker jag fortfarande att det är mer rättvist att slå ihop sina månadsinkomster under åren med föräldrapenning och vab (i synnerhet dessa år) för att undvika massa bråk om vem som ska vara hemma med barnet för båda drabbas då lika mycket. Och i synnerhet om en tjänar väldigt bra och en måste nalla av sparpengar.

    Sen som familj tycker jag man ska finnas där för varandra och då gäller det även om en blir arbetslös eller sjukskriven. Vilket plötsligt kan uppstå även för den som tjänar mest och förhållandena blir tvärt om. Men det är jag det.
    Jag håller med om en hel del av vad du skriver. Däremot gillar jag att man tänker till i livet, att man tar hand om sin egen skit och inte tjatar till sig det som andra jobbat för.

    Barn tjatar sig till andras pengar. Vuxna tar ansvar för sitt eget liv, och då ingår ekonomi.

    Det hade varit en annan sits om det var en tillfällig kris, men det verkar inte detta vara.
Svar på tråden Är min sambo egoistisk?